ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΝΕΡΒΑ
Καθολικά στον αγώνα

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις τετράωρες στάσεις εργασίας, που πραγματοποιήθηκαν χτες στη ΜΙΝΕΡΒΑ σ' όλες τις βάρδιες, καθώς η εταιρία αθέτησε, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή της για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και επιπλέον απόλυσε πέντε συμβασιούχους. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με τετράωρες στάσεις και σήμερα.

Χτες είχαν συγκεντρωθεί από τα χαράματα στην είσοδο του εργοστασίου, ενώ οι εργαζόμενοι της βραδινής βάρδιας δεν έφυγαν από το χώρο, αλλά παρέμειναν εκεί μέχρι το μεσημέρι, για να περιφρουρήσουν την κινητοποίηση. Εκπρόσωποι της εταιρίας έφτασαν στο εργοστάσιο από νωρίς το πρωί και προσπάθησαν να "πείσουν" τους εργαζόμενους να μπουν για δουλιά. Η απάντηση που πήραν από τους απεργούς ήταν ότι δε θα μπουν για δουλιά, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

O N. Ξουράφης,γραμματέας του σωματείου ελαιουργοσαπουνοποιών μάς δήλωσε: "Η συμμετοχή του κόσμου στις στάσεις ήταν καθολική, παρά την τεράστια πίεση και τρομοκρατία που τους ασκείται. Οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει πλέον ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε, γιατί έχουμε δίκιο και γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας είναι αυτός που θα αναγκάσει την εταιρία να προχωρήσει στη λύση των προβλημάτων. Και επειδή αυτές τις μέρες γίνεται ο "κοινωνικός διάλογος" σε διάφορα τραπέζια, οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους δείχνουν πως καταλαβαίνουν αυτόν τον διάλογο". Ο πρόεδρος του σωματείου Λ. Σκαρόπουλος μάς είπε: "Να τονίσουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι όταν ανακύπτουν τέτοια ζητήματα, να τα λύνουμε με απεργία, γιατί μόνο έτσι καταλαβαίνουν".

Ο Γ. Χαρτουράλης εργαζόμενος στη "Μινέρβα" μάς είπε ότι λόγω της πίεσης που δεχόταν είχε αποφασίσει να φύγει "οικειοθελώς". "Ομως, μετά τη μάχη - όπως είπε - που έδωσε το σωματείο, κατάλαβα ότι πρέπει να μείνω μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου και να παλέψω για τη δουλιά μου". Ο Καρπούζης μέλος της διοίκησης του σωματείου, μας είπε ότι εδώ και ένα χρόνο η εταιρία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να βγάλει το σωματείο έξω από το εργοστάσιο και να το κρατήσει μακριά από τους συμβασιούχους. "Αυτό - συνέχισε - όχι μόνο δεν το κατάφεραν, αλλά τώρα, θέλει δε θέλει, η εταιρία θα αποδεχτεί το νέο καθεστώς".

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το μεσημέρι οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση όπου θα αποφασίσουν τις παραπέρα κινητοποιήσεις τους.

Γ. Δ

ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
"Οχι" στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Σε ενότητα και αγώνα καλεί η παράταξη τους εργαζόμενους για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή λαίλαπα. Καταγγέλλεται η παραμονή των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο "διάλογο" - απάτη

Οι θέσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση προχτές, στα πλαίσια του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου" για τις εργασιακές σχέσεις, δεν άφησαν καμιά αμφιβολία ότι στόχος δικός της και στόχος των βιομηχάνων είναι η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων,στα πλαίσια της "Λευκής Βίβλου".

Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ της ΕΣΑΚ και επισημαίνει ειδικότερα ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι:

- Η κατάργηση του 8ωρου - 40ωρου - πενθήμερου και η συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

- Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέσα από την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

- Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

- Η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

"Η κυβέρνηση - συνεχίζει η ανακοίνωση - από τη μια επικαλείται το διάλογο και από την άλλη καθημερινά προχωράει στη ζωή σε αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Οσο για τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που συνεχίζουν να συμμετέχουν σε αυτή την υποτιθέμενη συζήτηση, μπαίνει το ερώτημα τι άλλο πρέπει να ακούσουν για να αποχωρήσουν; Δεν πρέπει να μένει καμιά αμφιβολία στους εργαζόμενους ότι συνειδητά συμμετέχουν σε αυτή τη στημένη διαδικασία απάτης, ξεπουλώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ωστόσο, να είναι σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι για τη στάση αυτή βγάζουν τα συμπεράσματά τους και θα πάρουν την απάντηση που τους χρειάζεται".

Τέλος η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να δυναμώσουν αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και τα αντεργατικά μέτωπα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων. "Μόνο με την ενότητα και τον αγώνα των εργαζομένων - καταλήγει - θα αποκρουστεί η αντεργατική λαίλαπα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων".

Διευκρινίσεις Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ορίου συνταξιοδότησης, δήλωσε χτες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπαντωνίου ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.Οι διευκρινιστικές δηλώσεις (ανάλογες έγιναν και από τον υπουργό Τύπου) έγιναν με αφορμή χτεσινά δημοσιεύματα για αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης και καθιέρωσης συντάξιμου καθεστώτος για κάθε 10 εργάσιμα χρόνια με μειωμένη, εννοείται, σύνταξη.

Για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα του νομοσχεδίου για το ΙΚΑ, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στόχος, το χτύπημα των κατακτήσεων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ,σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησης για τα "Μέτρα προστασίας και την αύξηση της απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων", τονίζεται:

Οι χτεσινές θέσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση στα πλαίσια του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου", με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Μέτρα προστασίας και αύξηση της απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων", επιβεβαιώνουν αυτό που έγκαιρα το ΚΚΕ είχε πει, ότι στόχος της δεν είναι η λύση των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά το χτύπημα των κατακτήσεών τους.

Η κυβέρνηση με τις θέσεις της σκοπεύει ουσιαστικά στην κατάργηση του 8ώρου, στην απορύθμιση του χρόνου εργασίας και στη χρησιμοποίηση των εργαζομένων όσο και όπως θέλουν οι εργοδότες. Επιδιώκει τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης επιδιώκει το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εξασφαλίζοντας νέα προνόμια στους βιομηχάνους. Επιδιώκει τη διάλυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Η δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης είναι παραπλανητική και ψεύτικη, αφού με το νόμο 2084/92, που ψήφισε η ΝΔ και θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από 01.01.98, αυξάνονται τα όρια ηλικίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ παράλληλα μειώνονται οι συντάξεις. Στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο", κανένα αίτημα των εργαζομένων δεν μπήκε για επίλυση.

Αποδείχνεται ότι ο "διάλογος" δεν είναι τίποτα άλλο, παρά προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα αντεργατικά μέτρα που σκοπεύει να πάρει, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και βάσει των αιτημάτων των βιομηχάνων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιταχθούν αγωνιστικά και ενωμένοι στην αντεργατική καταιγίδα που δέχονται από την κυβέρνηση και τους καπιταλιστές εργοδότες.

Σε απεργία συνεταιριστικοί υπάλληλοι

Σαρανταοχτάωρη απεργία αρχίζουν σήμερα οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι του νομού Σερρών,αντιδρώντας στην αποφαση του ΔΣ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών να υλοποιήσει το "εξυγιαντικό πρόγραμμα", το οποίο θα σημάνει την απόλυση των 166 υπαλληλων σε σύνολο 365.

Ταυτόχρονα με τις απολύσεις, προωθείται η δραστική συρρίκνωση του έργου της Ενωσης, πράγμα που - εκτός των αλλων συνεπειών - καθιστά επισφαλή και τη θέση των υπολοίπων εργαζομένων.

Την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο πράγραμμα "εξυγίανσης", αλλά και σε άλλα ανάλογα που προωθουνται σε άλλες ενώσεις (το πρόβλημα εμφανίζεται πανελλαδικά), εξέφρασε η περιφερειακή σύσκεψη της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Γεωργικών Οργανώσεων (ΟΣΥΓΟ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Από τα χαράματα στην περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης
"Πλάτες" στον Φιλίππου από την Επιθεώρηση!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με τις ευλογίες της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας απαγορεύτηκε η είσοδος στο εργοστασίου του "Φιλίππου" τόσο στον εκπρόσωπο του ΕΚΘ, όσο και στην παράνομα απολυμένη διοίκηση του σωματείου. Σύμφωνα με καταγγελίες των δύο φορέων, ο αρμόδιος υπάλληλος ταυτίστηκε με τη θέση της επιχείρησης και προχώρησε μόνος του σε έναν δεκάλεπτο... έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλιάς.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Δομικά Φιλίππου καταγγέλλει ότι η σύμπραξη της Τεχνικής Επιθεώρησης με τον Φιλίππου δημιουργεί άσχημο προηγούμενο στη διαδικασία του ελέγχου των εργοδοτών, που παρανομούν σε βάρος της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς. Παράλληλα καταγγέλλει ότι με αυτό τον τρόπο η Τεχνική Επιθεώρηση ουσιαστικά νομιμοποιεί τις παράνομες απολύσεις όλων των μελών της Διοίκησης του Σωματείου και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να απαντήσουν στην απαράδεκτη τακτική με συγκεκριμένα μέτρα.

Και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Ο επιχειρηματίας Φιλίππου και η διεύθυνση της επιχείρησης, αφού απέλυσαν σχεδόν όλους τους εκλεγμένους συνδικαλιστές του χώρου, καταπατώντας κάθε άρθρο της Εργατικής Νομοθεσίας, συνεχίζουν να αυθαιρετούν σε βάρος των φορέων της κοινωνίας μας, θέλοντας έτσι να αποφύγουν κάθε έλεγχο και τιμωρία. Η ταύτιση της Τεχνικής Επιθεώρησης με τη λογική ότι τα μέλη του προεδρείου του σωματείου είναι απολυμένοι και ότι δεν πρέπει να μπουν στο εργοστάσιο δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξεως για την Υπηρεσία, που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ