Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σε διαδικασία ξεπουλήματος

Σε διαδικασία ξεπουλήματος βρίσκεται πλέον και η Γενική Τράπεζα της Ελλάδας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Τις διαθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της τράπεζας δημοσιοποίησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η νεοδιορισμένη διοίκηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για την εκχώρηση της διοίκησης της τράπεζας στους τρεις επίδοξους «μνηστήρες». Επίσημη πληροφόρηση για το ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι δεν υπάρχει, αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έντονο ενδιαφέρον δείχνει το γαλλικό τραπεζικό κεφάλαιο (με τη συμμετοχή της Sosiete Generale και ενός ακόμη γαλλικού πιστωτικού ιδρύματος ανάλογου με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), καθώς επίσης και η ιταλική Sao Paolo, που είναι γνωστή στη χώρα μας και από τις «δραστηριότητές» της με το ελληνικό κρατικό χρέος.

Εκπρόσωποι των τριών ξένων τραπεζών εξετάζουν ήδη τα οικονομικά δεδομένα της Γενικής Τράπεζας, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης της Γενικής Τράπεζας, η τελική απόφαση ανήκει στο ΜΤΣ (δηλαδή στην κυβέρνηση) και θα παρθεί μέσα στο καλοκαίρι. Το ποσοστό που θα ξεπουληθεί σε πρώτη φάση φτάνει το 15% και στη συνέχεια υπολογίζουν να ξεπουλήσουν «στο στρατηγικό εταίρο» ακόμη ένα 10-14%. Το κρίσιμο στοιχείο όμως είναι η ανάληψη της διοίκησης από τον όποιο ενδιαφερόμενο τραπεζίτη, που με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να βάλει στο χέρι και τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, οι εκτεταμένες πωλήσεις γαλλικού πολεμικού εξοπλισμού στην Ελλάδα εξηγούν το ειδικό ενδιαφέρον των Γάλλων τραπεζιτών.

  • Τα κέρδη προ φόρων της Γενικής Τράπεζας στο α΄ τρίμηνο του 2002 εμφανίζονται στα 5,94 εκατ. ευρώ (από 7,64 πέρσι) με μείωση κατά 19,9% και για το σύνολο των εταιριών του ομίλου στα 7,356 εκατ. ευρώ με μείωση 19,7%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ