Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Να παραμείνει η πολυεθνική, επιδιώκει η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εδραιώσει τηστρατιωτική παρουσία της Ελλάδας - κυρίως - στη Νότια Αλβανία καθώς με τον τρόπο αυτό θεωρεί πως "παίζει" σημαίνοντα ρόλο στην περιοχή. Το πρόσχημα της "διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας" που χρησιμοποιήθηκε για τη στρατιωτική εμπλοκή στην Αλβανία, θεωρείται ακόμη από την Αθήνα "πειστικό" επιχείρημα για να δικαιολογηθεί η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων, έστω κι αν η ιταλική διοίκηση της πολυεθνικής εμφανίζεται διατεθειμένη να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυνάμεων.

Πράγματι, οι Ιταλοί σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, ετοίμασαν σχέδιο αποχώρησης των δυνάμεων της πολυεθνικής και το ανακοίνωσαν στους επικεφαλής των μονάδων των δέκα διαφορετικών χωρών που συμμετέχουν.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, το σχέδιο αποχώρησης είχε ετοιμαστεί από τους Ιταλούς αξιωματικούς στη Ρώμη από την εποχή που η πολυεθνική δύναμη αναπτύχθηκε στην Αλβανία. Από ό,τι φαίνεται όμως οι άλλες χώρες δεν είναι καθόλου πρόθυμες να το υλοποιήσουν.

Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση της δύναμης σταδιακά και συγκεκριμένα μέσα στο διάστημα από 10/7 - 6/8.

Η επιθυμία της Ρώμης προκάλεσε δυσφορία στην Αθήνα και μέσω της διπλωματικής οδού η ελληνική κυβέρνηση δραστηριοποιείται προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει την "κατανόηση" της Ουάσιγκτον η οποία θεωρεί απαραίτητη την παρουσία στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία η οποία θα εγγυηθεί, τελικά, τη διαδικασία αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον θεωρεί την παρουσία της πολυεθνικής δύναμης ως προγεφύρωμα, το οποίο είναι δυνατό να αξιοποιηθεί - αν το επιβάλλουν οι περιστάσεις - από το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ