ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρωθυπουργικά μηνύματα και "απλοί πολίτες"

"Να είμαστε ευγνώμονες στις κερδοφόρες επιχειρήσεις" τιτλοφορεί το κύριο άρθρο του ο "Οικονομικός Ταχυδρόμος" και συνεχίζει απτόητος: "Χάρη στα κέρδη τους, που περίπου τα μοιράζονται με το δημόσιο, μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύπτει πλήθος από τις τεράστιες δαπάνες του, καθώς και τα ελλείμματα των ασυγκράτητων σε σπατάλες και αναποτελεσματικότητα κρατικών επιχειρήσεων" (!!!).

Φυσικά, όπως εξηγεί παρακάτω το γνωστό φερέφωνο, η εκτίμηση αυτή απορρέει από μια "περίτεχνη έκφραση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προς τους κοινωνικούς εταίρους κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου και που ελάχιστοι αντελήφθησαν..." (!). Και συνεχίζει με απορία ανάμεικτη με αγανάκτηση ο αρθρογράφος: "Ομως πώς να φθάσει το δραματικό περιεχόμενο (σ.σ. της διαπίστωσης Σημίτη) στο μυαλό και στην καρδιά του απλού Ελληνα πολίτη, ώστε να τον καταστήσει ο κ. Σημίτης κοινωνό του προβληματισμού του και να εξασφαλίσει τη συμμαχία του, όταν την ίδια ώρα τα αριστερά κόμματα της αντιπολιτεύσεως, συμπεριλαμβανομένου και τμήματος του ΠΑΣΟΚ, και οι άφρονες λαϊκίζοντες δημοσιογραφικοί κονδυλοφόροι όλων σχεδόν των μέσων ενημέρωσης καταγγέλλουν τα τεράστια κέρδη που πραγματοποίησαν οι μεγάλες εταιρείες, τα ιδιωτικά μονοπώλια, οι βιομήχανοι;".

Θα μπορούσαμε να γράψουμε "χωρίς σχόλια" και να κλείσουμε το θέμα εδώ. Είναι άλλωστε τόσο αποκαλυπτικά όλα αυτά από μόνα τους... Αντε τώρα να εξηγήσει κανένας σοβαρός άνθρωπος στο συγκεκριμένο αρθρογράφο ότι όχι μόνο φτάνει το μήνυμα των πρωθυπουργικών μέτρων στο μυαλό και την καρδιά του απλού Ελληνα πολίτη, αλλά πάει και πολύ παρακάτω. Εχει μόνιμα πλέον εγκατασταθεί τουλάχιστον στην τσέπη του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τσέπες όλων των απλών Ελλήνων πολιτών έχουν γεμίσει από τέτοια πρωθυπουργικά μηνύματα...

Συνυπεύθυνος με τον Κ. Σημίτη

Είναι ολοφάνερη η σύμπλευση του Κ. Καραμανλή με τις επιλογές της κυβέρνησης και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με αποκορύφωμα τη στήριξη εκ μέρους της ηγεσίας της ΝΔ της Συμφωνίας της Μαδρίτης. Η στάση αυτή της ηγεσίας της ΝΔ δεν απορρέει βέβαια από το ότι είναι κόμμα "εθνικής ευθύνης", όπως αυτάρεσκα και δημαγωγικά αυτοαποκαλείται, ούτε γιατί δε θέλει να εμπλέξει στις κομματικές αντιπαραθέσεις τα "εθνικά θέματα".

Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Και η ηγεσία της ΝΔ τείνει "ευήκοον ους" στους Αμερικανούς και οι επιλογές των "ισχυρών προστατών" αναγορεύονται, όπως συνήθως γίνεται, σε "εθνική πολιτική και αναγκαιότητα". Δεν τολμά να ψελλίσει ούτε μια λέξη αμφισβήτησης ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων, αντίθετα είναι ένθερμος απολογητής της.

Ετσι, ο πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο δεν προβάλλει κάποια ένσταση ουσίας για τις δρομολογούμενες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, αλλά περιορίζεται να διατυπώνει "παραπονάκια", για εσωτερική κατανάλωση, περί μη ενημέρωσης του λαού. Αλλά γιατί δεν ενημερώνει ο ίδιος, ως οφείλει, τον ελληνικό λαό;

Ασφαλώς θα γνωρίζει πολύ καλά ότι με τη στάση του αυτή καθίσταται συνυπεύθυνος της κυβερνητικής πολιτικής και βέβαια θα κληθεί να καταβάλει το ανάλογο τίμημα.

Φωνή Χόλμπρουκ

Η συνομιλία που είχε ο Ρ. Χόλμπρουκ με τους δημοσιογράφους για την πορεία του Κυπριακού, προχτές στη Νέα Υόρκη, ήταν αποκαλυπτική για τις αμερικανικές σκέψεις και προθέσεις:

"Δεν είμαστε απλοί παρατηρητές. Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί μετά το διορισμό από τον Πρόεδρο Κλίντον ειδικού απεσταλμένου για το θέμα. Σε ό,τι αφορά για ενεργό διαπραγμάτευση, αυτό μένει να φανεί. Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε στην εξεύρεση λύσης... Το επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Εμείς υποστηρίζουμε απόλυτα τον κ. Κόρντοβεζ... Θα επισκεφθώ τις επόμενες βδομάδες τη Δυτική Ευρώπη, τη Βόννη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, ίσως και το Λουξεμβούργο, για να συζητήσω τις εξελίξεις...".

Χρειάζεται άραγε να ειπωθούν κι άλλα για να γίνει φανερό και στον τελευταίο πολίτη ότι το Κυπριακό, όχι μόνο έχει πάψει να είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά έχει περάσει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ΗΠΑ και προωθείται η επίλυσή του σύμφωνα, πρώτα και κύρια, με τα συμφέροντά τους και της "νέας τάξης" στην περιοχή;

Προς τι η έκπληξη;

Με έκπληξη και με διάθεση να... κινδυνολογήσουν παρουσίασαν ορισμένες εφημερίδες τις δηλώσεις του Γ. Παττάκη, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Γεωργίας στη Λάρισα, ότι από το φθινόπωρο οι αγρότες θα ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα. Προς τι η έκπληξη; Μήπως η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τα συγκεκριμένα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού, που είχε συγκλονίσει τη χώρα, ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες; Οχι βεβαίως, αλλά με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που συνεχίζει να εφαρμόζει, προσθέτει συνεχώς και νέα προβλήματα στην αγροτιά, όπως αναδεικνύεται και από την αποστολή του "Ρ" στη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι τρομοκρατικές δίκες και καταδίκες αγωνιστών της αγροτιάς.

Αλλωστε και αμέσως μετά την αναστολή των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων - τότε που η κυβέρνηση ξεφούσκωνε τα λάστιχα των τρακτέρ - η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή είχε προειδοποιήσει πως, αν δε λυθούν τα προβλήματα, το φθινόπωρο τα τρακτέρ της οργής θα ξαναβγούν στους δρόμους...

Το πρόβλημα παραμένει!

Ρωτήθηκε, χτες, από το "Ρ" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πρόσφατη γνωμοδότηση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία έγινε δεκτό το προϊόν υποκλοπής ως αποδεικτικό υλικό, σε συγκεκριμένη ακροαματική διαδικασία. Ο Δ. Ρέππας αναγνώρισε την πολιτική σημασία του ζητήματος, αφού είναι σαφές ότι - παρά το συγκεκριμένο της περίπτωσης - εγκυμονούν κίνδυνοι από κάποιους που θα θελήσουν να ενεργήσουν ωσάν να έχουν νομιμοποιηθεί, πλέον, οι υποκλοπές. Ομως, παρά την αναγνώριση του πολιτικού θέματος που αναφύεται, το πρόβλημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής του πολίτη παραμένει.

Θέλουν, δε θέλουν, θα καταλάβουν...

"Πιστεύω ότι θα καταλάβετε το κόστος και θα κάνετε ό,τι είναι αναγκαίο για να εξασφαλίσετε την πλήρη ενσωμάτωση των τσέχικων ενόπλων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ"... Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την περιοδεία της στην Τσεχία, απευθυνόμενη προς τους πολίτες της Πράγας, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ολμπράιτ. Τα ίδια περίπου είπαν οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια όλης της περιοδείας τους στις υπό ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία μετά τη σχετική απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Και, βέβαια, οι λαοί "θα καταλάβουν"... Αλλωστε ο βραχνάς της εξάρτησης και της αμερικανοκρατίας είναι τόσο... ευδιάκριτος, που, θες δε θες, στο τέλος... "καταλαβαίνεις".

Αλλα μέτρα και σταθμά

Το ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τις πολυεθνικές και τους εκπροσώπους τους και άλλα για τους εργαζόμενους αυτού του τόπου, είναι γνωστό. Κάποιες φορές, όμως, η τακτική τους είναι εξόφθαλμα προκλητική. Κανείς δεν τόλμησε να ψελλίσει κουβέντα για τη δολοφονική επίθεση του Γερμανού στελέχους της πολυεθνικής ΧΟΧΤΙΦ εναντίον συνδικαλιστών οικοδόμων, που έστειλε στο νοσοκομείο έναν εξ αυτών το περασμένο Σάββατο, όταν έπεσε με φόρα με το αυτοκίνητό του πάνω στην ομάδα περιφρούρησης. Και αυτό, παρότι δημοσιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία, ακόμα και ο αριθμός του αυτοκινήτου του!

Μήπως, τελικά, στην πράξη, για τις ελληνικές αρχές ισχύει αυτό που προκλητικά δήλωναν το περασμένο Σάββατο στελέχη της ΧΟΧΤΙΦ, μπροστά στην πύλη του εργοταξίου: "εδώ είναι γερμανικό έδαφος"; Μήπως για τους εκπροσώπους της πολυεθνικής ισχύει, στην πράξη, καθεστώς ετεροδικίας;

Πάντως, για ένα να είναι σίγουροι και οι Γερμανοί και οι ντόπιοι τοποτηρητές τους. Οτι οι οικοδόμοι θα περιφρουρήσουν και σ' αυτό το χώρο τις κατακτήσεις τους.

Τα νήματα

Κρυμμένοι πίσω

απ' τη σκηνή

τα νήματα τραβάνε

οι "τρανοί",

και όπως τους συμφέρει,

με τους σπάγκους,

κάποιους "ταγούς"

κινούνε σαλτιμπάγκους!

Τη μια τους ρίχνουν

σε καυγά

και τους φωνάζουν

τάχατες "σιγά"

κι έπειτα, φραπ,

τους σέρνουν

απ' τη μύτη

για συμφωνία

στη Μαδρίτη!

Κρυμμένοι πίσω

απ' τη σκηνή

τα νήματα τραβάνε

οι "τρανοί",

κινούν

τις μαριονέτες

όπως θένε,

κι αυτές "ευχαριστώ"

τους λένε!

Ο οίστρος

Οι επιθυμίες των γκάλοπ

Οι δημοσκοπήσεις για την ενίσχυση του δικομματισμού, διαδέχονται η μια την άλλη. Αυτό που επιδιώκουν οι κατασκευαστές της "κοινής γνώμης" είναι να περάσουν το μήνυμα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα και ιδιαίτερα οι δύο αρχηγοί τους πάνε πολύ καλά, ότι το πολιτικό κλίμα και σκηνικό έχει σταθεροποιηθεί και, άρα, τίποτα δεν μπορεί να θέσει εμπόδια στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών που από κοινού προωθούν. Τελευταίο παράδειγμα, το γκάλοπ των χτεσινών "Νέων" που εμφανίζει τους Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή με "υψηλή δημοτικότητα", αλλά στο ίδιο γκάλοπ η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα... απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Ομως, όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, τα γκάλοπ παραμένουν επιθυμίες αυτών που τα παραγγέλλουν και καταρρέουν μπροστά στην... ξεροκέφαλη πραγματικότητα.

Ακάλυπτες...

ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τώρα τις ποινές τους όσοι καταδικάζονται για ακάλυπτες επιταγές και θα τις εξαγοράζουν. Ετσι αποφάνθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης και κατέθεσε σχετική τροπολογία.

***

Αραγε αυτό ισχύει και... για την κυβέρνηση; Γιατί αν καθίσουμε να λογαριάσουμε τις "ακάλυπτες επιταγές" της προς τον ελληνικό λαό, τότε πρέπει να πληρώσει πολλά. Πάρα πολλά...

***

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ φέρεται να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή δεν είχε ενημερωθεί για το κείμενο - συμφωνία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Αιγαίο, πριν υπογραφεί.

***

Μάλλον υπερβολικό. Στο κάτω κάτω ερώτημα παραμένει αν είχε ενημερωθεί... ακόμα κι ο Σημίτης που την υπέγραψε. Αλλωστε, οι Ελληνες πρωθυπουργοί πρώτα υπογράφουν και... μετά ρωτάνε, όταν τους προτείνεται ένα χαρτί που το υποστηρίζουν οι ΗΠΑ!

***

Οσον αφορά τον πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή, καλά θα κάνει να μην γκρινιάζει για το θέμα. Ανβγει κάποτε το κόμμα του κυβέρνηση, τουλάχιστον θα μπορεί να φορτώσει στους προηγούμενους τέτοιου είδους συμφωνίες που αν ήταν στη θέση τους θα τις υπέγραφε κι αυτός.

***

ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑ έκανε λόγο ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ σχετικά με την υπόθεση της διαδοχής του, εννοώντας προφανώς κάποιους ρασοφόρους δελφίνους. Ετσι, για να μην ξεχνάμε τι γίνεται και σε αυτούς τους χώρους...

***

Ευτυχώς που δεν κάνουν και... συνέδριο.

***

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ σε ξένα νομίσματα προετοιμάζει, όπως λένε τα οικονομικά υπουργεία, η κυβέρνηση. Αυτό είναι, με τους μισθούς που έχει δώσει και την εισοδηματική πολιτική της, δε μας φτάνουν πλέον τα ελληνικά σύνορα για να... κάνουμε επενδύσεις!

***

Μπορεί να τρέμει ήδη η παγκόσμια αγορά. Ερχονται οι Ελληνες μισθωτοί!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ