ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ενίσχυση" του κύρους του ΕΣΡ

Συνάντηση του προέδρου της Βουλής με το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Θα "υποστηρίξει" ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης την πρόταση του προέδρου και των μελών του ΕΣΡ για αύξηση του προϋπολογισμού, όπως τόνισε στη χτεσινή συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΕΣΡ. Την αύξηση του προϋπολογισμού, που σήμερα ανέρχεται σε 120 εκατ., ζήτησαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους ο νέος πρόεδρος Γεώργιος Κασιμάτης και τα μέλη του ΕΣΡ.

Στη χτεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Γεώργιος Κασιμάτης, μεταφέροντας και τις απόψεις των μελών του ΕΣΡ, στάθηκε στις ανάγκες που έχει το ΕΣΡ, προκειμένου να επιτελέσει το έργο του. Μεταξύ αυτών - όπως αναφέρεται και στη χτεσινή ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και ΜΜΕ της Βουλής - είναι η υλοποίηση του Μητρώου Διαφάνειας, η ύπαρξη τεχνικού προσωπικού που θα ελέγχει τις συχνότητες και η απόκτηση ιδίων μέσων για παρακολούθηση των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Ο Γ. Κασιμάτης ζήτησε επίσης από τον Απ. Κακλαμάνη την υποστήριξή του στην προώθηση διατάξεων που θα επιτρέπουν στο ΕΣΡ, εκτός από την επιβολή προστίμων, τη δυνατότητα επιβολής και άλλης μορφής κυρώσεων στους παραβάτες. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα στο ΕΣΡ να μπορεί να διακόπτει ένα πρόγραμμα,πράγμα που δεν προβλέπεται σήμερα από το νόμο, παρά το ότι ο νόμος τού δίνει τη δυνατότητα να διακόψει τη λειτουργία ενός σταθμού.

Ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε θέμα και για τον τηλεοπτικό προεκλογικό χρόνο των κομμάτων, αναφέροντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη, "ώστε ν' αποτιμάται και να κοστολογείται για κόμματα και υποψηφίους", προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν "οι ύποπτες διασυνδέσεις επιχειρηματιών ιδιοκτητών ΜΜΕ και και των πολιτικών εκείνων που παραβιάζουν τους κανόνες του εντίμου πολιτικού παιχνιδιού". Συγχρόνως κάλεσε το ΕΣΡ, να σταθεί εμπόδιο στους επιχειρηματίες, που "εισέβαλαν στο χώρο των ΜΜΕ, μόνο για πλουτισμό και υποβοήθηση των άλλων δραστηριοτήτων τους".Ο Απ. Κακλαμάνης στάθηκε επίσης στο μεγάλο θέμα των μετρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι το ΕΣΡ θα πρέπει ως κρατικός φορέας να θέσει κανόνες που θα διασφαλίζουν τις μετρήσεις τηλεθέασης και ακρόασης των σταθμών".Πρότεινε, μάλιστα, να υπαχθεί στο ΕΣΡ το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Για την αναβάθμιση της ποιότητας της ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ο καλύτερος τρόπος θα ήταν "να "ανοίξει" η ΕΣΗΕΑ και στους δημοσιογράφους των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων", γεγονός που θα επιτρέψει στο δημοσιογραφικό σώμα να "αυτοπροστατευτεί από πρόσωπα τα οποία εισβάλλουν στο χώρο της δημοσιογραφίας και δρουν έξω από κάθε έννοια δεοντολογίας και ατομικού ήθους".

Αστέρια και παχύδερμα

Η τελευταία ταινία του Ιβ Μοντάν, το "Νησί των παχυδέρμων",που παρουσιάζει η ΕΤ-3 στις 22.30 κυριαρχεί στην αποψινή τηλεοπτική βραδιά. Πρόκειται για μια δημιουργία του Ζαν - Ζακ Μπενέξ, που αφηγείται την εξής ιστορία: Δυο νεαροί συναντούν στο δρόμο μιας γαλλικής επαρχίας ένα μισότρελο γέρο, που τον ακολουθούν χωρίς και οι ίδιοι να κατανοούν γιατί το κάνουν. Ετσι, τρεις άνθρωποι, τρεις ξεχωριστοί κόσμοι, που τους ενώνει το όνειρο, η φυγή από την καθημερινότητα και η περιπέτεια θα περιπλανηθούν και θα αναζητήσουν κάτι το απροσδιόριστο. Μια αυταπάτη ίσως. Είναι αναμφίβολα μια παράξενη ταινία, που στηρίζεται αποκλειστικά στην τελειομανία του σκηνοθέτη και στη δύναμη της συγκίνησης που προκαλούν οι ασυνήθιστοι χαρακτήρες, και καθόλου στο σενάριο, που πάσχει και παρουσιάζει πολλές αδυναμίες. Αλλωστε, η παρουσία του Ιβ Μοντάν, πληθωρική, αλλά και τρομερά καταβεβλημένη, φορτίζει την ατμόσφαιρα και κάνει το έργο ακόμη πιο συγκινητικό. Μάλιστα, λέγεται ότι ο σκηνοθέτης κατηγορήθηκε πως με τη σκληρότητα και τις απαιτήσεις του, που έβαζε τον ήδη άρρωστο Μοντάν να κολυμπάει χειμώνα σε παγωμένες λίμνες, επέσπευσε το θάνατό του.

Από το SEVEN X στις 22.00 "Ενα αστέρι γεννιέται" του Γουίλιαμ Γουέλμαν. Ενα έργο - σταθμός, ένα έργο που ενέπνευσε πολλούς σκηνοθέτες, οι οποίοι θέλησαν να το ξαναγυρίσουν, μια ταινία που άφησε εποχή μια ολόκληρη εποχή... Μια νεαρή ηθοποιός ερωτεύεται και παντρεύεται τον Πυγμαλίωνά της. Από τότε το αστέρι που, μόλις γεννήθηκε, αρχίζει να μεγαλώνει, να λάμπει, να τυφλώνει. Καθώς εκείνη περνά με τρομακτική ταχύτητα και άνεση από τη μια επιτυχία στην άλλη, ο σύζυγός της αρχίζει να ξεθωριάζει, να ξεχνιέται, να μαραίνεται. Η ταινία κέρδισε δυο Οσκαρ και ήταν υποψήφια για άλλα πέντε. Με τους: Τζάνετ Γκένορ, Φρέντερικ Μαρς.

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας π

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

10.00 - 11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00 - 12.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ

12.00 - 13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902. στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερς και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, απ' όλο τον κόσμο.

17.00 - 18.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια Στέφανος Ψαραδάκος.

18.00 - 19.00 ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

19.00 - 20.00 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ Οι μελωδίες μιας εποχής από το παρελθόν. Επιμέλεια - Παρουσίαση Κούλα Καραμηνά.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22.00 ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ Απ' τους μελωδικούς θησαυρούς της δημοτικής μας μουσικής. Για τη διάσωση και προβολή της λαϊκής μας παράδοσης. Επιμέλεια Κούλα Καραμηνά.

22.00 - 24.00 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη.

24.00 - 02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEVY METAL Με τον Ανδρέα Στασινόπουλο.

02.00 - 03.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια Στέφανος Ψαραδάκος.

03.00 - 04.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, απ' όλο τον κόσμο. Επιμέλεια Κική Τσαμπή.

04.00 - 06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

"Οι ποιητές μας" είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που προβάλλει η ΕΤ-1 στις 10.30. Σήμερα, θα παρουσιαστεί το πορτρέτο της Μαρίας Πολυδούρη. Η ρεαλιστική εικόνα εναλλάσσεται με την ονειρική, ενώ τη φυσιογνωμία και την ποίηση της Πολυδούρη φωτίζει η συζήτηση που κάνει η Φρίντα Λιάπα με τον Τάκη Μενδράκο. Στο ρόλο της Πολυδούρη η Γιώτα Φέστα. Συμμετέχει ο ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου. Φωτογραφία Νίκος Σμαραγδής.

Ο Ιβ Μοντάν στην τελευταία του ταινία "Το νησί των παχύδερμων" (ΕΤ-3 22.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ