ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταγγελιών συνέχεια

Υστερα από τα επικριτικά, και μόνο, σχόλια από συναδέλφους του σκηνοθέτες και ανθρώπους του κινηματογράφου, που είδαν το φως της δημοσιότητας ως απάντηση στο ύφος και το περιεχόμενο των καταγγελιών του Γιάννη Σμαραγδή εναντίον της διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης επανέρχεται με επιστολή του προς τον Τύπο, με την οποία σημειώνει ότι "οι πράξεις και οι καταγγελίες του αποτελούν μια κραυγή διαμαρτυρίας για την απουσία της πίστης στα μεγάλα, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας", αιτίες που θεωρεί ότι συμβάλουν στην ανυπαρξία ενός "Εθνικού Κινηματογράφου" και ταινιών "ελληνικού αισθήματος".

Τέτοιου είδους έννοιες, που επιδέχονται πολλών ειδών ερμηνείες, περιλαμβάνει η επιστολή, αποφεύγοντας να αναφερθεί ξανά στην ουσία των συγκεκριμένων καταγγελιών εναντίον του ΕΚΚ, τη διοίκηση του οποίου πάντως κατονομάζει ως τον "κύριο υπαίτιο της κακοδαιμονίας" του ελληνικού κινηματογράφου. Ας σημειωθεί επίσης, ότι σε εφημερίδες της περασμένης Κυριακής, ο Κώστας Βρεττάκος,πρόεδρος του ΕΚΚ, δημοσιοποιεί σε εκτενές κείμενο την πορεία της παραγωγής του "Καβάφη", αποκρούοντας τις καταγγελίες Σμαραγδή, ενώ την αντίθεσή τους εκφράζουν και τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου.

Από τις απόψεις του Γ. Σμαραγδή, αποστασιοποιείται και η σκηνοθέτιδα Ολγα Μελέα, της οποίας η ταινία "Ο οργασμός της αγελάδας", εμπλέκεται στην περιβόητη πια συνέντευξη, ως παράδειγμα "κακής αντιμετώπισης" του ελληνικού κινηματογράφου από το ΕΚΚ.

Ο "κόσμος" της κίνησης

Τόπος συνάντησης του κοινού με τη χορευτική τέχνη, τόπος γόνιμης ανταλλαγής για τους καλλιτέχνες και τις τέχνες μεταξύ τους, θα είναι και φέτος η Καλαμάτα, που, για τρίτη συνεχή χρονιά, διοργανώνει το δικό της φεστιβάλ. Στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού,που ανοίγει τις πύλες του στις 18 Ιουλίου, συναντιούνται ο χορός με τη μουσική, η φωτογραφία με τη ζωγραφική.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια του "Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας", Βίκυ Μαραγκοπούλου,"φιλοσοφία του Φεστιβάλ αποτελεί η άποψη ότι ο χορός είναι ενιαίος και ότι η καλλιτεχνική έκφραση έχει πολλές όψεις. Γι' αυτό και στο Φεστιβάλ Καλαμάτας εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του χορού από το κλασικό μπαλέτο ως τους λαϊκούς χορούς. Στη φιλοσοφία του επίσης ανήκει η άποψη ότι ένα φεστιβάλ πρέπει να περιλαμβάνει και εκδηλώσεις μουσικής, εικαστικές, εκπαιδευτικές".

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει την Παρασκευή με το γαλλικό χοροθέατρο Μπουβιέ - Ομπάντια.Ακολουθούν: Βραδιά Μάνου Χατζιδάκι με την Ντόρα Μπακοπούλου και τον Ανδρέα Καρακότα (21/7). Συγκρότημα μουσικής και χορού "Μεντιτερανέο" από την Κάτω Ιταλία (23/7). Ομάδα Σύγχρονου Χορού Χάρη Μανταφούνη με το έργο "Το ημέρωμα της στρίγκλας" (25/7). Μουσικό συγκρότημα κρουστών "Σείστρο" (28/7). Αστέρια του κλασικού μπαλέτου από όλο τον κόσμο (30/7). Στις 2/8 φιλοξενείται η διάσημη χορογράφος Τρίσα Μπράουν και στις 4/8 ανδαλουσιάνικο φλαμένκο. Οι παραπάνω παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου.

Η Αποθήκη στο Λιμάνι θα φιλοξενήσει (19/7 έως 4/8) την έκθεση φωτογραφιών της Nelly's και συγχρόνως θα αποτελέσει εναλλακτικό χώρο εκδηλώσεων, στον οποίο θα παρουσιαστούν ελληνικά χορευτικά σόλο.

Το θέατρο ... φεστιβαλίζεται
  • Μη χάσετε την πρωταναγεννησιακή κωμικοτραγωδία του Φερνάντο ντε Ρόχας, "Σελεστίνα",που παρουσιάζει σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου (οδός Κορυτσάς, 6η Στάση), στις 9μμ, σε μια ελκυστική παράσταση το "Θέατρο επί τάπητος".Οι ηθοποιοί Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μάνια Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Ελένη Κοκκίδου, Μαίρη Σαουσοπούλου, Θέμις Πάνου, Βιββή Κόκκα, Ηλιάνα Παναγιωτούνη παίζουν, ακροβατούν, παρεκτρέπονται, τραγουδούν, παράγουν ζωντανή μουσική, προκαλώντας γέλιο, συγκίνηση, πάθος. Η σκηνοθεσία - διασκευή είναι του Σταύρου Ντουφεξή,η απόδοση στα ελληνικά είναι της Αννυς Κολτσιδοπούλου,τα σκηνικά - κοστούμια της Λιλής Παζανού,η μουσική του Νίκου Κυπουργού,οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.
  • Το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν παρουσιάζει τους αριστοφανικούς "Ορνιθες" του Αριστοφάνη στη Λάρισα (16/7),στο Βόλο (17,18/7) και στην Κατερίνη (19/7), στην Επίδαυρο (25,26/7), σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα,σκηνοθεσία Κάρολου Κουν,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη,μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Ζουζού Νικολούδη.Την παράσταση επιμελήθηκαν οι: Γιώργος Λαζάνης και Μίμης Κουγιουμτζής.Πεισθέταιρος ο Θύμιος Καρακατσάνης.
  • Τον αισχυλικό "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου παρουσιάζει ο θίασος "Επιλογή" στο Θέατρο Φιλίππων,την Παρασκευή, σε σκηνοθεσία Νικήτα Τσακίρογλου.Η παράσταση έχει ενταχθεί στα πλαίσια της "Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας".Παίζουν: Μάκης Ρευματάς, Κώστας Κλεφτογιάννης, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Νικήτας Τσακίρογλου, Αλέξης Σταυράκης, Νόνη Ιωαννίδου, Αλμπέρτο Εσκενάζη,κ. ά. Μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,μουσική Γιώργος Κουρουπός,σκηνικά Γιώργος Ζιάκας,κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ,χορογραφίες Ερση Πήττα,φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ.
  • Στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, στις 17 και 18/7, (9.30μμ),θα παρουσιάσει τον μολιερικό "Δον Ζουάν" το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου,στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.Μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,σκηνικό Αγνής Ντούτση,κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου,μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου,φωτισμοί Κώστα Μουμουλίδη, Κώστα Τατάκου,ξιφογραφίες Θάνου Δερμάτη.Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Μπέζος, Θέμις Μπαζάκα, Νίκος Γαροφάλου, Γιώργος Ψυχογιός, Μελέτης Γεωργιάδης, Αντώνης Λουδάρος, Θάνος Δερμάτης, Αθανασία Γκανά, Απόστολος Συρταριώτης, Μάγδα Πένσου.
  • Την "Οδύσσεια" του Ομήρου φιλοξενεί το "Βεάκειο Αμφιθέατρο",(21/7, 21.30μμ), στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πειραιά '97.Πρόκειται για συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Βέροιας και Κρήτης.Μετάφραση: Αργύρης Εφταλιώτης,θεατρική προσαρμογή Σπύρος Α. Ευαγγελάτος,σκηνοθεσία Νίκος Χαραλάμπους, μουσική Νίκος Χριστοδουλίδης,κοστούμια Αφροδίτη Κουτσουδάκη,κινησιολογία Ινγκε Ραντεκέ.Παίζουν οι: Αλίκη Αλεξανδράκη, Χρήστος Αποσπόρης, Στάθης Βούτος, Γιώργος Βούτος, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου κ. ά.
  • "Αντίο, κορίτσι μου" λένε και επισήμως ο Γιώργος Κιμούλης και οι συμπαίκτες του σήμερα στο θέατρο Παρκ.Το μιούζικαλ των Νηλ Σάιμον και Μάρβιν Χάμλις διηγείται την ιστορία ενός ηθοποιού και μιας χορεύτριας που αναγκάζονται να συγκατοικήσουν. Σκηνοθεσία Γιώργος Κιμούλης,μετάφραση Ζάννα Αρμάου - Γ. Κιμούλης.Σκηνικά - κοστούμια: Φωτεινή Δήμου,χορογραφίες Τζέιν Γκίμπσον,φωτισμοί Ρικ Φίσερ,μουσική προσαρμογή Αλέξης Παπαδημητρίου,στίχοι Αρης Δαβαράκη.Διεύθυνση ορχήστρας Γιώργος Θεοδοσιάδης.Παίζουν: Γ. Κιμούλης, Δήμητρα Χατούπη, Κατερίνα Μουτσάτσου και 25 ακόμα ηθοποιοί και χορευτές.
  • "Οι ανήσυχοι θεατρίνοι",ανεβάζουν την κομέντια ντελ άρτε "Σίλβιο ινναμοράτο",(17/7, 9μμ, δωρεάν, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), την οποία διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, Θρησκευμάτων και Λαϊκής Επιμόρφωσης Πειραιά. Μετάφραση - σκηνοθεσία Αθηνά Κεφαλά,κοστούμια Πάγια Βεάκη,μουσική Σωτήρης Μελίσσης, Λουκάς Αθανασίου.
Ταινία αβάπτιστη

Μπορεί τα γυρίσματα της νέας ταινίας, και συγκεκριμένα της νέας κωμωδίας, του Νίκου Περάκη, να ολοκληρώθηκαν αισίως, όμως για την ώρα το φιλμ στερείται τίτλου. Ετσι οι συντελεστές της παραγωγής διοργανώνουν αύριο πάρτι, όπου θα "βαφτίσουν" την ταινία. Οι προσκεκλημένοι καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στους τρεις τίτλους που ακολουθούν: "Προστάτης οικογένειας", "Στην Εθνική του έρωτα νταλίκα" και "Costa Rika". Οπως και να 'χει, όσοι αγαπούν τον ελληνικό κινηματογράφο και το γέλιο, ας συγκρατήσουν αυτούς τους τίτλους, αφού μάλλον ένας από αυτούς θα κοσμεί τις κινηματογραφικές αίθουσες από το φθινόπωρο.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ξεκινά τις καλοκαιρινές προβολές του το θερινό σινεμά "Αλέκα" του Δήμου Ζωγράφου (Πλ. Αλεξανδρή - πρώην Γαρδένια). Τη Δευτέρα 21/7 καλεί το κοινό να απολαύσει με ελεύθερη είσοδο την ταινία του Σκοτ Χικς "Ο σολίστας".Ωρες προβολών: 9.15 και 11.15μμ.

ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Σολίστ,που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες από το τμήμα μουσικής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου, βραβεύτηκαν: Πιάνο: Θεόδωρος Τζοβανάκης (Α Βραβείο), Νίκος Ζαφρανάς (Β Βραβείο), Τίτος Γουβέλης (Γ Βραβείο). Βιολί: Δημήτρης Αγγελίδης (Α Βραβείο), Αλουέτα Λάππα, Δημήτρης Κουρμπέτης (Γ Βραβείο). Βιολοντσέλο: Αγγελος Λιακάκης (Α Βραβείο), Χρήστος Γρίμπας (Β Βραβείο), Μαρκέλλα Μπινιέρη (Γ Βραβείο). Οι νικητές των πρώτων βραβείων από κάθε όργανο θα συμπράξουν ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου στα επόμενα τρία χρόνια.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ του αφιερώματος στον Δημήτρη Μόλλα,που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου και το Θέατρο Σκιών Λαμίας,σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής και Τεχνών Ζωγράφου,σήμερα και αύριο (9μμ) στο κηποθέατρο του δήμου (Γ. Ζωγράφου 17) θα παρουσιαστεί η παράσταση "Ο Κατσαντώνης".Υπαγορευμένη από τον Δ. Μόλλα με 70 φιγούρες, 14 σκηνικά και 3 ώρες διάρκεια, αναβιώνει το λόγο και το κλίμα της κλασικής δημιουργίας του 1908. Παίζει ο Δημήτρης Χατζάκης.

ΤΟΝ 77ο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΙΟ Θεατρικό Διαγωνισμό για το 1997, προκηρύσσει ο Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός".Δεκτά γίνονται μόνο θεατρικά ανέκδοτα έργα, χωρίς περιορισμό στο περιεχόμενο και τη γλώσσα. Τα έργα μπορούν να υποβληθούν στη γραμματεία του Συλλόγου (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8), μέχρι τις 31 του Οκτώβρη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 3221.917. Σημειώνουμε ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό απονεμήθηκαν 2 Β βραβεία (Λία Λεβέντη "Η πλεκτάνη",Γεώργιος Κάφκας "Η δίκη") και έπαινος (Π. Μπόρα - Σχίζα "Νυστέρι στο απόστημα").

ΧΟΡΟΥΣ και τραγούδια από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Νάξο, τη Σιάτιστα Κοζάνης, την Κρήτη, την Ξυλαγανή Θράκης, τη Ρούμελη και τον Μοριά, περιλαμβάνει το πρόγραμμα που παρουσιάζει το Θέατρο "Δόρα Στράτου" στο Θέατρο Φιλοπάππου.Οι παραστάσεις δίνονται καθημερινά (εκτός Δευτέρας) στις 10.15μμ. Τετάρτη και Κυριακή επιπλέον παραστάσεις στις 8.15μμ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ σήμερα στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας), έκθεση φωτογραφίας της Κάτιας Χριστοδούλου με τίτλο "Διά χειρός (... ) Αττίλα".Πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό κατά μήκος της "πράσινης γραμμής", μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Διοργανώνεται από το Σύλλογο Κυπρίων Επιστημόνων και το Σπίτι της Κύπρου.Θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ