Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΦΡΑΓΜΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
Σαράντα χρόνια στο «περίμενε»

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο έργο Σμοκόβου

Από το 1966 χρονολογούνται οι πρώτες μελέτες αξιοποίησης της θεσσαλικής πεδιάδας και ο υπολογισμός βελτιστοποίησής της κατέδειξε την αναγκαιότητα κατασκευής πέντε φραγμάτων στο Νομό Καρδίτσας, με προτεραιότητα αυτό του Σμοκόβου. Η οριστική μελέτη για την κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε σε πέντε χρόνια και για την έναρξή του πέρασαν άλλα δέκα χρόνια. Από το 1953 ξεκίνησε και η εκπόνηση μελετών των «έργων βάσης» του Σμοκόβου (σήραγγες εκτροπής και Λεονταρίου, αρδευτικά κανάλια κ.ά.).

Από τότε μέχρι σήμερα, πολλές είναι οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί και αμέτρητες οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις για την υλοποίησή του, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους για την υφαρπαγή της ψήφου των Καρδιτσιωτών. Σαράντα χρόνια, όμως, μετά τις πρώτες μελέτες και είκοσι χρόνια ύστερα από την έναρξη των εργασιών, το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο και ο λαός της Καρδίτσας περιμένει ακόμα...

Περιμένει να «δει» το έργο, που θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα, θα ποτίσει τις καλλιέργειες που καίγονται από την ξηρασία, θα ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των αναγκών σε πόσιμο νερό, θα δώσει υδροηλεκτρική ενέργεια, θα δώσει νέα «ζωή» στο περιβάλλον. Και ξέρει ότι την ευθύνη για τη μη υλοποίηση του έργου την έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες, εφαρμόζοντας όλα αυτά τα χρόνια την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεών τους και της ΕΕ, δε θέλουν να παραμείνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στα χωριά τους, αλλά στοχεύουν στο ξεκλήρισμά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ολοκλήρωση του φράγματος Σμοκόβου θα μπορούσαν να ποτιστούν 250.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, όχι μόνο στο Νομό Καρδίτσας, αλλά και στους Νομούς Φθιώτιδας και Λάρισας. Αυτό, όμως, δε βολεύει και δεν εξυπηρετεί τους αντιαγροτικούς στόχους της ΕΕ. Ετσι, η ζώνη των 250.000 στρεμμάτων αρδευτικών έργων, που προβλεπόταν, «κόντυνε» κατά πολύ και έφτασε στα 18.000 στρέμματα. Κι από τα 18.000 στρέμματα έχουν δημοπρατηθεί μόνον τα αρδευτικά έργα 6.000 στρεμμάτων. Η κοροϊδία, όμως, της κυβέρνησης δε σταματά εκεί, καθώς ακόμα και να τεθεί σε λειτουργία το έργο, το 2004, σύμφωνα με τις τελευταίες υποσχέσεις, εκτός του ότι δε θα εξυπηρετεί στο ελάχιστο τις αρδευτικές ανάγκες, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δε θα έχουν δικαίωμα να αξιοποιούν το νερό οι αγρότες πολλών χωριών που θα βρίσκονται στη ζώνη των αρδευτικών έργων, με το πρόσχημα ότι εκεί υπάρχουν κρατικές γεωτρήσεις.

Η κυβέρνηση δε θέλει

Χτες, ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΝΕ Καρδίτσας του Κόμματος, με επικεφαλής τον Τ. Λιατίφη, γραμματέα της ΝΕ και μέλος της ΚΕ, επισκέφτηκαν το χώρο όπου εκτελούνται τα έργα του Σμοκόβου.

Στα πλαίσια της επίσκεψής τους, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ που επιβλέπει το έργο και της αναδόχου εταιρίας «Χαρίλαος Τόλης ΑΤΕΒΕ», οι οποίοι ενημέρωσαν για την πορεία του.

Οπως φάνηκε από την ενημέρωση που έγινε, δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα έργα για την άρδευση των 250.000 στρεμμάτων που προβλεπόταν.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Ταμασίου Β. Μόσχο, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του έργου, από το οποίο, όπως τόνισε, εξαρτάται το δικαίωμα των αγροτών της περιοχής να παραμείνουν στα χωράφια τους και στον τόπο τους. Και πρόσθεσε πως όλοι οι φορείς πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά, μαζί με τους αγρότες, την ολοκλήρωσή του.

Μετά τη συνάντηση, έγινε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του Δήμου Ταμασίου στο δημαρχείο, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, ο δήμαρχος Β. Μόσχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, του Αγροτικού Συλλόγου Λεονταρίου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμματικού, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανάβρας κ.ά.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποιούν το έργο του Σμοκόβου, όπως κι άλλα αρδευτικά έργα, καθώς τα θεωρούν «μη επιλέξιμα», γιατί θέλουν να διώξουν τους μικρομεσαίους αγρότες από την παραγωγή.

Στη συνέχεια, ο Ν. Γκατζής αναφέρθηκε στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, εξαιτίας των προστίμων συνυπευθυνότητας, των περιορισμών στην παραγωγή, του υψηλού κόστους παραγωγής, της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ κ.ά. Και πρόσθεσε ότι η αιτία αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στη γενικότερη αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την οποία έχει ως αφετηρία και η ΝΔ.

Καταλήγοντας, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στον αγώνα και στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, μέσα από τη συγκρότηση ενός Λαϊκού Μετώπου, που θα επιβάλει λαϊκή διακυβέρνηση με λαϊκή εξουσία.

  • Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νομό Καρδίτσας, ο Ν. Γκατζής συναντήθηκε με τον δήμαρχο Χρ. Τέγο και έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ