Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Τι το θέλουμε το Σμόκοβο;

Πολύ δυσοίωνες παρουσιάζονται τελευταία οι προοπτικές, σχετικά με την αποπεράτωση του φράγματος Σμόκοβου. Το έργο, έγραφε μια τοπική εφημερίδα της Καρδίτσας, καρκινοβατεί εδώ και δέκα - δεκαπέντε χρόνια και η ολοκλήρωσή του μάλλον θ' αργήσει πολύ, "λόγω ελλείψεως κονδυλίων". Χρειάζονται τουλάχιστον 5 δισ. ακόμα, ενώ έχουν εγκριθεί μόνο 3.5, κι αυτό στα χαρτιά...

Στις εκλογές του 1985 είχα πάει στο Σμόκοβο, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, και μεταξύ άλλων συζητήσαμε το θέμα του φράγματος. Χρειάζονταν τότε 1,5 με 2 δισ. για να ολοκληρωθεί το έργο. Δηλαδή, όσα είχε δώσει τότε ο Ολυμπιακός του Κοσκωτά για να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή "κανονιέρη", ονόματι Ντέταρι.

Εν τούτοις, μέχρι σήμερα (σωτήριον έτος 1997), το φράγμα του Σμόκοβου μένει ημιτελές. Γι' αυτό, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, όλοι οι Θεσσαλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πρωτοστατούντων των Καρδιτσιωτών, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και προέβησαν σε έντονο διάβημα προς τον κύριο πρωθυπουργό, θέτοντάς του αμείλιχτα ερωτήματα: "Γιατί σύντροφε πρόεδρε δε δίνετε αυτά τα πέντε δισ. για να ολοκληρωθεί το έργο και να ξεδιψάσει ο κάμπος μας; Γιατί δε χρηματοδοτείτε ένα έργο πνοής και εθνικής σημασίας, που θα βοηθήσει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη, την οποία με τόσο πάθος επαγγελλόμεθα;".

Ομως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύριος πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έδωσε θετική απάντηση, αλλά και τους απέπεμψε σκαιότατα. "Είστε με τα καλά σας, σύντροφοι; - τους είπε - έχετε καθόλου μυαλό στο κεφάλι σας, που θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, για να γυρίσει ύστερα και να μας έρθει μπούμερανγκ στα κεφάλια μας; Να πλημμυρίσει ο κάμπος της Θεσσαλίας με βαμπάκι, καλαμπόκι, τεύτλα και να μην ξέρουμε τι να τα κάνουμε; Και πώς θα τα βγάλουμε πέρα ύστερα μ' αυτούς τους αγροίκους του Μπούτα, με τους απολίτιστους Παττάκηδες, Ντούφληδες και Τσιοτινούς, που ξεσηκώνουν τους αγρότες και τους βάζουν να ωρύονται ομαδικώς, "Κινέζε Σημίτη, μας έκλεισες το σπίτι";

Ξεχάσατε τι λαχτάρα περάσαμε προσφάτως, με κείνα τα αναθεματισμένα τα τρακτέρια τους; Εκείνη την καταραμένη σαρανταποδαρούσα, που δεν μπορούσαμε να τη σταματήσουμε με τίποτα; Ξεκίνησε το βράδυ απ' το Δρούγο, και ανατρέποντας ολόκληρη την αμυντική μας διάταξη ξημέρωσε το πρωί στον κόμβο των Μικροθηβών!... Εριξα στη μάχη τα καλύτερα στελέχη μου, τον "στρατηγό" Τσουκάτο, την "καπετάνισσα" Βάσω και όλη την προεδρική φρουρά μου, και όμως, σπάσαμε τα μούτρα μας μπροστά στο τείχος ακόμα και ημετέρων δυνάμεων που αποσκίρτησαν και προσχώρησαν στις τάξεις του εχθρού. Και σας ερωτώ, σύντροφοι, τι θα γίνει, αν τους φτιάξουμε τώρα και φράγματα αρδευτικά, αν τους δώσουμε ενισχύσεις οικονομικές, αποζημιώσεις και τιμές στήριξης των προϊόντων τους; Πώς θα πετύχουμε τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού από 25% σε 4%, όπως επιτάσσει το πρόγραμμα των εταίρων μας της ΕΕ; Και πώς θα προχωρήσει, σύντροφοι, το έργο της σύγκλισης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αν εμείς οι ίδιοι δεν το στηρίξουμε; Πώς θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, ώστε να εισέλθει και η χώρα μας στον όμιλο των πλουσίων και να βαδίσει εις την οδόν των πεπρωμένων της φυλής μας, με δεδομένον ιδανικόν τρίπτυχον... (του ήρθε μέχρι τη γλώσσα εκείνο το άλλο ιστορικό τρίπτυχο, "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών", αλλά συνήλθε γρήγορα και ολοκλήρωσε "εκσυγχρονιστικά" τη φράση του), ...το τρίπτυχο, Ανάπτυξις, Ανασυγκρότησις, Σύγκλισις;".

Με αυτά τα ατράνταχτα επιχειρήματα, έπεισε, τελικώς, τους εκ Θεσσαλίας βουλευτές, οι οποίοι συγκινημένοι δήλωσαν ομοφώνως προς τον σύντροφο πρόεδρό τους ότι έχει την... "κατανόησίν των!...".

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχονται τα χαράτσια της ΕΕ (2007-07-29 00:00:00.0)
Καθυστερούν τα έργα αξιοποίησης (2002-06-13 00:00:00.0)
Σαράντα χρόνια στο «περίμενε» (2002-05-24 00:00:00.0)
Οι αρμόδιοι απαντούν (2001-06-03 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τους αγώνες τους οι αγρότες (1999-01-14 00:00:00.0)
Εμπαιγμός Σημίτη και για το Σμόκοβο (1997-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ