ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 1997
Σελ. /50
ΚΕΝΗ
Τι το θέλουμε το Σμόκοβο;

Πολύ δυσοίωνες παρουσιάζονται τελευταία οι προοπτικές, σχετικά με την αποπεράτωση του φράγματος Σμόκοβου. Το έργο, έγραφε μια τοπική εφημερίδα της Καρδίτσας, καρκινοβατεί εδώ και δέκα - δεκαπέντε χρόνια και η ολοκλήρωσή του μάλλον θ' αργήσει πολύ, "λόγω ελλείψεως κονδυλίων". Χρειάζονται τουλάχιστον 5 δισ. ακόμα, ενώ έχουν εγκριθεί μόνο 3.5, κι αυτό στα χαρτιά...

Στις εκλογές του 1985 είχα πάει στο Σμόκοβο, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, και μεταξύ άλλων συζητήσαμε το θέμα του φράγματος. Χρειάζονταν τότε 1,5 με 2 δισ. για να ολοκληρωθεί το έργο. Δηλαδή, όσα είχε δώσει τότε ο Ολυμπιακός του Κοσκωτά για να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή "κανονιέρη", ονόματι Ντέταρι.

Εν τούτοις, μέχρι σήμερα (σωτήριον έτος 1997), το φράγμα του Σμόκοβου μένει ημιτελές. Γι' αυτό, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, όλοι οι Θεσσαλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πρωτοστατούντων των Καρδιτσιωτών, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και προέβησαν σε έντονο διάβημα προς τον κύριο πρωθυπουργό, θέτοντάς του αμείλιχτα ερωτήματα: "Γιατί σύντροφε πρόεδρε δε δίνετε αυτά τα πέντε δισ. για να ολοκληρωθεί το έργο και να ξεδιψάσει ο κάμπος μας; Γιατί δε χρηματοδοτείτε ένα έργο πνοής και εθνικής σημασίας, που θα βοηθήσει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη, την οποία με τόσο πάθος επαγγελλόμεθα;".

Ομως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύριος πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έδωσε θετική απάντηση, αλλά και τους απέπεμψε σκαιότατα. "Είστε με τα καλά σας, σύντροφοι; - τους είπε - έχετε καθόλου μυαλό στο κεφάλι σας, που θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, για να γυρίσει ύστερα και να μας έρθει μπούμερανγκ στα κεφάλια μας; Να πλημμυρίσει ο κάμπος της Θεσσαλίας με βαμπάκι, καλαμπόκι, τεύτλα και να μην ξέρουμε τι να τα κάνουμε; Και πώς θα τα βγάλουμε πέρα ύστερα μ' αυτούς τους αγροίκους του Μπούτα, με τους απολίτιστους Παττάκηδες, Ντούφληδες και Τσιοτινούς, που ξεσηκώνουν τους αγρότες και τους βάζουν να ωρύονται ομαδικώς, "Κινέζε Σημίτη, μας έκλεισες το σπίτι";

Ξεχάσατε τι λαχτάρα περάσαμε προσφάτως, με κείνα τα αναθεματισμένα τα τρακτέρια τους; Εκείνη την καταραμένη σαρανταποδαρούσα, που δεν μπορούσαμε να τη σταματήσουμε με τίποτα; Ξεκίνησε το βράδυ απ' το Δρούγο, και ανατρέποντας ολόκληρη την αμυντική μας διάταξη ξημέρωσε το πρωί στον κόμβο των Μικροθηβών!... Εριξα στη μάχη τα καλύτερα στελέχη μου, τον "στρατηγό" Τσουκάτο, την "καπετάνισσα" Βάσω και όλη την προεδρική φρουρά μου, και όμως, σπάσαμε τα μούτρα μας μπροστά στο τείχος ακόμα και ημετέρων δυνάμεων που αποσκίρτησαν και προσχώρησαν στις τάξεις του εχθρού. Και σας ερωτώ, σύντροφοι, τι θα γίνει, αν τους φτιάξουμε τώρα και φράγματα αρδευτικά, αν τους δώσουμε ενισχύσεις οικονομικές, αποζημιώσεις και τιμές στήριξης των προϊόντων τους; Πώς θα πετύχουμε τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού από 25% σε 4%, όπως επιτάσσει το πρόγραμμα των εταίρων μας της ΕΕ; Και πώς θα προχωρήσει, σύντροφοι, το έργο της σύγκλισης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αν εμείς οι ίδιοι δεν το στηρίξουμε; Πώς θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, ώστε να εισέλθει και η χώρα μας στον όμιλο των πλουσίων και να βαδίσει εις την οδόν των πεπρωμένων της φυλής μας, με δεδομένον ιδανικόν τρίπτυχον... (του ήρθε μέχρι τη γλώσσα εκείνο το άλλο ιστορικό τρίπτυχο, "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών", αλλά συνήλθε γρήγορα και ολοκλήρωσε "εκσυγχρονιστικά" τη φράση του), ...το τρίπτυχο, Ανάπτυξις, Ανασυγκρότησις, Σύγκλισις;".

Με αυτά τα ατράνταχτα επιχειρήματα, έπεισε, τελικώς, τους εκ Θεσσαλίας βουλευτές, οι οποίοι συγκινημένοι δήλωσαν ομοφώνως προς τον σύντροφο πρόεδρό τους ότι έχει την... "κατανόησίν των!...".

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Αστοχες λέξεις

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΑΓΙΩΡΓΗΣ,Αθήνα. Μερικές παρατηρήσεις για λέξεις και εκφράσεις σε κείμενα του "Ρ". Στο φύλλο 12-6-97, σελ. 8: α) Δεν υπάρχει ρήμα "πρωτοπορώ", μόνο προπορεύομαι ι ή πρωτοπορεύομαι - εξ ου και η πορεία και η πρωτοπορία.

Στο φύλλο 20-6-97, α) Στο θέμα "Ζήτημα πάλης", δεν υπάρχει "υποδοχέας γνώσης". Υπάρχει αποδοχέας,αποδέκτης.Στη σελ. 4 "Από μέρα σε μέρα" (Τα κεφάλια μέσα): Τελικά τι "καταλήχθηκε" στο Αμστερνταμ; Δεν υπάρχει ρήμα "καταλήγομαι", υπάρχει μόνο καταλήγω. Ακόμα: "Ενώ από τις ειδήσεις διέρρευσε". Οι ειδήσεις ούτε διαρρέουν, ούτε διαρρέονται.

Στο φύλλο 21-6-97, σελ. 14: Αναβρασμός στα "προνοιακά" ιδρύματα. Δεν υπάρχει λέξη "προνοιακός". Επίσης το ρήμα αποποιούμαι συντάσσεται μόνο με αιτιατική. Αποποιούμαι την ευθύνη και όχι "αποποιούμαι της ευθύνης".

Στις 22-6-97, σελ. 5: α) Η λέξη "βαρύγδουπες" δε σημαίνει τίποτε, ως επιθετικός προσδιορισμός στις σκιαμαχίες. Διότι, σκιαμαχώ θα πει: αγωνίζομαι μάταια, αγωνίζομαι εναντίον των σκιών και παλεύω εναντίον ανύπαρκτων εχθρών.

Εχω χάσει τον ύπνο μου!
ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ,Γυναικολόγος, ΚΟΒ Δάφνης. Πέρασε ένας μήνας από τις γαλλικές εκλογές με θριαμβευτή το "σύντροφο" Λιονέλ Ζοσπέν. Τα ίδια και στη Μεγάλη Βρετανία με τον "επαναστάτη" Τόνι Μπλερ. Οι "αριστερές" κυβερνήσεις σαρώνουν σε όλη την Ευρώπη, η "αριστερή" πολιτική μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και εγκαθίσταται σε όλους τους τομείς της πρώην καπιταλιστικής Ευρώπης, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ κλπ. Με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος του Κλίντον και του Λευκού Οίκου, το Μάαστριχτ έγινε "αριστερό" και εγώ, όπως και πολλοί σύντροφοι, έχουμε χάσει τον ύπνο μας!.. Μετά από τέτοιους και τόσους θριάμβους και ακόμα δεν έχω δει, εδώ σε μας, ένα άγαλμα, έναν ανδριάντα, του Ζοσπέν ή έστω του Μπλερ. Δεν είδα να μετονομάζεται ένας κεντρικός δρόμος ή μη, προς τιμήν των αριστερών φιλελλήνων τύπου Τρούμαν, Μάρσαλ ή Τσόρτσιλ, να πούμε.
Μη με πείτε υπερβολικό, δεδομένου ότι μετά από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του '96 και την άνοδο του νέου εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ όλα μας πάνε πρίμα. Η
οικονομία μας σε σταθερή διαρκή "άνοδο", οι αγρότες έγιναν κεφαλαιοκράτες,
οι συνταξιούχοι ευημερούν, οι μικρομεσαίοι επενδύουν συνέχεια και πάει
λέγοντας. Και όμως υπάρχει απραξία! Υπάρχει βέβαια και ένα μελανό σημαδάκι,
παραιτήθηκε ο άλλος μεγάλος σοσιαλιστής ηγέτης, Φελίπε Γκονζάλε, λέτε να
'ναι αυτό; Θα περιμένω τις εξελίξεις. Εχω χάσει τον ύπνο μου...

Ογδόντα σκαλιά κάτω!

Με το Σύλλογο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών, ταξίδεψα στη Χίο με το καράβι "Σαπφώ", και ήταν, κατά κοινή ομολογία, μια μικρή Οδύσσεια για όλους τους εκδρομείς του Συλλόγου.

Αφού μπήκαμε μέσα στο πλοίο, με χίλια βάσανα φτάσαμε στην αποθήκη, για ν' αφήσουμε τις αποσκευές μας. Εκεί δεν ήταν κανένας υπεύθυνος από το πλήρωμα για να τις παραλάβει, τι να κάνουμε, τις αφήσαμε και... ό,τι ήθελε προκύψει! Αμέσως ήρθε στο νου μου το αίτημα των ναυτεργατών, για τα ελλιπή πληρώματα.

Προχωρήσαμε και ανεβήκαμε κάπου 80 σκαλιά για να φτάσουμε στη ρεσεψιόν. Αφού τακτοποιήσαμε τα εισιτήριά μας, πάμε όλη η γκρούπα μαζί για τις καμπίνες μας, Β θέσεως. Ομως εδώ, μας περίμενε άλλη έκπληξη. Αντικρίσαμε κάτι σκάλες σχεδόν κάθετες, που μας έφερναν ίλιγγο, λες και θα κατεβαίναμε στα τάρταρα της Γης. Τα σκαλιά ήταν και εδώ 80. Ημασταν δε κάπου 85 άτομα, όλοι εβδομηντάρηδες και πάνω, οι περισσότεροι ανάπηροι. Χρειάστηκε μεγάλη δεξιοτεχνία για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε και να κατέβουμε σώοι τις σκάλες. Βρήκαμε τέλος τις καμπίνες μας, οι οποίες δεν είχαν τουαλέτα και βρίσκονταν τουλάχιστον 2 έως 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και αυτό το επιβεβαίωσα την άλλη μέρα, όταν έφευγα, διότι ανέβηκα καμιά δεκαπενταριά σκαλιά, άνοιξα μια πόρτα και βρέθηκα απευθείας στο γκαράζ.

Ξέχασα να πω ότι όταν βρεθήκαμε κάτω στα βάθη του πλοίου, εκεί που ήταν οι "καμπίνες" μας, ούτε που σκεφτήκαμε να ξανανεβούμε επάνω για το εστιατόριο ή έστω για ν' αναπνεύσουμε λίγο φρέσκο θαλασσινό αέρα. Μείναμε κάτω, στα πληκτικά κουτιά (καμπίνες), που στερούνταν και της τουαλέτας! Και αυτά ήταν όσα πρόλαβα να δω, ποιος ξέρει πόσα ήταν αυτά που δεν είδα.

Αλήθεια, τι λέει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Σουμάκης; Πού πάει ο πολυδιαφημιζόμενος "πατριωτισμός" των εφοπλιστών μας για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου; Τα περί "ανταγωνισμού" και "ανταγωνιστικότητας" που μας κοπανάνε όλοι μαζί, κυβερνώντες και εφοπλιστές, λέτε να αφορούν μόνο τη συμπίεση του εργατικού μεροκάματου;

Αν σπάσει το καμποτάζ (δικαίωμα μόνο ελληνικών πλοίων στην ακτοπλοϊα της χώρας μας) και στη γραμμή μπει, έστω και το χειρότερο καράβι της Ευρώπης, υπάρχει κανείς που θα ξαναπατήσει στο "Σαπφώ"; Μήπως αυτή η κατάσταση καλλιεργείται σκόπιμα, για ν' ανοίξει πιο εύκολα ο δρόμος για τους ξένους;

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

Χανιά Κρήτης

Ο θεσσαλικός κάμπος διψάει, το νερό υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση

Ο θεσσαλικός κάμπος διψάει, το νερό υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ για συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, δεν ολοκληρώνει τα αρδευτικά έργα του νομού Καρδίτσας

Να 'μαστε περήφανοι

Προς την Κοινότητα του Αγίου Βασιλείου Κυνουρίας, απευθύνει το γράμμα του ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΝΤΑΣ και γράφει: "Αγαπητοί μου συμπατριώτες, όλοι μας γνωρίζουμε ότι το χωριό μας Αγιος Βασίλειος έχει δώσει πολύ αίμα στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας και τη δικιά μας, με τη θυσία αγοριών και κοριτσιών από 18 έως 30 χρόνων, καθώς και των δυο γιατρών συγχωριανών μας Κούκου και Μάστορη. Και το έχουμε καμάρι μας.

Γιατί λοιπόν σήμερα, αντί να τιμούμε - έστω και στο ελάχιστο - με μια αναμνηστική πλάκα των πεσόντων αγωνιστών, τη σπάζουμε για εκδίκηση; Να εκδικηθούμε ποιους και γιατί; Αυτούς που έδωσαν τα νιάτα τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι; Σε τι ενοχλεί η μνήμη αυτών των υπέροχων συγχωριανών μας; Ποιο σπίτι δεν έχει και έναν νεκρό στο χωριό μας; Να μην αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους; Ενας λαός, που ξεχνάει το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος στην αφάνεια και στη δουλοπρέπεια.

Οχι Συμπατριώτες. Πρέπει να το έχουμε καμάρι μας, για όλα τα θύματα του τόπου μας και να το μεταδώσουμε στα παιδιά και τ' εγγόνια μας, για να μπορούμε σήμερα εμείς και αύριο αυτά να καταλάβουν γιατί δώσανε τη ζωή τους με τόση απλοχεριά, σε τόσο νεαρή ηλικία, οι συμπατριώτες μας που θυσιάστηκαν.

Πρέπει να 'μαστε περήφανοι. Εμείς οι μεγαλύτεροι να κρατάμε πάντα ζωντανή τη θυσία τους για να παραδειγματίζονται οι νέοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ