ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεβασμένη συμμετοχή στην απεργία της ΕΙΝΑΠ

Δέσμευση του υπουργείου Υγείας για αλλαγή της εφημερίας στο Κρατικό Νίκαιας, όπως ζητούσαν οι απεργοί γιατροί

Μια θετική εξέλιξη σημειώθηκε χτες στο μέτωπο των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας δεσμεύτηκε για την αλλαγή της εφημερίας του νοσοκομείου Νίκαιας, που αποτελούσε και ένα από τα βασικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, που ξεκίνησαν απεργία διαρκείας από τις 23.6.1997.

Μέχρι τώρα το νοσοκομείο εφημέρευε μέρα παρά μέρα, με αποτέλεσμα να έχει γονατίσει. Οι γιατροί ζητούσαν την ένταξή του στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αθήνας, καθώς και τη δημοπράτηση των έργων για να αρχίσουν εντός του Ιούλη τα έργα για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Οταν ξεκίνησε η απεργία, το υπουργείο Υγείας με πολυσέλιδη ανακοίνωσή του - αλλά και ο υπουργός Κ. Γείτονας με δηλώσεις σε διάφορα ΜΜΕ - χαρακτήριζαν την απεργία αδικαιολόγητη και υποστήριζαν επί λέξει: "Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί στη φάση αυτή να ισχύσει το σύστημα με εφημερίες ανά τέσσερις μέρες, δεδομένων των μεγάλων υγειονομικών αναγκών του Πειραιά" (ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της 23.6.1997). Στην άποψη αυτή προσχώρησε και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία με ανακοίνωσή της (1.7.1997) υποστήριζε ότι η αλλαγή του συστήματος εφημεριών στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας θα σήμαινε ταλαιπωρία των αρρώστων του Πειραιά.

Χτες όμως σε σύσκεψη - τη δεύτερη μέσα σε μια βδομάδα - που έγινε στο υπουργείο Υγείας έγινε δεκτό το αίτημα των απεργών γιατρών για αλλαγή της εφημερίας. Στην προηγούμενη σύσκεψη είχε ανακοινωθεί ότι βρέθηκαν τα χρήματα για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και το νεφρολογικό και παθολογοανατομικό τμήμα.

Το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας θα εφημερεύει ανά τρεις ή τέσσερις μέρες από 1.8.1997. Η τελική απόφαση θα παρθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και η δέσμευση είναι η σχετική υπουργική απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την επόμενη βδομάδα.

Σήμερα στις 10 πμ οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας θα κάνουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν την παραπέρα εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους, που θα τις εντάξουν πλέον στο γενικότερο απεργιακό πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ.

Στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο πήραν μέρος ο υπουργός Κ. Γείτονας,ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης,η γενική γραμματέας του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου,ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Μ. Τζαγκαράκης και η Απεργιακή Επιτροπή του Κρατικού Νίκαιας.

ΙΣΑ: Οχι σε συνοπτικέςδιαδικασίες ψήφισης

Το άλλο θετικό στοιχείο της χτεσινής μέρας από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών στο Λεκανοπέδιο ήταν η ανεβασμένη συμμετοχή των γιατρών στα νοσοκομεία.

Ετσι το νοσοκομείο "Μεταξά" μπήκε πιο δυναμικά στην απεργία, ενώ στο νοσοκομείο "Σωτηρία" η χτεσινή συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου αποφάσισε το "κλείσιμο της εφημερίας" - όπως έγινε στο Κρατικό της Νίκαιας. Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι θα ληφθούν παραπέρα μέτρα κλιμάκωσης του αγώνα και ότι θα ζητήσει συνάντηση με τα κόμματα, τους φορείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την ανησυχία του και καταλογίζει ακαμψία στο υπουργείο Υγείας στην αντιμετώπιση της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Το υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζει ο ΙΣΑ, επιμένει αμετακίνητα στις θέσεις του, "αγνοώντας παντελώς τις αντιδράσεις, οι οποίες υπαγορεύονται από βαθύ αίσθημα ευθύνης των λειτουργών της υγείας". Ο ΙΣΑ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνει ότι κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να ευοδωθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη των γιατρών και ζητά απ' την πολιτεία να επανατοποθετηθεί στο θέμα αυτό.

Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει ότι στηρίζει - και θα στηρίξει στο μέλλον - τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και καλεί την πολιτεία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, να προχωρήσει σε "συναινετικές διαδικασίες" με τους γιατρούς και να μην προχωρήσει σε συνοπτικές διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου από τα Θερινά Τμήματα της Βουλής.

"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"
Ομόθυμη απάντηση στον τηλε-φασισμό

Γιατροί και εργαζόμενοι αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου για μια βδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για την επιχείρηση ιδεολογικής τρομοκρατίας απ' τον τηλεοπτικό "Σκάι". Τις μέρες της αναστολής όλοι οι γιατροί θα είναι προσωπικό ασφαλείας

Σε κλείσιμο του νοσοκομείου για μια εβδομάδα, μέχρι και την Τετάρτη 9 του Ιούνη, καθώς και σε μη εφαρμογή των δυο γενικών εφημεριών (Σάββατο και Τετάρτη) αποφάσισαν να προχωρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του "Ευαγγελισμού" διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση δυσφήμισης που εξαπέλυσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, εναντίον τεσσάρων συναδέλφων τους, τους οποίους παρουσιάζει ως εμπόρους ανθρώπινων οργάνων.

Οι γιατροί πήραν αυτή την απόφαση σε μια μαζική και μαχητική γενική συνέλευση στην οποία εκφράστηκε η οργή απέναντι στην αδιαφορία του υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα οι γιατροί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον τηλεοπτικό φασισμό που απειλεί το κοινωνικό σύνολο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκαθάρισαν ότι η επίθεση απέναντι στους συναδέλφους τους είναι επίθεση που πρέπει να συσπειρώσει όλο τον ιατρικό κόσμο, γιατί αυτή τη στιγμή πλήττεται όλο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι γιατροί του "Ευαγγελισμού", υπογράμμισαν ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας τους, οι πόρτες του νοσοκομείου θα είναι κλειστές, αλλά μέσα σε αυτό θα βρίσκονται όλοι και θα αποτελούν προσωπικό ασφαλείας, ειδικά τις μέρες της γενικής εφημερίας. Μάλιστα ειδικά για τις μέρες της γενικής εφημερίας οι γιατροί ενημέρωσαν τον πρόεδρο του νοσοκομείου και έστειλαν επίσημο έγγραφο προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ορίσει άλλο νοσοκομείο που θα καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Παράλληλα αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν χρήματα από τους γιατρούς για να καλυφθούν οι ανάγκες για τα δικαστήρια, ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Ο Ηλίας Σιώρας,μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου και μέλος του Διοικητικού Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, υπογράμμισε ότι "αυτή η επίθεση αποσκοπεί στη δυσφήμιση του δημόσιου τομέα υγείας, ενώ αντίθετα δίνει πάτημα για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Οταν μάλιστα οι ιδιώτες έχουν πολλαπλές διασυνδέσεις στα ΜΜΕ και με κάποιους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων και πολύ πιθανόν και μέσα στην κυβέρνηση, η επίθεση αυτή μας παραπέμπει αλλού. Οταν υπάρχει μια τέτοια πρακτική, πώς είναι δυνατόν να στραφεί κάποιος στο δημόσιο τομέα υγείας; Πώς είναι δυνατόν να παλέψει για δημόσιο τομέα υγείας. Εμείς όμως δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε το δημόσιο τομέα υγείας και την υγεία ολόκληρου του ελληνικού λαού".

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Κ. Οικονόμου,που βρέθηκε στη συνέλευση, εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΙΣΑ προς τους τέσσερις γιατρούς και υπογράμμισε: "Ο καθείς δικαιούται να αμφισβητεί την ιατρική πράξη και να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να διασύρει αναποδείκτως υπολήψεις διακεκριμένων γιατρών με μακρόχρονη ανεπίληπτη και παραγωγική παρουσία στην υγεία. Ο συγκεκριμένος θόρυβος, εκτός του διασυρμού για κάποιους ανθρώπους, καταφέρει πλήγμα εναντίον της δημόσιας υγείας. Δημιουργεί παράλληλα αρνητική ψυχολογία στους δωρητές οργάνων, με αποτέλεσμα πολλοί άτυχοι συνάνθρωποί μας να στερηθούν τη δυνατότητα μεταμοσχεύσεων. Πρέπει η συγκεκριμένη περίπτωση να αποτελέσει αντικείμενο αυτεπάγγελτης παρεμβάσεως των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε η αλήθεια να αποκατασταθεί και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Επίσης η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου,μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, τόνισε ότι "στο όνομα του "Ευαγγελισμού" θίγεται το έργο όλων των δημόσιων γιατρών. Θίγεται το δημόσιο σύστημα υγείας, για να γίνει πιο ευάλωτο, στην ξεθεμελίωσή του που προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει μέσα από το νέο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο". Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χαρ. Ζαχαρόγιαννης,επισήμανε ότι "η ΕΙΝΑΠ έχει προχωρήσει σε όλες εκείνες τις νομικές ενέργειες εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού. Εκτιμάμε, συνέχισε, ότι αυτή η ενέργεια στρέφεται εναντίον του δημοσίου συστήματος υγείας. Εχει στόχο να δημιουργηθεί αμφισβήτηση για το έργο των δημοσίων νοσοκομείων και να στραφεί ο κόσμος στα ιδιωτικά θεραπευτήρια".

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό", Ν. Παπάς,υπογράμμισε ότι αυτό το φαινόμενο δε θα είναι το τελευταίο. Θα υπάρξουν και άλλα στο μέλλον, ειδικά όταν πάνε να περάσουν ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, που πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.

Ολοι όσοι πήραν το λόγο στη χτεσινή συγκέντρωση έκαναν λόγο για μεθοδευμένη επίθεση, που στόχο έχει να αλλάξει τη στάση του κόσμου, ο οποίος συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ. Επίσης επισημάνθηκε ότι επιχειρείται η αμφισβήτηση του έργου των δημόσιων νοσοκομείων.

Η κυβερνητική λιτότητα πλήττει την υγεία

Το νομοσχέδιο δε στρέφεται μόνο κατά των γιατρών και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, αλλά πριν από όλα κατά των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους Ταμείων, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, κατά την περιοδεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

Ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων μπορεί να βάλει φραγμό στην πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης κλιμακίου του Κόμματος στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας (ΠΠΓΝΠ).

Ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων. Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι από τις 128 προβλεπόμενες θέσεις τραυματιοφορέων καλύπτονται μόνο οι 58. Αν αναλογιστεί κανείς πως αυτοί οι τραυματιοφορείς αναγκάζονται να καλύπτουν 200 με 300 περιστατικά στις εφημερίες και τις ανάγκες των περίπου 500 ασθενών, καταλαβαίνει κανείς πως το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις όχι μόνο για την εντατικοποίηση της δουλιάς του προσωπικού, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Σημειώθηκε επίσης το πρόβλημα των αλλαγών και μετατάξεων του προσωπικού από θέση σε θέση, από κλάδο σε κλάδο και από κατηγορία σε κατηγορία, καθώς και το πρόβλημα όσων προσλαμβάνονται για να καλύψουν μια συγκεκριμένη θέση και αμέσως μετά την πρόσληψή τους μετατάσσονται σε άλλη. Τέλος, οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη διεύθυνση, ζητώντας να γίνεται κρίση διευθυντή από τους υπαλλήλους του Νοσοκομείου.

Στη συνέχεια ο Σπύρος Χαλβατζής συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στα πλυντήρια, την Τεχνική Υπηρεσία και το νοσηλευτικό προσωπικό, όπου είχε ένα πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο με τους εργαζόμενους.

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και το διευθυντή του ΠΠΓΝΠ οι οποίοι σημείωσαν τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν, προσθέτοντας πως "τα λεφτά ποτέ δε φτάνουν" και πως χρειάζεται αύξηση των δαπανών για την υγεία. Σημείωσαν πως πρέπει να στηριχτεί ο δημόσιος τομέας της υγείας γιατί αν αυτός καταρρεύσει "θα πεταχτούν σαν μανιτάρια τα ιδιωτικά κέντρα υγείας". Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη περιορισμού της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων η οποία συμφέρει μόνο τις εταιρίες φαρμάκων που πλουτίζουν από τη διάθεσή τους. Από την άλλη, δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την κυβερνητική λογική, καθώς καταλόγισαν - ίσες ή και μεγαλύτερες - ευθύνες στους γιατρούς και το προσωπικό για τα κακώς κείμενα στο χώρο της υγείας.

Ανάγκη ενωμένης απάντησης

Από την πλευρά του ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως το ΠΠΓΝΠ δεν είναι έξω από την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα της υγείας, η οποία είναι άσχημη. Τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το ζωτικό τομέα της υγείας προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση - ακολουθώντας εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - το οποίο παραδίδει την υγεία βορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία μετατρέποντάς τη σε εμπορεύσιμο είδος. Πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο δε στρέφεται μόνο κατά των γιατρών και των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, αλλά πριν από όλα κατά των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους Ταμείων και σημείωσε πως αυτό περιορίζει την κρατική παρέμβαση προς όφελος των ιδιωτών, μεταφέρει την ευθύνη του κράτους στα ασφαλιστικά Ταμεία και εισάγει το νόμο της αγοράς στην υγεία, με ολέθρια αποτελέσματα. Παράλληλα, θα μετατρέψει τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου σε ατζέντη των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση - πρόσθεσε - οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να δεχτούν τον ακρωτηριασμό των κοινωνικών κατακτήσεων, αλλά να αντιταχθούν πιέζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να μπουν μπροστά στον αγώνα ή παρακάπτοντάς τις - αν αυτές δε σταθούν στο ύψος των περιστάσεων - με τη δημιουργία συντονιστικών επιτροπών αγώνα. Τόνισε την ανάγκη γενικότερης πάλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί τα προβλήματα που απορρέουν στον τομέα της υγείας είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής λιτότητας, συρρίκνωσης των δαπανών για την υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, μιας πολιτικής η οποία αποφασίζεται στις Βρυξέλλες και υλοποιείαι στη χώρα μας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία των άλλων πολιτικών κομμάτων. Και η ΝΔ και ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ αποδέχονται τις βασικές επιλογές της ΕΕ, γι' αυτό και η κριτική τους αναφέρεται σε δευτερεύοντα ζητήματα.

Το απόγευμα ο Σπ. Χαλβατζής σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για την υγεία, ενώ στις 8.30 μίλησε σε μαζική συγκέντρωση συνδικαλιστών και εκπροσώπων μαζικών φορέων στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

ΚΚΕ
Να παρέμβει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε χτες το παρακάτω σχόλιο: "Σε μια περίοδο που η απαράδεκτη κατάσταση στο δημόσιο τομέα υγείας επιδεινώνεται, η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος αρχίζουν να κλιμακώνονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική υγείας της κυβέρνησης και στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την υγεία, ορισμένα ΜΜΕ, αντί να παρουσιάζουν, όπως ορίζει η δεοντολογία, τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της υγείας, επέλεξαν, με ψευδή στοιχεία, το ρόλο του συκοφάντη του δημόσιου συστήματος υγείας και των λειτουργών του. Πιο συγκεκριμένα: Πρώτο,προσπαθούν να διαβάλουν τον κοινωνικό ρόλο και το έργο που ασκείται από ένα μεγάλο νοσοκομείο, όπως ο "Ευαγγελισμός".Δεύτερο,επιχειρούν να σπιλώσουν το επιστημονικό κύρος, αλλά και την αδιαμφισβήτητη ηθική υπόσταση ενός καταξιωμένου κομμουνιστή και συνδικαλιστή γιατρού και των συνεργατών του".

Και το σχόλιο καταλήγει: "Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ορισμένων ΜΜΕ, που υπονομεύουν και με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας και θεωρεί ότι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο πρέπει να βάλει τέρμα σε όλα αυτά". Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, στην οποία - μεταξύ των άλλων - σημείωσε: "Στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλουμε να καταγγείλουμε αυτή την προσπάθεια σπίλωσης καταξιωμένων ανθρώπων, επιστημόνων, γιατρών, που έχουν μια ευρύτερη αναγνώριση, και συγκεκριμένα - όπως αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό - αναπτύσσεται μια επίθεση εναντίον του κομμουνιστή συνδικαλιστή γιατρού, του Σωτήρη Μπαράτση". Και ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε: "Αυτή η υπονόμευση του δημόσιου συστήματος υγείας μάς βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους".

Προστατέψτε το ΕΣΥ!

Μια εκ βαθέων κατάθεση των γιατρών και η συγκλονιστική ομιλία του Σ. Μπαράτση

Και οι τέσσερις γιατροί που δέχτηκαν τη συκοφαντική επίθεση του "Σκάι" παραβρέθηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση του "Ευαγγελισμού" και οι τρεις πήραν το λόγο.

Ο διευθυντής της Α' Χειρουργικής Κλινικής, Ευ. Χατζηγιαννάκης,τόνισε ότι γίνεται σκόπιμη επίθεση προς το πρόσωπό του, αλλά και γενικότερα προς τη δημόσια υγεία. Μάλιστα τόνισε ότι πίσω από αυτές τις κακοήθειες κρύβονται άλλα συμφέροντα και κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές από άγνωστους για τη σωματική του ακεραιότητα.

Ο χειρουργός Σ. Μπαράτσης είπε: "Δεν μπορεί κανείς μετά από την παρουσία μου για 30 χρόνια στο χώρο της υγείας να βγει και να με κατηγορήσει ότι είμαι έμπορος οργάνων. Εγινε μια χειρουργική επέμβαση σε έναν άνθρωπο, εξαιτίας της οποίας βρίσκεται ακόμα στη ζωή. Η επίθεση στο πρόσωπό μου δεν αποτελεί πλήγμα μόνο για μένα, αλλά γενικότερα για όλη τη Χειρουργική. Αποτελεί επίθεση εναντίον όλων των γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο τομέα της υγείας. Αυτή τη στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν καλούνται να προστατέψουν εμένα, αλλά ολόκληρο το ΕΣΥ. Εγώ σαν παλικάρι πορεύτηκα σε όλη μου τη ζωή και έτσι θα συνεχίσω και τώρα. Κουράγιο μου δίνουν τα δεκάδες τηλεφωνήματα που πήρα από ασθενείς μου, οι οποίοι συγκινημένοι μου είπαν ότι θα σταθούν στο πλευρό μου".

Τα τελευταία λόγια του Σ. Μπαράτση σκεπάστηκαν από τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο δήλωσαν την υποστήριξή τους στο συνάδελφό τους.

Ο ουρολόγος Δ. Φαρμάκης,στην παρέμβασή του στη συνέλευση επισήμανε: "Κάποτε, όταν άκουγα παρόμοια περιστατικά για κάποιους συναδέλφους δεν έδινα την προσοχή που θα έπρεπε. Σήμερα, που βρέθηκα εγώ σ' αυτή τη θέση, κατάλαβα το βρόμικο πόλεμο που δεχόμαστε. Πρέπει να δημιουργηθεί μια επιστημονική επιτροπή, η οποία θα ερευνά άμεσα κάθε τέτοιο περιστατικό και θα είναι αρμόδια αν πάσα στιγμή να πάρει θέση".

Ο ειδικευόμενος Μ. Σκούλος δε μίλησε.

Λεζάντα στο θέμα "Ομόθυμη απάντηση στον τηλε-φασισμό"

Κατάμεστο ήταν χτες το "Δώμα" του "Ευαγγελισμού"

Λεζάντα στο θέμα "Η κυβερνητική λιτότητα πλήττει την υγεία"

"Το ΠΠΓΝΠ δεν είναι έξω από την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα της υγείας, η οποία είναι άσχημη", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής στην περιοδεία του

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Παραιτήσεις διευθυντών στο νοσοκομείο

Στις παραιτήσεις τριών από τους βασικότερους διευθυντές του "ΠΕΠΑΓΝΗ" οδήγησε η προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου. Οι τρεις διευθυντές με τις παραιτήσεις τους καταγγέλλουν τη διοίκηση για αδιαφορία στα χρονίζοντα προβλήματα, ενώ οι παραιτήσεις τους προκάλεσαν αναστάτωση στο νοσοκομείο για τη λειτουργία του οποίου εκφράζουν πλέον σοβαρές ανησυχίες.

Οι διευθυντές που παραιτήθηκαν είναι ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα, καθηγητής Σοφοκλής Βασιλάκης,η καθηγήτρια αναισθησιολογίας Ελένη Ασκητοπούλου και ο καθηγητής του 1ου χειρουργικού τομέα Αστέριος Κατσαμήρης.Στην ουσία πρόκειται για τους επικεφαλής των δύο σημαντικότερων κλινικών, της χειρουργικής και της αναισθησιολογικής.

Οι τρεις καθηγητές στις παραιτήσεις τους επικαλούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών τους, ενώ αναφέρονται και σε παρεμβάσεις της διοίκησης που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του χειρουργικού τομέα και καταγγέλλουν ότι έχουν δημιουργηθεί απαράδεκτες ιατρικές, νοσηλευτικές και διοικητικές νοοτροπίες στους εργασιακούς χώρους, οι οποίες πρυτανεύουν σε κάθε προσπάθεια και τη "σαμποτάρουν".

Το προεδρείο της συνέλευσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ