ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πες ποιος είναι...

ΒΡΕ καλά μας τα λέει η Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με το ότι η "κυβέρνηση που εκλέγεται από το λαό" δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Κόκκαλη. Πλην όμως ...ανολοκλήρωτα.

***

Δηλαδή, ποιανού τα συμφέροντα εκπροσωπεί; Γιατί, του ...λαού αποκλείεται. Ολο και κάτι θα 'χαμε καταλάβει!

***

Ελα λοιπόν, πέστο! Ποιος είναι; Ο Κοπελούζος; Ο Λαμπράκης; Ο Λάτσης; Ο Βαρδινογιάννης; Ολοι μαζί; Καμιά άλλη πολυεθνική; Δε χρειάζονται ντροπές. Είμαστε γεμάτοι κατανόηση!

***

Η, μήπως, νομίζετε πως όλοι εμείς πιστεύουμε ότι αναλαμβάνετε τα υπουργεία για ...το καλό και την ευημερία της χώρας; Εσείς είστε εκσυγχρονιστές, όχι τίποτε κορόιδα...

***

Βέβαια, ούτε κι εμείς είμαστε κορόιδα και έτσι άπαντες έχουν κατανοήσει τι παιγνίδια παίζονται και, κυρίως, ότι είναι "χοντρά" παιγνίδια.

***

ΤΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ υπουργοί συσκέπτονται, προκειμένου να δούνε τις λεπτομέρειες ενός τρομακτικού νομοσχέδιο, που θα πατάξει (πάλι) την εισφοροδιαφυγή. Τι έγινε, βρε παιδιά; Ξέφυγε κανένας πλανόδιος πωλητής, ψιλικατζής ή άλλος, τέτοιος εχθρός της εθνικής οικονομίας!

***

ΔΙΑΦΩΝΕΙ η ελληνική πλευρά - λένε - στην αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από την Αλβανία. Περισσότερο επικίνδυνο από όσο αρχικά φαίνεται.

***

Διότι αν στο εξωτερικό το βρίσκουν χρήσιμο να στηρίζουν στρατιωτικά μια "κεντροαριστερή" κυβέρνηση, μπορεί στο τέλος να κρίνουν πως αυτό είναι απαραίτητο και στο εσωτερικό!

***

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, οι Αμερικάνοι αρχίσανε πάλι τα κόλπα τους στη Βαλκανική, αυτή τη φορά στη Σερβοβοσνία, όπου ...ως εκ θαύματος αρχίσανε πάλι φασαρίες πολιτικές και κρίνονται απαραίτητοι κάποιοι χρήσιμοι σύμβουλοι.

***

Ολοι λένε, λοιπόν, πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα παρέμβαση στο συγκεκριμένο χώρο. Τι παρέμβαση δηλαδή, μήπως ...φύγανε και ποτέ;

***

ΔΩΡΑΚΙ κάμποσων φοροαπαλλαγών, για μια ακόμα φορά στους εφοπλιστές από την κυβέρνηση, αυτή τη φορά για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους που θα προσλαμβάνουν. Ετσι. Να μην ξεχνάμε και τις υποχρεώσεις μας... Αλλωστε, η κυβέρνηση εκπροσωπεί τα συμφέροντα και αυτών...

Η ακόρεστη βουλιμία των κλωστοβιομηχάνων

Τα στοιχεία που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Κλωστοϋφαντουργίας Β. Ελλάδας είναι αποκαλυπτικά τόσο για την ακόρεστη βουλιμία του κεφαλαίου, όσο και για τα σχέδια και βλέψεις του στις προς βορρά γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έκαναν από το δείγμα των 167 επιχειρήσεων του κλάδου, οι 28, δηλαδή το 15,4%, παράγουν τα προϊόντα τους ή μέρος αυτών εκτός της Ελλάδας. Οι περισσότερες στη Βουλγαρία, λιγότερες στη FYROM και τη Σερβία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Φραντζής πλειοδότησε υπέρ της μεταφοράς των επιχειρήσεων σε χώρες χαμηλού κόστους, όπως οι γειτονικές, επικαλούμενος προβλήματα επιβίωσης των επιχειρήσεων αυτών. Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι, όλες σχεδόν οι μονάδες, μετά το 1994, παρουσιάζουν αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών τους, ενώ "μικρή απόκλιση" σημειώνεται στην κερδοφορία.

Παράλληλα, από την ελληνική κυβέρνηση παίρνουν "κίνητρα", τους χαρίζονται τα χρέη, ενώ ετοιμάζονται να τους μειώσουν τις εισφορές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και να τους παραδώσουν εξίσου φτηνό εργατικό δυναμικό με τις γειτονικές χώρες, μέσω της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Ολα αυτά δε φτάνουν στους κλωστοβιομήχανους και εκβιάζουν για περισσότερα και ακόμα περισσότερα. Οι μόνοι που μπορούν να ορθώσουν φράγμα στα σχέδιά τους είναι οι εργαζόμενοι με την οργανωμένη και συντονισμένη πάλη τους.

Βαλκανικό... Ελντοράντο!

Συνάντηση είχε προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Π. Σαρμπάνη και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας Τ. Νάιλς. Και το θέμα της συζήτησης; Τι άλλο από το βαλκανικό... Ελντοράντο!

Διακαής πόθος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Παπαντωνίου προσωπικά, είναι να δουν τις αμερικάνικες πολυεθνικές να εξορμούν προς τη... βαλκανική ενδοχώρα, με βάση τους την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί όμως δε φαίνεται να συμμερίζονται τους προβληματισμούς των... ιθαγενών πολιτικών, τους οποίους ακούν βέβαια, αλλά από εκεί και πέρα τίποτα, καμία κίνηση. Και όσο σκέφτονται οι δικοί μας ότι οι γιάνκηδες μπορεί να προτιμήσουν άλλες χώρες για τις εξορμήσεις τους - βλέπετε οι δρόμοι για τα Βαλκάνια είναι αρκετοί - πάνε να σκάσουν από το κακό τους.

Απολογισμός

- Τώρα, λοιπόν,

που τέλειωσαν,

Κώστα,

οι εξετάσεις,

για λέγε μας

πώς έγραψες,

για πες μας

θα περάσεις;

- Στραβά, κουτσά

κι ανάποδα

πήγα σχεδόν

σε όλα,

απέτυχα

παταγωδώς

σαν να 'δωσα

...άδεια κόλλα!

- Επιτυχία, δηλαδή,

δεν είχες

ούτε μία;

- Καλά

στης "Κεντροαριστεράς"

πήγα την ...αλχημεία

κι άριστα

στην ..Πωλητική

πήρα Οικονομία!

Ο οίστρος

"Synaspismos"!.. (3)

Δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τον πειρασμό να μην αντιγράψουμε εδώ σ' αυτή τη στήλη το πώς κλείνει το σχόλιο του "Παρατηρητή" στην εφημερίδα "Καθημερινή". Γράφει, λοιπόν, ως επίλογο: "... Για να βάψει κανείς αβγά χρειάζεται μπογιά και όχι θερμό αέρα. Η γιαγιά η αθυρόστομη θα το έλεγε σωστά. Με βλακείες, λοιπόν, και με τεχνάσματα - "τρικ" για τους ευρωπιθήκους - δεν αποκτούν "υπόσταση" και περιεχόμενο τα κόμματα. Τα οποία χωρίς ιδεολογία γίνονται ένας απλός "Synaspismos""!

"Synaspismos"!... (2)

Και συνεχίζει το σχόλιο της "Καθημερινής": "...Τον προοδευτισμό τους ήθελαν λοιπόν να δείξουν οι του "αποκόμματος" με τη γιγαντοαφίσα τους; Η μήπως τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό; Ολες όμως αυτές οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Ισως γι' αυτό κυριαρχούν πλέον στη ζωή μας τα συνθήματα και ο εντυπωσιασμός. Διότι δεν υπάρχουν πλέον διαφορές μεταξύ των κομμάτων, τα οποία έχουν σχεδόν "ομογενοποιηθεί"! Και οι διαφορές τους βρίσκονται πλέον στη "διαχείριση" της πολιτικής που αποφασίζεται από αλλού. Μάλιστα τα λεγόμενα "προοδευτικά" και "σοσιαλιστικά" κόμματα προτιμώνται από τους "νευροσπάστας" διότι αυτά γνωρίζουν καλύτερα να παραμυθιάζουν το λαό...".

Από εμάς ουδέν σχόλιον. Τα συμπεράσματα δικά σας...

... και ARISTERA

Εμείς δεν πολυπαραξενευτήκαμε από το... ARISTERA στην αφίσα του Συνασπισμού. Από καιρό έχουμε καταλάβει, ότι προηγείται στους υπολογισμούς τους η διαφήμιση, παρά η προπαγάνδα και το πολιτικό μήνυμα. Οι εμπνευστές της αφίσας γνώριζαν, ότι θα δεχτούν κριτικές από κάθε άποψη, αισθητική, γλωσσολογική, ιδεολογική... Ομως το "έχουν πιάσει από αλλού" το θέμα. Προτιμούν τη γνωστή αμερικάνικη διαφημιστική αρχή "λόγος να γίνεται... ", από το μήνυμα - αφορμή για ιδεολογικό λόγο και διαμόρφωση της συνείδησης. Είναι η ίδια αρχή που επιλέγει ο έμπορας για να τραβήξει την προσοχή και να πουλήσει αμφίβολης ποιότητας ή άχρηστα, ακόμα και επιβλαβή προϊόντα. Είναι η λογική που προτιμά τον θόρυβο και τα "χάπενινγκς" από τη μαζική ουσιαστική δράση. Είναι η επιλογή της μοναξιάς του "εξυπνάκια" που ετοιμάζει - κάνει το "κόλπο" αντί της οργανωμένης αγωνιστικής στάσης ζωής και δράσης. Μετά την "παράσταση" το απόλυτο κενό... Και τελικά, αυτό που μένει στη μνήμη, είναι μόνο τα πολύχρωμα φώτα...

Διαπραγματευτικό όπλο οι μετανάστες!

Μπορεί οι κυβερνητικοί αρμόδιοι να προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες, αλλά το γεγονός της εξαίρεσης των αλλοδαπών εργατών, που προέρχονται από τις όμορες χώρες, από την επιχειρούμενη - κολοβή έστω - νομιμοποίηση της παραμονής τους στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει, εκτός των άλλων, ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα χρησιμοποιήσει το θέμα των μεταναστών ως πολιτικό όπλο.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια απαράδεκτη, εκβιαστική και τυχοδιωκτική πολιτική. Μια πολιτική που υπονομεύει τις σχέσεις της χώρας μας, με τους βόρειους γείτονες και δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αρχές της καλής γειτονίας και της φιλίας των λαών.

Γενικότερα, η στάση της κυβέρνησης Σημίτη στις βαλκανικές χώρες χαρακτηρίζεται από "υπεροψία", επιδεικτική περιφρόνηση και βέβαια ηγεμονισμό, φτάνοντας στο ακραίο σημείο των στρατιωτικών επεμβάσεων. Ας καταλάβει, όμως, πριν είναι αργά, ότι οι λαοί των Βαλκανίων δε δέχονται να αντιμετωπίζονται ως καθυστερημένοι ιθαγενείς και ως λεία για τους "έξυπνους" Ελληνες "επενδυτές". Αργά ή γρήγορα θα το αποδείξουν και τότε τα μεγαλοϊδεατικά όνειρα της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας θα καταρρεύσουν ως χάρτινος πύργος.

"Synaspismos"!... (1)

Αντιγράφουμε από τη στήλη "Επισημάνσεις" της χτεσινής "Καθημερινής", μιας εφημερίδας "υπεράνω πάσης υποψίας" για τη στάση της απέναντι στο ΣΥΝ και τον πρόεδρό του. Γράφει λοιπόν ο "Παρατηρητής" της "Καθημερινής" με αφορμή την αφίσα του ΣΥΝ, που γέμισε τους δρόμους της Αθήνας τις τελευταίες μέρες:

"Ενα από τα... αποκόμματα της πολιτικής μας σκηνής "εστόλισε" την πόλη με γιγαντοαφίσες στις οποίες είναι γραμμένο με λατινικά στοιχεία: aristera! Αρχισε λοιπόν κι αυτό τη χρησιμοποίηση του λατινικού αλφαβήτου, ίσως γιατί θέλει να αποδείξει εμπράκτως το "ευρωπαϊκό" του προφίλ, ίσως γιατί οι "Spin Doctors" του "κόμματος" πιθηκίζουν τις διαφημίσεις της Benetton, που αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό του πολίτη...".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ