ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
"Ξανασηκώνει κεφάλι"

Ξανασηκώνει κεφάλι το "τέρας" του πληθωρισμού, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα έτρεχε σε δωδεκάμηνη βάση με ρυθμό 5,6% από 5,4% το Μάη, ενώ όλα προοιωνίζονται ότι ο ετήσιος στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον πληθωρισμό θα παραμείνει "όνειρο θερινής νυκτός" μετά τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια μιας σειράς ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο τιμάριθμος λιανικής αυξήθηκε το μήνα Ιούνη κατά 0,4%,με συνέπεια ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση να "σκαρφαλώσει" στο 5,6% από 5,4% τον περασμένο Μάη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η τεχνική που ακολουθεί στο "μαγείρεμα" του τιμάριθμου η κυβέρνηση, αγγίζει τα όρια της "κοροϊδίας" όταν τη στιγμή που η επεξεργασία των επίσημων στοιχείων δείχνει ότι ο πληθωρισμός τον περασμένο Ιούνη έτρεχε με ρυθμό 5,6% (5,55% για την ακρίβεια), το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα έκανε λόγο για ρυθμό αύξησης 5,5%!

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι τον Ιούνη του 1997:

  • Ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 0,4% συγκριτικά με το Μάη, έναντι αύξησης 0,3% πέρσι.
  • Σε δωδεκάμηνη βάση έτρεχε με ρυθμό 5,6%,έναντι ρυθμού 8,4% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Σε μέσα επίπεδα ο τιμάριθμος παρουσίασε αύξηση 6,9% έναντι αύξησης 8,3% το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις σε αρκετές κατηγορίες βασικών ειδών και υπηρεσιών ξεπέρασαν κατά πολύ το γενικό δείκτη, που σε δωδεκάμηνη βάση παρουσίασε αύξηση 5,6%. Συγκεκριμένα, στο ίδιο δωδεκάμηνο η ομάδα "αλκοολούχα ποτά - καπνός" ακρίβυνε 9%,η "ένδυση - υπόδηση" 7,1%,η "αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες" 7,1%,η "εκπαίδευση" 8,8%,τα "ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια" 8,1%,και τα "άλλα αγαθά και υπηρεσίες" 9,2%.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Γ. Καραβίτης,δίνοντας στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία, απέδωσε την παραπάνω εξέλιξη του πληθωρισμού τον Ιούνη του 1997, στις ανατιμήσεις που σημειώθηκαν στην ντομάτα και στα νωπά φρούτα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι και τον Ιούλη και στους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός αναμένεται να εμφανίσει ανοδική πορεία, καθώς θα επιβαρυνθεί από τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ΟΑΣΑ, ΟΛΠ και Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς και από τις προσεχείς ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ. Στην επιδείνωση της πορείας του πληθωρισμού θα συμβάλλει επίσης η επαναφορά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα χειμερινά επίπεδα από τον ερχόμενο Οκτώβρη. Ολα τα παραπάνω καθιστούν εμφανώς "όνειρο θερινής νυκτός" τον αρχικό στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για πληθωρισμό 4,5% σε δωδεκάμηνη βάση στο τέλος του χρόνου. Αλλωστε για την υπέρβαση του πληθωρισμού σε σχέση με τους αρχικούς κυβερνητικούς στόχους, έκανε ουσιαστικά λόγο και η έκθεση Σπράου, τα αντιλαϊκά σενάρια για την επερχόμενη εισοδηματική πολιτική της οποίας βασίζονταν στην "υπόθεση" ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο 5,5% περίπου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΒΕ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις για απελευθέρωση του ωραρίου

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με το ωράριο στις περιοχές της Αν. Αττικής, που εξαιτίας σειράς αποφάσεων του αρμόδιου Νομαρχιακού Συμβουλίου, με βάση τη σχετική νομοθεσία και την τελευταία συμφωνία των μεγαλοεργοδοτών, οδηγείται σε πλήρη απελευθέρωση υπέρ των μεγάλων σούπερ μάρκετ και σε βάρος των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, ήταν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσογείων Αττικής. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καταγγέλθηκε ότι τόσο το Νομαρχιακό Συμβούλιο όσο και ο νομάρχης δεν πήραν υπόψη τους τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας σε σχέση με το θέμα, καθώς και την πάγια και ομόφωνη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ της χώρας, που τάσσεται κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου. Οι αποφάσεις που πήρε για διάφορες περιοχές της Αν. Αττικής το Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατέληξε το ΔΣ της Ομοσπονδίας, έστρωσαν το έδαφος στο ΣΕΣΜΕ να εμφανίζεται υποκριτικά ως "θιγόμενος", που ζητάει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας.

Για την κατάσταση αυτή η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη στάση τόσο του προέδρου της 4ης Νομαρχιακής Επιτροπής Σ. Νανόπουλο όσο και την πλειοψηφία της. Ειδικότερα, κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος κινούμενος ιδιοτελώς δε φρόντισε να παρουσιάσει όλες τις παραμέτρους στην εισήγησή του προς το ΝΣ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία, έτσι ώστε τα μέλη του να έχουν πραγματική εικόνα. Η απόφαση που στο τέλος πάρθηκε, τονίζει η Ομοσπονδία, κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου και χρειάζεται να επανεξεταστεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, για να ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων της περιοχής και όχι των πολυκαταστημάτων.

Επίσης, καταγγέλλει ότι ο Σ. Νανόπουλος με τη στάση του από τη μια μεριά επιχείρησε να διασπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ της περιοχής και την ίδια ώρα συνδιαλεγόταν με τα σούπερ μάρκετ, μεθοδεύοντας ακόμα και την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας, πράγμα που έγινε με τη νέα παράνομη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για άνοιγμα των καταστημάτων του Δήμου Μαρκόπουλου με απασχόληση προσωπικού κατά τα Σάββατα και τις Κυριακές.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσογείων Αττικής ζητάει να συνεδριάσει άμεσα το Νομαρχιακό Συμβούλιο με θέμα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, να χαρακτηριστεί επιτέλους η περιοχή της Αν. Αττικής σαν περιοχή κορεσμένη από σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα, καλεί τους μικροεπαγγελματίες της περιοχής να συνειδητοποιήσουν ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την εισβολή των πολυεθνικών και να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και στην Ομοσπονδία με την πάγια θέση της μη απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας.

Προχωράει το ΔΙΑτραπεζικό... φακέλωμα

Από το Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει η αυτόματη μεταφορά εμβασμάτων μεταξύ των τραπεζών στα πλαίσια του προγράμματος "ΔΙΑΣ", ενώ η Τράπεζα Ελλάδας εκτιμά ότι από τις αρχές του 1998 η πληρωμή των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Οι εκπρόσωποι του "ΔΙΑΣ" δηλώνουν ότι σε αρχική φάση, και συγκεκριμένα από το Δεκέμβρη, θα αρχίσει η καταβολή των αποδοχών των 366.000 συνταξιούχων του δημοσίου από τις τράπεζες με αυτόματη πίστωση των λογαριασμών τους.

Επίσης, εντός των προσεχών μηνών επεκτείνεται για όλες τις τράπεζες οι δυνατότητα που έχουν οι πελάτες να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών (ΑΤΜ), ανεξάρτητα από την τράπεζα που συναλλάσσονται. Σε μεταγενέστερο στάδιο, προβλέπεται η χρήση πιστωτικών καρτών και η εξόφληση δανείων σε οποιοδήποτε τραπεζικό δίκτυο. Στο "ΔΙΑΣ" συμμετέχουν 41 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εντολή για ξεπούλημα όσο όσο

Ανοιχτές πιέσεις για το "εδώ και τώρα" ξεπούλημα της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας (ΤΚΕ) ασκούνται από την κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Αν και η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε για την εξαγορά της Τράπεζας είναι στην κυριολεξία εξευτελιστική, καθώς το προσφερόμενο τίμημα δεν ξεπερνά τα 7,5 δισ. δρχ., πληροφορίες θέλουν τον Γ. Παπαντωνίου να πιέζει τη διοίκηση της μητρικής Αγροτικής Τράπεζας να παραχωρήσει όσο - όσο τη συμμετοχή της στην ΤΚΕ (56% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου).

Σε πλήρη αντίθεση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, κύκλοι της Αγροτικής Τράπεζας θεωρούν απαράδεκτα χαμηλό το τίμημα και εκφράζουν έντονη δυσφορία για την αδικαιολόγητη - σε ό,τι αφορά το τίμημα τουλάχιστον - εμμονή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Τράπεζα. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι αν και μικρή, η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος θα μπορούσε να αναπτυχθεί υπό την Αγροτική, χωρίς κατ' ανάγκη να περάσει - εκ νέου - σε χέρια ιδιωτών, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της και επαγωγικά για τους 500 περίπου εργαζόμενους που απασχολεί.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις της Αγροτικής και του συλλόγου των εργαζομένων στην ΤΚΕ, η κυβέρνηση με τον Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε σε κατ' ιδία συνάντηση από το διοικητή της ΑΤΕ Χ. Παπαθανασίου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις,με τη μοναδική υποψήφια Εγνατία Τράπεζα, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι η τελευταία να αυξήσει το τίμημα προσφοράς για την ΤΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγροτική Τράπεζα προσδοκούσε σε τίμημα τουλάχιστο 10 δισ. δρχ. για να παραχωρήσει το 56% της ΤΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ