ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη "λεωφόρο" του Χόλιγουντ

Τους μηχανισμούς και τον κόσμο του Χόλιγουντ απεικονίζει η βραβευμένη με τρία Οσκαρ ασπρόμαυρη ταινία (γυρίστηκε το 1940) του Μπίλι Γουάιλντερ "Η Λεωφόρος της Δύσης",που είναι και η καλύτερη ταινία του σημερινού προγράμματος. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία μιας γερασμένης και ξεπεσμένης σταρ του βωβού κινηματογράφου, της Νόρμα Ντέσμοντ, που ζει στο δικό της φανταστικό κόσμο. Κοντά της βρίσκεται ένας άνδρας που έχει τα μισά της χρόνια και στον οποίο αναθέτει να της γράψει σενάριο για να κάνει "θριαμβευτική" επανεμφάνιση στον κόσμο του θεάματος. Γρήγορα, όμως, τα πράγματα θα έχουν μια τραγική κατάληξη. "Η Λεωφόρος της Δύσης" είναι μια από τις σημαντικότερες ταινίες, που έχουν ως θέμα το Χόλιγουντ και μια από τις καλύτερες ταινίες του Γουάιλντερ. Πρωταγωνιστούν οι Γουίλιαμ Χόλντεν, Γκλόρια Σουάνσον, Εριχ Φον Στροχάιμ, Μπάστερ Κίτον και Χέντα Χόπερ (ΣΤΑΡ 01.15).

Μεταφορά στην οθόνη του έργου του Σόμερσετ Μομ, είναι η ασπρόμαυρη ταινία του Λιούις Μαϊλστόουν "Βροχή",γυρισμένη το 1932. Αποκλεισμένοι σ' ένα νησί θα βρεθούν οι επιβάτες ενός πλοίου. Εκεί ένας ιεραπόστολος θα ερωτευτεί μια πόρνη. Πρωταγωνιστεί η Τζόαν Κρόφορντ και ο Γουόλτερ Χιούστον (SEVEN X 19.30).

Σε μυθιστόρημα του Τζον Γκάλσγουορθ βασίζεται η ταινία "Καλοκαιρινός έρωτας",που σκηνοθέτησε ο Πιρς Χάγκαρντ. Η ιστορία ενός μεγάλου άτυχου έρωτα στην Αγγλία στις αρχές του αιώνα μας. Είναι ο έρωτας μιας επαρχιωτοπούλας και ενός δικηγόρου, ο οποίος φιλοξενείται στο αγρόκτημά της. Παίζουν οι Αϊμοτζεν Σταμπς, Τζέιμς Γουίμπι, Κεν Κόλεϊ και Σουζάνα Γιορκ (ΕΤ-2 22.00).

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ. Κουτζανίδης.

08.00-10.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

10.00-12.00 ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Ε) Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

12.00-13.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

13.00-15.00 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Επιμέλεια - παρουσίαση Στρατής Καλαφατούδης.

15.00-17.00 ΛΑΪΚΕΣ ΝΟΤΕΣ Με επιλογές από τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00-18.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιλογή Δ. Κουτζανίδης.

18.00-20.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

20.00-21.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ Περιπλάνηση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Επιμέλεια - παρουσίαση Βάσω Γιωργοπούλου.

21.00-22.00 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ Μια εκπομπή του Κώστα Λάζαρη, με φόντο το ελληνικό τραγούδι.

22.00-24.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Μια στάση διαρκείας στο ελληνικό τραγούδι. Με τον Νίκο Γιαννούλη.

24.00-02.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

02.00-03.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Τα τραγούδια των μαύρων της Β. Αμερικής. Απ' τις βαμβακοφυτείες στις εκκλησίες. Απ' τη δουλεία, στο περιθώριο των απελεύθερων. Τα τραγούδια της καταπίεσης και των διακρίσεων, αλλά κι αυτά του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

03.00-04.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής, απ' την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

04.00-06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

"Πέερ Γκυντ" του Ιψεν

Εργα από το σκανδιναβικό θέατρο περιλαμβάνει ο νέος κύκλος μεταδόσεων της "Θεατρικής βραδιάς", του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στα πλαίσια του αφιερώματος της εκπομπής στο ευρωπαϊκό θέατρο. Θα μεταδοθεί το πρώτο μέρος από το έργο του Ερρίκου Ιψεν "Πέερ Γκυντ".Το δεύτερο μέρος θα μεταδοθεί την ερχόμενη Κυριακή. Στο έργο καταγράφεται ο αιώνιος πόθος του ανθρώπου για να γνωρίσει άλλους κόσμους και τρόπους ζωής, όμως αυτό στον ήρωα του έργου γίνεται μέσα από το ανικανοποίητο του χαρακτήρα του. Ο "Πέερ Γκυντ" θα μεταδίδεται σε μια ιστορική ηχογράφηση του 1961 σε μετάφραση Ομηρου Μπεκέ και διασκευή Μανώλη Σκουλούδη, σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου και μουσική επιμέλεια Αργυρώς Μεταξά. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Δέσπω Διαμαντίδου, Γιώργος Δάνης, Ολγα Τουρνάκη, Κώστας Ρηγόπουλος, Φοίβος Ταξιάρχης, Τιτίκα Νικηφοράκη κ. ά. (Κυριακή ΕΡΑ-1 22.00).

T. Βανδής και 7+7

Τον Τίτο Βανδή φιλοξενεί ο Θοδωρής Ρουσόπουλος στην εκπομπή "7+7".Ο Τίτος Βανδής αναπολεί στιγμές από τη σημαντική και μεγάλη του καριέρα στο χώρο της Εβδομης Τέχνης. Φυσικά, δεν μπορεί να μη θυμηθεί το "Ποτέ την Κυριακή" του Ζιλ Ντασέν, μια ταινία που ήταν η αφορμή να τον καλέσουν στην Αμερική. Στο Μπροντγουέι συμμετείχε στην πετυχημένη παράσταση "Ιλια Ντάρλινγκ", καθώς και σε άλλες τέσσερις θεατρικές παραστάσεις, που γνώρισαν και αυτές μεγάλη επιτυχία. Σημαντική είναι η παρουσία του και σε πολλές ταινίες, στις οποίες έπαιξε στο πλευρό κορυφαίων ηθοποιών, όπως των Λόρενς Ολίβιε και Γούντι Αλεν (Κυριακή, MEGA 14.10).

"Μορφές" του Δ. Καλαμάρα

Ενας σπουδαίος καλλιτέχνης, ο γλύπτης Δημήτρης Καλαμάρας, έφυγε έτσι ξαφνικά, πριν λίγες μέρες από τη ζωή. Με αφορμή το θάνατό του και τιμώντας τη μνήμη του το δεύτερο κρατικό κανάλι θα προβάλει το ντοκιμαντέρ "Εικαστικές μορφές του μεταπολέμου",που αναφέρεται στην καλλιτεχνική πορεία και στο έργο του καλλιτέχνη. Γεννημένος το 1924 στη Φλώρινα, σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Με υποτροφία του ΙΚΥ θα συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και της Ρώμης.

Καλλιτέχνης σεμνός μακριά από τις "κάμερες" και τα "θαμπά" φώτα της δημοσιότητας, ο Δ. Καλαμάρας φεύγοντας άφησε πίσω του μια σημαντική γλυπτική δημιουργία. Μια δημιουργία στην οποία αποτυπώνονται οι προοδευτικές του ιδέες, η αριστερή του έκφραση απέναντι στην κοινωνία και τα προβλήματά της (ΕΤ-2 16.15).

Με τη ματιά στο Ρέθυμνο

Η όμορφη πόλη της Κρήτης, το Ρέθυμνο, με το ανεπανάληπτο παλιό λιμάνι της, παρουσιάζεται σήμερα από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Ματιές σε ελληνικούς οικισμούς".Μια σειρά με θέμα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον παραδοσιακών ελληνικών οικισμών. Ο φακός της εκπομπής αυτή τη φορά επισκέπτεται το Ρέθυμνο, ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης. Πίσω από τις δεκάδες καφετερίες και τα τουριστικά είδη, κρύβονται μοναδικά αναγεννησιακά μέγαρα, κομψά κτίρια, τα οποία άφησαν στο πέρασμά τους οι Ενετοί. Επιστημονικός σύμβουλος της σειράς είναι η Ηρώ Μπενεσαγιά, η σκηνοθεσία και τα κείμενα είναι της Μάχης Λιδωρικιώτη και ο συντονισμός της εκπομπής της Βάσως Κανελλοπούλου (ΕΤ-1 16.55).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ