ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
6Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Κλοιός στη βάση της Σούδας

Αύριο και μεθαύριο χιλιάδες νέες και νέοι από όλη τη χώρα θα συμμετάσχουν στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΝΕ. Προσπάθειες τρομοκράτησης μελών της ΚΝΕ, καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων

Το "πλοίο της ειρήνης" για την Κρήτη, όπου οι Κνίτες, οι Κνίτισσες και άλλοι νέοι φίλοι της ειρήνης θα αποκλείσουν την αμερικάνικη βάση της Σούδας. Εκεί που οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές έχουν στήσει τη στρατιωτική βάση, για να ελέγχουν ασφυκτικά με την απειλή των όπλων τους τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Το ραντεβού είναι στο λιμάνι του Πειραιά, σήμερα, στις 6 το απόγευμα.

Αύριο Σάββατο και την Κυριακή, χιλιάδες νέοι και νέες από όλη τη χώρα και την Κρήτη, με τη συμμετοχή τους στην 6η Νεανική Επίθεση Ειρήνης θα στείλουν μήνυμα ασυμβίβαστου αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους εκφραστές του. Θα κατασκηνώσουν στην παραλία Αγ. Αποστόλων, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, σε χώρο για τη διαμόρφωση του οποίου έχουν ήδη φροντίσει οι τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ που δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς. Παράλληλα, συνεχίζεται η προπαγάνδιση της εκδήλωσης στο λαό της Κρήτης. Ομως, η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των νέων έχει ενοχλήσει και γι' αυτό επιστρατεύτηκαν μέθοδοι τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, ασφαλίτες παρακολουθούσαν μέλη της ΚΝΕ, που αφισοκολλούσαν την Κυριακή στην πόλη των Χανίων και σε κάποια στιγμή, με το πρόσχημα ότι "απαγορεύεται η αφισοκόλληση", δεν παρέλειψαν να τους πάρουν τα στοιχεία. Επίσης, την Τρίτη το μεσημέρι άγνωστοι μπήκαν στο προαύλιο των γραφείων της Οργάνωσης Χανίων του ΚΚΕ και έκαψαν δύο πανό της ΚΝΕ που βρίσκονταν εκεί.

Με ανακοίνωσή του το Νομαρχικό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ καταγγέλλει αυτά τα περιστατικά, αλλά και αυτούς που δε θέλουν την πραγματοποίηση της αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης της ΚΝΕ στη Σούδα, που ενοχλούνται από τη δράση των νέων ενάντια στους ιμπεριαλιστές, που ανατριχιάζουν στην προοπτική χιλιάδων νέων να διαδηλώνουν ενάντια στις βάσεις.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Αύριο Σάββατο: Στις 7 π.μ.,άφιξη στην κατασκήνωση. Στις 6 μ.μ. - 9 μ.μ.,αποκλεισμός της εισόδου της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα. Στις 9.30 μ.μ.,θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην πόλη και το λιμάνι των Χανίων. Στις 11.30 μ.μ.,στο χώρο της κατασκήνωσης θα ξεκινήσει νυχτερινή συναυλία, με θεατρική παράσταση, ελληνικό ροκ, παραδοσιακή κρητική μουσική, έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

Την Κυριακή: Στις 10 π.μ. - 1 μ.μ.,θα γίνουν αθλητικοί αγώνες ανάμεσα σε ομάδες των Οργανώσεων και τοπικές ομάδες. Στις 6 μ.μ. αναχώρηση από Σούδα.

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Οι νέοι αγωνίζονται και διεκδικούν

Με επιτυχία έγιναν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στους Αμπελόκηπους Αθήνας για τον αθλητισμό και στη Σταυρούπολη και τη Λάρισα για τα ναρκωτικά

Ο αθλητισμός δεν μπορεί να αποτελεί μια απλή ενασχόληση, ούτε πεδίο εξοικονόμησης χρημάτων και ελέγχου νεανικών συνειδήσεων από τους λίγους και ισχυρούς, αλλά πρέπει να προάγει τα ευγενή αισθήματα του ανθρώπου, την άμιλλα και τη συνεργασία. Το μήνυμα αυτό έστειλαν προχτές το βράδυ οι νέοι κομμουνιστές από την πλατεία Αγ. Δημητρίου στους Αμπελόκηπους, στην προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα τον αθλητισμό.

Ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αδαμόπουλος μέλος του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ. "Βιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγαλέμποροι κατέχουν την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ελέγχουν τα κρατικά θέατρα, τον κινηματογράφο, έχουν στην ιδιοκτησία τους αθλητικές ομάδες, αποκτούν κέρδη, αλλά και κοινωνική αποδοχή, ελέγχουν συνειδήσεις και προσπαθούν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους", είπε. Επισήμανε ότι "τη διάθεση του νέου ανθρώπου για άθληση, για συλλογική προσπάθεια τη σπρώχνουν να εκφράζεται στους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων, στη μεταφορά από γήπεδο σε γήπεδο, στις συγκρούσεις με τον εχθρό που είναι οπαδός της αντίπαλης ομάδας". Υπογράμμισε ότι "οι κυρίαρχοι κύκλοι θέλουν τη νεολαία χωρισμένη όχι πάνω στα υπαρκτά της προβλήματα, αλλά στην ομάδα που υποστηρίζει ο κάθε νέος, γιατί φοβούνται τη συλλογική δράση της νεολαίας, για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε" και κατέληξε καλώντας τους νέους να διεκδικήσουν την πολλαπλή ενίσχυση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

Εκ μέρους της Αχτιδικής Επιτροπής Α Αθήνας του ΚΚΕ ο Αποστόλης Παππάς τόνισε ότι ο αθλητισμός από κοινωνική ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας και του λαού υποτάσσεται στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες για το μαζικό λαϊκό αθλητισμό περικόπτονται.

Η εκδήλωση έκλεισε με το ερασιτεχνικό συγκρότημα "Αλχημιστές".

Στη Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες νέοι της Σταυρούπολης παρακολούθησαν την εκδήλωση της ΚΝΕ ενάντια στα Ναρκωτικά, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία Ηλιούπολης, με τη συμμετοχή κοινωνικών και αθλητικών φορέων της περιοχής.

Καταγγέλθηκαν οι πολύμορφες μεθοδεύσεις για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και το συμβιβασμό της νεολαίας με τη ναρκομανία. Επισημάνθηκε ότι η νομιμοποίηση της χρήσης ενέχει έντονο τον κίνδυνο της διαφήμισης των ναρκωτικών και ξεκάθαρα τονίστηκε απ' όλους η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων που να στοχεύουν στην πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη και την καταστολή του φαινομένου.

Η περιοχή της Σταυρούπολης, αλλά και όλες οι Δυτικές Συνοικίες αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα των ναρκωτικών. Η μαζική συμμετοχή της νεολαίας απέδειξε πως ο κόσμος της περιοχής και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν και προβληματίζονται. Σημαντική κατάκτηση, που ήρθε μέσα από την εκδήλωση, ήταν η απόφαση συγκρότησης τοπικής επιτροπής ενάντια στα ναρκωτικά με τη συμμετοχή των φορέων της περιοχής, που συνυπέγραψαν και ένα ψήφισμα μέσα από το οποίο απαιτούν: Την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δραστηριότητας.Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την εξασφάλιση δουλιάς με δικαιώματα στη νεολαία. Στήριξη και επέκταση των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, μέτρα για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των χρηστών.

  • Εκδήλωση με θέμα τα ναρκωτικά πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ και στη Λάρισα, στην πλατεία Ταχυδρομείου, με ομιλήτρια την Δ. Δαμιανή, μέλος του Γραφείου Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ και μέλος της Επιτροπής Πόλης Πειραιά του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά και τη ναρκομανία, που διακατέχει μεγάλο μέρος της νεολαίας, ενώ καταγγέλθηκαν για ακόμη μια φορά οι εξαγγελίες του υφυπουργού Εξωτερικών και η σύνδεση της νάρκωσης με τη συνείδηση. Η ΚΝΕ προτείνει μια άλλη στάση ζωής, δε συμβιβάζεται με τους τεχνητούς παραδείσους και με την πολιτική πρόληψης. Επιτακτικά βάζει το αίτημα της εύρεσης εργασίας, της κατοχύρωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, τη δημιουργία πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τέλειωσαν χτες οι δέσμες και τα ΤΕΛ

Αρχίζουν σήμερα οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα

Χωρίς προβλήματα έπεσε χτες η αυλαία των Γενικών Εξετάσεων και οι βαθμολογίες αναμένεται στις 25 με 30 Ιούλη το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει τις βαθμολογίες των υποψηφίων. Βέβαια, η αγωνία τους θα πάρει τέλος και τυπικά αργότερα, όταν ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις εισαγωγής στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σήμερα, ξεκινούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που θα ολοκληρωθούν στις 9 Ιούλη.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων Ν. Σπυρέλης, χαρακτήρισε χτες τις φετινές εξετάσεις εξαιρετικά επιτυχημένες και αναφερόμενος στο "θόρυβο" γύρω από τα θέματα της έκθεσης, τόνισε ότι ήταν δύο πολύ πετυχημένα θέματα. Ο πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής εξετάσεων για τους αποφοίτους ΤΕΛ Β. Κωτσάκης, εκτίμησε ότι οι πρώτες εισαγωγικές εξετάσεις γι' αυτούς έγιναν με επιτυχία. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αγγ. Ζησιμόπουλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψήφιους και παρέπεμψε όσους δεν εισαχθούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που, όπως είπε, φροντίζει να δοθούν δυνατότητες σε όλους με την ανοιχτή πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η τελευταία μέρα των εξετάσεων κύλησε ομαλά. Η αποχή στη Δ' Δέσμη έφτασε το 18.11%, ενώ στα δύο μαθήματα που εξετάστηκαν χτες οι απόφοιτοι των ΤΕΛ η αποχή έφτασε το 23.34% στο μάθημα Οργάνωση και διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στο 25% στο μάθημα Γενική χημεία 2.

Σχετικά με τα θέματα των Μαθηματικών της Δ' Δέσμης η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία παρατηρεί ότι καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ύλης, σε αντίθεση με τα θέματα της 1ης Δέσμης τα οποία δεν κάλυπταν μεγάλο μέρος της. Παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία, ορισμένα θέματα επιδέχονται περισσότερες της μιας λύσεως, γεγονός θετικό.

Σήμερα ξεκινούν με την εξέταση των υποψηφίων στο Ελεύθερο Σχέδιο και τα Αγγλικά οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 7.00 το πρωί. Αύριο Σάββατο, θα εξεταστούν οι υποψήφιοι στο μάθημα Γραμμικό Σχέδιο.

Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Ξεκινά σήμερα 4 Ιούλη στην Κύπρο το 16ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 6 Ιούλη. Από την ΚΝΕ, που είναι καλεσμένη στο Φεστιβάλ της, θα συμμετέχει ο σ. Κώστας Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ