ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
6Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Η πύλη της βάσης έπεσε από την ορμή τους

Χιλιάδες νέες και νέοι συμμετείχαν στη διήμερη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΝΕ και ήταν η πιο μαζική από τις προηγούμενες. Η αμερικανική βάση της Σούδας αποκλείστηκε, ενώ στην πόλη των Χανίων έγινε μια τεράστια διαδήλωση

Το απόγευμα του Σαββάτου η φάλαγγα των λεωφορείων ξεκίνησε από την κατασκήνωση για το στόχο της "επίθεσης". Ηταν λίγο μετά τις 5, όταν σταμάτησε λίγα χιλιόμετρα πριν από την πύλη της βάσης. Μπροστά το πανό που έγραφε "Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό".Παρόντες ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Τηλ. Δημουλάς μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης, ο Διον. Αρβανιτάκης μέλος της ΚΕ και ο Γ. Νταγκουνάκης γραμματέας της ΝΟ Χανίων. Η πορεία ξεκίνησε κατά μήκος τους συρματομπλέγματος της βάσης. Πίσω από αυτό, έκπληκτοι Αμερικανοί στρατιώτες άκουγαν από χιλιάδες φωνές το "γιάνκις γκόου χομ" και το έβλεπαν γραμμένο στους απέναντι τοίχους. Καθώς η πορεία πλησίαζε την πύλη της βάσης, οι φωνές δυνάμωσαν: "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

Η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα ήταν πολύ μεγάλες για να τις αντέξει η σιδερένια πύλη της βάσης, που σε κάποια στιγμή υποχώρησε και εκατοντάδες νέοι εισέβαλαν μέσα στο χώρο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των αξιωματικών. "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", "θέλουμε στρατό δημοκρατικό όχι εξαρτημένο και ιμπεριαλιστικό" φώναζαν πλέον μέσα στη βάση. Οι κόκκινες σημαίες και τα συνθήματα στους τοίχους άλλαξαν την εικόνα της βάσης. Μία νέα σκαρφάλωσε στον τοίχο και έστησε δίπλα στη γαλανόλευκη την κόκκινη σημαία του δίκιου και της ελπίδας, ενώ η αστερόεσσα καιγόταν μπροστά στα πόδια των αξιωματικών. Αυθόρμητα βγήκε από τα στόματα ή μάλλον από τις ψυχές το "πότε θα κάνει ξαστεριά".Κάποιοι από τους Ελληνες φαντάρους που στέκονταν στην πύλη σιγοτραγούδησαν μαζί, ενώ ένας από τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τη βάση έσκυψε το κεφάλι. Και αμέσως μόλις τέλειωσε το τραγούδι, έπεσε το σύνθημα: "Οκτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία".

Η "μάχη" διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες. Σε όλη τη διάρκειά της τα συνθήματα δε σταμάτησαν ούτε στιγμή. Σε κάποια στιγμή ο θόρυβος από τις μηχανές ενός αεροπλάνου μάταια επιχείρησε να καλύψει τις φωνές. Οι φωνές δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο, σαν να προσπαθούσαν να καλύψουν το θόρυβο από τις μηχανές των ίδιων ίσως αεροπλάνων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις ενάντια στους λαούς που το ΝΑΤΟ θέλει να αστυνομεύει.

Ο αποκλεισμός της βάσης συνεχίστηκε με τραγούδια. Το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Θεσσαλονίκης, με αντάρτικα και άλλα τραγούδια του αγώνα, έδινε τον τόνο στην τεράστια χορωδία. Και το τελευταίο τραγούδι, δεν μπορούσε παρά να είναι η υπόσχεση για τη συνέχεια. "Θα τελειώσουμε με αυτό που είναι συγχρόνως και το μήνυμα που στέλνουμε εμείς οι νέοι κομμουνιστές", είπε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Σωτήρης Μπαλλάς: "Οπως και να 'ναι τούτη η γη, θα 'μαι στην πρώτη τη γραμμή, όπως και τότε έτσι και τώρα...".

Ρωγμή στον εφησυχασμό

Επόμενος σταθμός η πόλη των Χανίων. Τα πούλμαν με τον κόσμο σταματούν στην κεντρική αγορά. Ο τηλεβόας δίνει το σύνθημα και η οδός Σκαλίδη γεμίζει με μιας. "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη", είναι το πρώτο σύνθημα που δονεί την ατμόσφαιρα και προσκαλεί τους Χανιώτες.

Στην οδό Χαλήβων, κεντρικό δρόμο της πόλης, από τα πεζοδρόμια ο κόσμος συμμετέχει. Ο παλμός και η αγωνιστικότητα των νέων δεν μπορεί να τους αφήσει αδιάφορους. Οι πρώτοι διαδηλωτές μπαίνουν στο πανέμορφο Ενετικό λιμάνι. Σάββατο βράδυ και ο παραλιακός δρόμος ήταν γεμάτος. Πολλοί χειροκροτούν, άλλοι επιδοκιμάζουν, ζητούν την προκήρυξη, που μοιράζεται σε χιλιάδες αντίτυπα στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, καθώς οι τουρίστες είναι πολλοί. "Παλεύουμε για να φύγουν οι βάσεις από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια", γράφει και αυτό δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Ο αγώνας για μια ειρηνική ζωή, είναι αγώνας και για κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, που να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και στη δουλιά. "Είρηνη, μόρφωση, δουλιά, όχι υποκατάστατα και ναρκωτικά", ήταν το σύνθημα που με όλη τη δύναμη της φωνής τους, φώναξαν οι νεολαίοι. Καθώς και οι τελευταίοι διαδηλωτές βγαίνουν έξω από το λιμάνι, μια αμερικανική σημαία, παραδίδεται στις φλόγες. "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"...

Ηταν μια συγκλονιστική πορεία...

Γιορτή το βράδυ του Σαββάτου

Η κούραση από το ταξίδι, αλλά και την πολύωρη κινητοποίηση το Σάββατο το απόγευμα, δεν εμπόδισε τους νέους και τις νέες να στήσουν γιορτή το βράδυ της ίδιας μέρας στο χώρο της κατασκήνωσης.

Με κρητικούς χορούς από τοπικό συγκρότημα και κρητικά τραγούδια ξεκίνησε η βραδινή εκδήλωση, που κανέναν δεν μπόρεσαν να αφήσουν ασυγκίνητο και να μην προσπαθήσουν έστω για λίγο να χορέψουν μαζί με τους Κρητικούς, έστω και αν δεν κατάφερναν να πιάσουν το ρυθμό και τα βήματα.

"Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Είμαστε σίγουροι ότι η πάλη των νέων κομμουνιστών στο πλευρό της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ θα δώσει τη λύση. Η ΚΝΕ, μπροστάρης στην πάλη του νεολαιίστικου κινήματος, θα δώσει απαντήσεις στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Εμπρός, λοιπόν, για ΚΝΕ γερή και μαζική και τώρα και πάντα στην πρώτη τη γραμμή",τόνισε χαιρετίζοντας στην εκδήλωση εκ μέρους της ΝΟ Χανίων η γραμματέας Ζήνα Κακναβάτου.

Η συνέχεια ήταν αφιερωμένη στο Σύνδεσμο Διάδοσης Ελληνικών Χορών,που έκανε θεαματική εμφάνιση με δημοτικούς χορούς.

Η θεατρική ομάδα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη",διακωμωδώντας τη Συνθήκη του Σένγκεν, παρουσίασε σκετς με τίτλο "Σενγκενιάδα". Ενα μικρό απόσπασμα από το σκετς, που αναφέρονται στις πορείες και στις κινητοποιήσεις: "Πολλούς τους βλέπω τούτους δω, κάτι διεκδικούνε. Σαν ρέμπελοι μου φαίνονται, τ' αμάξια σταματούνε. Τι έχεις για την πάρτη τους, στο αρχείο μας γραμμένο; Να επέμβω τώρα γρήγορα ή να περιμένω; Για σίτιση και στέγαση γράφει το πανό τους και για παιδεία δωρεάν κει πίσω το ταμπλό τους. Τούτοι δεν είν' απλά ύποπτοι, είναι χοντρά μπλεγμένοι, σημείωνε ονόματα την έχουνε βαμμένη".

Ηταν μια νίκη του κόκκινου της νιότης ενάντια στο μαύρο του ιμπεριαλισμού. Και οι νέοι και οι νέες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργάνωσής τους, της ΚΝΕ, να συμμετάσχουν στην 6η κατά σειρά πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική συνάντηση ειρήνης, ένιωσαν νικητές. Το ένιωσαν όταν είδαν την πύλη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα να πέφτει μπροστά στην αποφασιστικότητα τους και όταν μέσα στο προαύλιο της βάσης φώναξαν "το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός". Οταν είδαν το λαό των Χανίων να τους επιδοκιμάζει, καθώς πορεύονταν στο λιμάνι της πόλης. Οι νέοι και οι νέες που ήταν εκεί φώναξαν ότι μπορούν και θέλουν να πάρουν το μέλλον και να το βάψουν με το χρώμα τους, κόκκινο.

Χρειάστηκαν λιγότερες από δύο μέρες για να κάνουν τόσα πολλά οι νέοι κομμουνιστές που ξεκίνησαν από όλη την Ελλάδα με προορισμό την αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας, το σύμβολο της επικυριαρχίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Χιλιάδες νέοι και νέες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ, συμβάλλοντας στο να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, δείγμα της διάθεσης, που μεγαλώνει στη νεολαία, για αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σήμερα, είναι σίγουρο ότι στην πόλη των Χανίων θα αντηχούν ακόμα τα συνθήματα των νέων κομμουνιστών.

Σάββατο πρωί, χιλιάδες Κνίτες και Κνίτισσες, φίλοι και φίλες της Οργάνωσης απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας έφτασαν στην κατασκήνωση των Αγίων Αποστόλων, που γέμισε από τα όνειρα της ζωής, από την ελπίδα, από τα τραγούδια τους.

Μέσα σε λίγα λεπτά, παρά την κούραση του ταξιδιού, έστησαν την πόλη τους, την "κοινωνία" τους. Η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Καλαμάτα, η Αθήνα... όλες οι περιοχές της χώρας ενώθηκαν. Ολοι μαζί με όπλο την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα... Το μπλε της θάλασσας και το κόκκινο από τις σημαίες έγιναν ένα. Οι κιθάρες, το γέλιο, οι φωνές και τα τραγούδια, η ζωντάνια και η αστείρευτη όρεξη ήταν οι πρωταγωνιστές. Τραγούδια και φωνές, πειράγματα και μουσική, μια σύνθεση βγαλμένη κατ' ευθείαν από την καρδιά και την ψυχή τους, από την αγάπη και τη λαχτάρα για τη ζωή!

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Η οργανωμένη πάλη κερδίζει τους νέους

Μιλώντας για την κινητοποίηση, αλλά και τα μηνύματά της, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός δήλωσε στο "Ρ":

"Η επιτυχία της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης στη Σούδα δείχνει από τη μια τις αυξανόμενες δυνατότητες της ΚΝΕ να παρεμβαίνει, να επικοινωνεί, να ρίχνει στη δράση και να κερδίζει σημαντικά τμήματα νέων. Από την άλλη, είναι η απόδειξη για τις διαθέσεις που υπάρχουν στη νεολαία και μεγαλώνουν, για να δυναμώσει η κόντρα με τον ιμπεριαλισμό και τη νέα τάξη βαρβαρότητας που επέβαλε στην περιοχή μας. Τα επίκαιρα συνθήματά μας: "Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις απ' την Ελλάδα και τα Βαλκάνια", "Ο εχθρός είναι κοινός, είναι ο ιμπεριαλισμός", φωνάζονται ακόμα πιο δυνατά από τα στόματα χιλιάδων νέων. Η καταγγελία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ συναντά και κερδίζει σταθερά νέους αποδέκτες.

Η φετινή κινητοποίηση ξεπέρασε σε συμμετοχή και επιτυχία κατά πολύ όλες τις προηγούμενες. Εδωσε νέα ώθηση στα μέλη της ΚΝΕ για τη συνέχεια της δράσης τους μπροστά στις εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ, μπροστά στους στόχους μας στο κίνημα της νεολαίας. Η κινητοποίησή μας ήταν και ένα χειροπιαστό δείγμα στους φίλους της ΚΝΕ που συμμετείχαν και στη νεολαία των Χανίων για τη δυναμική και την ομορφιά της οργανωμένης πάλης μέσα στις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ - Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ - Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ