Σάββατο 5 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
"Ξανασηκώνει κεφάλι"

Ξανασηκώνει κεφάλι το "τέρας" του πληθωρισμού, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα έτρεχε σε δωδεκάμηνη βάση με ρυθμό 5,6% από 5,4% το Μάη, ενώ όλα προοιωνίζονται ότι ο ετήσιος στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον πληθωρισμό θα παραμείνει "όνειρο θερινής νυκτός" μετά τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια μιας σειράς ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο τιμάριθμος λιανικής αυξήθηκε το μήνα Ιούνη κατά 0,4%,με συνέπεια ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση να "σκαρφαλώσει" στο 5,6% από 5,4% τον περασμένο Μάη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η τεχνική που ακολουθεί στο "μαγείρεμα" του τιμάριθμου η κυβέρνηση, αγγίζει τα όρια της "κοροϊδίας" όταν τη στιγμή που η επεξεργασία των επίσημων στοιχείων δείχνει ότι ο πληθωρισμός τον περασμένο Ιούνη έτρεχε με ρυθμό 5,6% (5,55% για την ακρίβεια), το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα έκανε λόγο για ρυθμό αύξησης 5,5%!

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι τον Ιούνη του 1997:

  • Ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 0,4% συγκριτικά με το Μάη, έναντι αύξησης 0,3% πέρσι.
  • Σε δωδεκάμηνη βάση έτρεχε με ρυθμό 5,6%,έναντι ρυθμού 8,4% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Σε μέσα επίπεδα ο τιμάριθμος παρουσίασε αύξηση 6,9% έναντι αύξησης 8,3% το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις σε αρκετές κατηγορίες βασικών ειδών και υπηρεσιών ξεπέρασαν κατά πολύ το γενικό δείκτη, που σε δωδεκάμηνη βάση παρουσίασε αύξηση 5,6%. Συγκεκριμένα, στο ίδιο δωδεκάμηνο η ομάδα "αλκοολούχα ποτά - καπνός" ακρίβυνε 9%,η "ένδυση - υπόδηση" 7,1%,η "αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες" 7,1%,η "εκπαίδευση" 8,8%,τα "ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια" 8,1%,και τα "άλλα αγαθά και υπηρεσίες" 9,2%.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Γ. Καραβίτης,δίνοντας στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία, απέδωσε την παραπάνω εξέλιξη του πληθωρισμού τον Ιούνη του 1997, στις ανατιμήσεις που σημειώθηκαν στην ντομάτα και στα νωπά φρούτα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι και τον Ιούλη και στους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός αναμένεται να εμφανίσει ανοδική πορεία, καθώς θα επιβαρυνθεί από τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ΟΑΣΑ, ΟΛΠ και Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς και από τις προσεχείς ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ. Στην επιδείνωση της πορείας του πληθωρισμού θα συμβάλλει επίσης η επαναφορά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα χειμερινά επίπεδα από τον ερχόμενο Οκτώβρη. Ολα τα παραπάνω καθιστούν εμφανώς "όνειρο θερινής νυκτός" τον αρχικό στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για πληθωρισμό 4,5% σε δωδεκάμηνη βάση στο τέλος του χρόνου. Αλλωστε για την υπέρβαση του πληθωρισμού σε σχέση με τους αρχικούς κυβερνητικούς στόχους, έκανε ουσιαστικά λόγο και η έκθεση Σπράου, τα αντιλαϊκά σενάρια για την επερχόμενη εισοδηματική πολιτική της οποίας βασίζονταν στην "υπόθεση" ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο 5,5% περίπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ