ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 1997
Σελ. /46
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Το μέλλον περνά μέσα από τον ένοπλο αγώνα

Συνέντευξη του Αλσαφιέ Σαϊντ, μέλους της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος του Σουδάν και μέλους της ηγεσίας της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας

Στη χώρα μας βρέθηκε για ολιγοήμερη επίσκεψη, το μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος του Σουδάν και μέλος της ηγεσίας της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, Αλσαφιέ Σαϊντ.Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για τα προβλήματα, τα κυριότερα τουλάχιστον, που αντιμετωπίζει ο σουδανικός λαός κάτω από το δικτατορικό καθεστώς του Αλ Μπασίρ.

- Πώς έχει ακριβώς διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση στο Σουδάν, ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και ποια η θέση και οι εκτιμήσεις σας για την παρούσα κατάσταση;

- Οπως σωστά υποθέτετε, φυσικά και η κατάσταση στο Σουδάν είναι άσχημη. Αυτό πρέπει να το επισημάνουμε και να το τονίσουμε από την αρχή. Η ζωή είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση για το λαό. Πρώτα απ' όλα, υπάρχει μία εξάπλωση επιδημικών ασθενειών που απειλούν τη φυσική υπόσταση των κατοίκων της χώρας και η λειψή και περιορισμένη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η πλήρης κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, αλλά και η κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος κάνουν τη ζωή ακόμα δυσκολότερη. Σε συνδυασμό με την εξαθλιωμένη οικονομική κατάσταση του λαού δημιουργούν μία δυσβάσταχτη κατάσταση. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχουν μαζικά μεταναστευτικά κύματα προς χώρες του εξωτερικού, ώστε να μπορούν να εξασφαλιστούν τα αναγκαία βιοποριστικά μέσα, αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί πλέον στο Σουδάν. Ειδικότερα, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων, ηλικίας 20-30 ετών, που έχουν αναζητήσει δουλιά, ένα μέλλον στο εξωτερικό, έχουν αποδυναμώσει σημαντικά το δυναμικό της χώρας. Αυτή είναι ακριβώς η κατάσταση στη χώρα, σε συνδυασμό με τον καταστρεπτικό εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στο βορρά, το νότο και τα δυτικά της χώρας, που γίνεται κάτω από την ομπρέλα της εθνικής εκκαθάρισης από το ισλαμιστικό φασιστικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα και βασικός του στόχος είναι η μόνιμη και οριστική εγκαθίδρυση ενός ισλαμιστικού θρησκευτικού κράτους. Το Σουδάν όμως είναι ένα κράτος, το οποίο αποτελείται από πολλές διαφορετικές εθνικές μειονότητες, δηλαδή μία κοινωνία πολυφυλετική, και αυτός ο πόλεμος κατασπαράζει τα σαρκία αυτής της κοινωνίας και δυσχεραίνει αφάνταστα τη ζωή του σουδανικού λαού, που έχει το δικαίωμα να ζει μία ειρηνική και ήρεμη ζωή.

Ολα αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει το Ισλαμικό Εθνικό Μέτωπο (NIF), από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην εξουσία μέχρι τώρα, που θέλει - όπως είπαμε - να ιδρύσει στην κυριολεξία ένα φανατικά ισλαμιστικό κράτος του Σουδάν. Αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα στο Σουδάν. Μία πραγματικότητα διώξεων, καταπάτησης και των πιο βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και ενός φριχτού εμφύλιου πολέμου.

Η διαμορφωμένη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να έχει μία εναλλακτική μεταβατική λύση. Μοναδική λύση που παρουσιάζεται είναι η κατάλυσή της και η αποπομπή από την εξουσία του NIF, αν θέλουμε την πραγματική και ουσιαστική σωτηρία του σουδανικού λαού. Για το λόγο αυτό, το ΚΚ Σουδάν, καθώς και όλα, ανεξαιρέτως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχηματίσαμε την "Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία", την "Ενωμένη Σουδανική Αντιπολίτευση", που βασικός στόχος της είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της ειρήνης και της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Πρώτα από όλα για να μπορέσουν να γίνουν αυτά, θα πρέπει εξασφαλιστούν τα βασικά μέσα επιβίωσης, κατ' αρχάς η καθημερινή τροφή και η πρόσβαση στο σχολείο για όλα τα παιδιά.

Το πρόγραμμα για την απαλλαγή από τη δικτατορία

- Μιλήσατε για ένα πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια της "Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας" και περιλαμβάνει την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Πώς μπορεί να γίνει εφικτό ένα τέτοιο πρόγραμμα, με δεδομένη την παρούσα κατάσταση; Ποια βήματα έχουν γίνει για την απαρχή της εφαρμογής του, πέρα από τη συμμαχία σε πολιτικό επίπεδο; Υπάρχουν ήδη κάποια αποτελέσματα;

- Στην "Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία", πέρα από τα πολιτικά κόμματα, συμμετέχουν και δεκάδες εργατικά σωματεία και ενώσεις, καθώς επίσης και απότακτα τμήματα του σουδανικού στρατού, εξαιτίας των διώξεων που υπέστησαν από το φασιστικό καθεστώς, όπως παραδείγματος χάριν ο πρώην αρχηγός του στρατεύματος και τμήμα της ηγεσίας του που αποτάχτηκε καταναγκαστικά. Επίσης, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν (SPLM), ο αυτονομιστικός αυτός σχηματισμός που δρούσε για χρόνια στα νότια της χώρας μας.

Το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει, και έγινε, ήταν η συνένωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών δυνάμεων κάτω από ένα κοινό πρόγραμμα και στόχο.Αυτό πραγματοποιήθηκε με το Συνέδριο της Συμμαχίας την περασμένη χρονιά, όπου καταλήχτηκε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποφάσεων και δράσης, για ένα συντονισμένο ξεσήκωμα και αφύπνιση του λαού, ένας ένοπλος αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος, αφού η δικτατορία αυτή που βρίσκεται στην εξουσία δεν επιτρέπει καμία ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, ούτε δέχεται καμία διαπραγμάτευση. Ο πολιτικός αυτός αγώνας πρέπει να προστατεύεται από τα ένοπλα τμήματα, καθώς το καθεστώς δε θα διστάσει να δολοφονήσει εκατοντάδες, χιλιάδες, όσους χρειαστεί, προκειμένου να προστατευτεί και να διατηρηθεί στην εξουσία. Το βασικό ερώτημα που μας απασχόλησε έντονα, ήταν πώς θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς. Καταλήξαμε ότι μπορεί να επιτευχθεί με το λαϊκό ξεσηκωμό και τη συντονισμένη δραστηριότητα των πολιτικών τμημάτων της "Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας" μέσα στο ίδιο το Σουδάν, που θα βοηθηθεί τα μέγιστα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ενόπλων τμημάτων μας έξω από τη χώρα. Η τακτική μας, η στρατηγική μας είναι να "ροκανίσουμε" το καθεστώς και να εμποδίσουμε και να απομονώσουμε τα 13 στρατηγικά σημεία - κλειδιά του καθεστώτος, ώστε να επιτύχουμε την πτώση του. Ηδη, η πολιτική δουλιά που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, στο σημείο που ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη της δυναμικής πάλης του καθεστώτος.

Το δεύτερο βήμα είναι ο τρόπος που θα πρέπει να ανοικοδομηθεί το κράτος και όλα αυτά που το καθεστώς του Αλ Μπασίρ έχει καταστρέψει.Είναι αυτό που στην "Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία" το ονομάζουμε "μεταβατική φάση" ή "μεταβατική τακτοποίηση" (arrangment). Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος δε θα υπάρξουν εκλογές, αλλά μία κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα και θα πραγματοποιηθεί μια διαρκείας Συνταγματική Συνέλευση, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της Ταυτότητας και του δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης, οι σχέσεις μεταξύ θρησκείας και πολιτείας, η κατανομή και διανομή του φυσικού πλούτου της χώρας, αφού καθώς θα ξέρετε το Σουδάν είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολυφυλετικές χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου με περισσότερες από 100 εθνότητες και φυλές και αντίστοιχες γλωσσικές και θρησκευτικές ταυτότητες, όπως Αραβες, Αφρικανούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους ακόμα και τοπικές φυλές. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, πέρα από τις συνταγματικές αποφάσεις που θα παρθούν, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανοικοδόμησης αυτών που γκρέμισε το φασιστικό καθεστώς, θα προωθηθεί το ζήτημα της καταδίκης των ενόχων, όπως ακριβώς έγινε με τους ναζιστές μετά από τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τετράχρονου πλάνου, θα προγραμματιστούν εθνικές εκλογές, όπως αρμόζει σε οποιοδήποτε δημοκρατικό και πλουραλιστικό κράτος.

Η γεωπολιτική της περιοχής και η επέμβαση των ξένων παραγόντων

- Οι εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατική του Κονγκό και η κατάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες του Λορέντ Καμπίλα, πόσο έχουν επηρεάσει τη γεωπολιτική όλης της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών και κατ' επέκταση και του Σουδάν, με δεδομένη τη "διαμάχη" του γαλλικού και αμερικανικού παράγοντα να σφετεριστούν όσο μεγαλύτερο κομμάτι της Μαύρης Ηπείρου; Οι νίκες αυτές των ανταρτών επηρέασαν θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη του κινήματος και στη χώρα;

- Η γαλλοαμερικανική διαμάχη στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, νομίζουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει για το συμφέρον των αφρικανικών λαών όπως ευαγγελίζονται, αλλά καθαρά προς την προοπτική του κέρδους που προσβλέπουν στην περιοχή από την ανάπτυξη των πολυεθνικών επιχειρήσεών τους. Στην πραγματικότητα, ο αγώνας του κινήματός μας έχει ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς από τις μάχες και τη νίκη των στρατευμάτων του Καμπίλα. Για την ακρίβεια η κυβέρνηση του Ζαϊρ, η κυβέρνηση του Σεσέκο Μομπούτου, ήταν πάντα πολύ φιλικά διακείμενη με την κυβέρνηση του NIF και είχαν πολύ στενές σχέσεις. Θα μπορούσα να πω ότι ακόμα και η ίδια η Γαλλία διατηρεί τις σχέσεις της με το φασιστικό καθεστώς της χώρας μας. Στις συνομιλίες που είχαμε με Γάλλους αξιωματούχους, η απάντηση ήταν: "Κοιτάξτε έχουμε στρατηγικά συμφέροντα, μπορεί πολιτικά να εναντιωνόμαστε στο δικτατορικό καθεστώς, οι σχέσεις όμως που έχουμε σε κάποιο επίπεδο είναι αναγκαίες και απαραίτητες για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας στην περιοχή".

Ξέρετε, η πτώση του Μομπούτου είναι εξαιρετικά σημαντική για το κίνημά μας, γιατί ενδυναμώνει κατά ένα τρόπο την οργάνωσή μας. Για να καταλάβετε τι εννοώ, κατά τη διάρκεια που ο Μομπούτου βρισκόταν στην εξουσία, είχε συνάψει μία συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας μας, όπου επέτρεπε τη διέλευση των σουδανικών κυβερνητικών στρατευμάτων μας από το Ζαϊρ, για να φέρουν καίρια χτυπήματα στις ανταρτικές δυνάμεις του SPLM που δρούσαν στα νότια του Σουδάν. Με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν στο ενεργητικό τους σημαντικές επιτυχίες εναντίον των ανταρτών. Η νίκη του Καμπίλα διαμορφώνει μια καλύτερη κατάσταση για το κίνημά μας, αφού η νέα κυβέρνηση ανέστειλε την προϋπάρχουσα συμφωνία και τα κυβερνητικά στρατεύματα δεν μπορούν πια να προελαύνουν από τα εδάφη της ΛΔ του Κονγκό και να μας περικυκλώνουν, χτυπώντας μας πισώπλατα.

Αυτή είναι η διαμορφωθείσα κατάσταση τώρα. Τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον και τι μας επιφυλάσσει αυτό, ποιο είναι το πραγματικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα της νίκης των στρατευμάτων του Καμπίλα ή τι θα φέρει η αναταραχή που επικρατεί στην περιοχή, νομίζουμε ότι είναι ένα θέμα που δε διαπραγματεύεται, είναι μάλλον έξω από κάθε συζήτηση. Στην ουσία το ερώτημα για μας τους κατοίκους αυτής της στρατηγικής περιοχής θα πρέπει να είναι τι θα κάνουμε, πώς θα αντιδράσουμε ή απλώς θα παραδοθούμε άνευ όρων και θα γίνουμε απλοί παρατηρητές των σχεδίων που αναπτύσσουν τα "μεγάλα αφεντικά". Θα ανεχτούμε αυτό τον ανταγωνισμό των Γάλλων - Αμερικανών και άλλων που τον κάνουν εις βάρος μας και με εκμετάλλευση των δικών μας φυσικών πόρων; Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, που απαιτεί να συζητηθεί διεξοδικά από όλους εμάς που απαρτίζουμε τις λαϊκές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του αφρικανικού κόσμου.

Υπήρξαν κρούσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους προς μέλη της Σουδανικής Αντιπολίτευσης. Σε μας στη Συμμαχία είναι όμως πολύ καθαρό ότι έχουμε σχέσεις με όλους και όλη την υφήλιο που θα είναι πρόθυμη να μας βοηθήσει στον αγώνα που διεξάγουμε εναντίον της δικτατορίας. Είναι όμως και αρχή μας ποτέ σε αυτές να μη διαπραγματευόμαστε, δε διαπραγματευόμαστε κανενός είδους μελλοντικές συμφωνίες ή παραχωρήσεις. Εχουμε σχέσεις και συνεργασία που αφορούν την ειρήνη και τη δημοκρατία, την υπεράσπιση του ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή, τη δουλιά και το μέλλον και τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Ενιαίο και διεθνές μέτωπο όλων των δυνάμεων

- Ποιες οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της "Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας" και των υπολοίπων προοδευτικών κινημάτων των αφρικανικών κρατών και κυρίως με τα κόμματα και τα κινήματα των κρατών της Βορείου Αφρικής, όπου υπάρχει ένα κοινό πολιτικό και πολιτισμικό παρελθόν και επομένως μία κοινή βάση για μεγαλύτερη συνεργασία, που αποτέλεσε και στο παρελθόν το κυριότερο στοιχείο για τις στενές συνεργασίες μεταξύ σας;

- Πραγματικά έχουμε καλές σχέσεις τόσο με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αιγύπτου, όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας και σχεδόν όλης της Βορειοαφρικανικής Ηπείρου. Βασικός στόχος είναι η οικοδόμηση ενός κοινού ενιαίου μετώπου κατά του φανατικού θρησκευτικού ισλαμισμού. Εκείνο που αποτολμούμε τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στην πράξη. Δεν είναι πλέον αρκετό ή χρήσιμο να συζητούμε απλά για το φαινόμενο και να αντιπαραθέτουμε μόνο τα επιχειρήματα της αλληλεγγύης των λαών και του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Πρέπει επιτέλους να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα ολοκληρωμένα. Νομίζουμε ότι αυτό το μέτωπο, που αποτελείται από κομμουνιστές, αριστερούς, προοδευτικούς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και μετριοπαθείς ισλαμιστικούς σχηματισμούς που υπάρχουν σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη, θα πρέπει να ορθώσει κατ' αρχάς το ανάστημά του απέναντι στο θρησκευτικό φανατισμό. Και αυτό, γιατί νομίζουμε ότι ο φουνταμενταλισμός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Επικίνδυνος σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ακόμα και σε παγκόσμια κλίμακα, αφού μπορεί να στραφεί κατά των ανθρώπων παντού, στις ΗΠΑ, την Ευρώπη κτλ., γιατί αυτή η φανατική αντίληψη που θεωρεί τους περισσότερους αλλόθρησκους και όχι μόνο "σατανάδες" και προσπαθεί να μας φέρει πίσω αιώνες, να δημιουργήσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισλάμ και το Χριστιανισμό, την Ανατολή εναντίον της Δύσης.

Αυτός είναι ο κυρίαρχος σκοπός που μας οδήγησε να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε αυτό το μέτωπο κατά του ισλαμιστικού φανατισμού, γιατί υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του Ισλάμ, των μουσουλμανικών λαών και του θρησκευτικού φανατισμού. Ο σκοπός μας, μας οδήγησε να έχουμε σχέσεις με όλα τα κόμματα του πολιτικού φάσματος, ακόμα και με κυβερνήσεις όπως η αιγυπτιακή κτλ., και έχουμε προσπαθήσει να οικοδομήσουμε αυτές τις σχέσεις, επίσημα σαν "Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία", με πολύ όμως συγκεκριμένη ατζέντα και θέσεις, που περιλαμβάνουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και έχουμε προτείνει σε αυτές να συμπεριληφθεί και η καταπολέμηση του ισλαμιστικού φανατισμού, είτε αυτός εκφράζεται με πολιτικά μέσα, είτε μόνο με θρησκευτικά.

- Ποιες οι σχέσεις σας με τα ευρωπαϊκά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ; Υπάρχουν στενότεροι φιλικοί δεσμοί με κάποια από τα κόμματα της ευρωπαϊκής ηπείρου, και όχι μόνο, που να έχουν εκδηλώσει την προθυμία τους να σας βοηθήσουν για την επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει σαν "Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία" και να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στη Σουδανική κυβέρνηση;

- Πραγματικά, η επίτευξη ενός ευρύτερου μετώπου, που θα έχει μία διεθνή εμβέλεια, είναι από τις βασικές επιδιώξεις μας και το ΚΚ του Σουδάν ιδιαίτερα έχουμε καταβάλει πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντική βοήθεια, τουλάχιστον για μας, να υπάρχει αυτή η αρωγή για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε το φασιστικό καθεστώς και να επαναφέρουμε τη δημοκρατία. Η πρόσκληση που μας έκανε το ΚΚΕ για την επίσκεψή μας εδώ ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε μία σειρά συναντήσεων που θα μας βοηθήσουν να καταστήσουμε το σουδανικό ζήτημα μέρος του προβληματισμού του ελληνικού λαού. Αναζητούμε όλες τις δυνατότητες που μπορούμε να έχουμε για επαφές και με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα, βρετανικά, γερμανικά, γαλλικά κτλ. Νομίζουμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιες κοινές θέσεις, ασχέτως αν αυτά προσβλέπουν σε κάποιο κέρδος στην περιοχή, τέτοιο όμως που δε θα έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας και ολόκληρης της περιοχής. Είναι πολύ καθαρό ότι η κυβέρνηση του ΝΙF, που αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι του "Διεθνούς Φουνταμενταλιστικού Κινήματος", στρέφεται και εναντίον των Ευρωπαίων ή άλλων εθνοτήτων που ζουν στη χώρα μας. Π. χ. η ελληνική κοινότητα, που για αρκετά χρόνια ζούσε μαζί με το λαό μας ειρηνικά και με καλές συνθήκες γειτνίασης, στην ουσία εκδιώχτηκε, μετά την εγκαθίδρυση του ΝΙF στην εξουσία.

Το ΚΚΕ είναι ένας από τους στενότερους φίλους του ΚΚ του Σουδάν και επίσης ιδεολογικούς μας συμμάχους. Στις συζητήσεις που έχουμε κάνει διαπιστώσαμε κοινές ιδεολογικές βάσεις. Επίσης μας έχει βοηθήσει και έμπρακτα με τις ερωτήσεις που κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο και φέρνει συχνά το ζήτημά μας στην Ευρώπη. Ακόμα και με τη βοήθεια που παρέχει στους Σουδανούς πολιτικούς εξόριστους που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα σας.

Αισοδοξούμε κάτω από τις διεθνείς πιέσεις και το δικό μας ένοπλο αγώνα η φασιστική κυβέρνηση να καταρρεύσει και η δημοκρατία θα επιστρέψει, όπως και ένα ελπιδοφόρο μέλλον του λαού μας.

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
Στα ύψη το εμπόριο όπλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κυριαρχούν με συμμετοχή της τάξης του 40%, ενώ οι κύριες ιμπεριαλιστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους σε βαρύ οπλισμό από 15% σε 28%

Πολλά ανησυχητικά στοιχεία εμπεριέχει η Ετήσια Εκθεση του Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Ερευνών (SIPRI) για το 1997, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και αφορά τους εξοπλισμούς, τον αφοπλισμό και την ασφάλεια.

Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες και η παραγωγή όπλων έχουν σημειώσει κάποια μείωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως αναφέρεται στην Εκθεση, η μείωση αυτή ήταν σαφώς μικρότερη. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται ότι είναι αδύνατον πλέον ν' ανταγωνιστεί κανείς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες στον τομέα του εμπορίου όπλων κυριαρχούν, με μια συμμετοχή της τάξης του 40%. Ετσι, λοιπόν, μέσα σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ειδικού του παραπάνω Ινστιτούτου, Σίμον Τ. Βέτζεμαν,οι κύριες ιμπεριαλιστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους σε βαρύ οπλισμό από 15% σε 28%.

Συνολικά, στη διάρκεια του 1996 έχει πωληθεί βαρύς οπλισμός (μόνο αυτόν αναφέρει η Εκθεση), αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αναφορικά με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας διαπιστώνεται ότι αυτή, που για πολλά χρόνια βρισκόταν στη δεύτερη ή την τρίτη θέση, τώρα, έχει πέσει στην πέμπτη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Μεγάλες ανησυχίες προκαλούν οι υψηλοί εξοπλισμοί, που παρατηρούνται στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου σημειώνεται μια άνοδος της τάξης του 15%. Πρόκειται ιδιαίτερα για τη Σιγκαπούρη με 7% και την Ταϊλάνδη με 34% περίπου, ενώ η ανοδική τάση αύξησης των στρατιωτικών δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς. Ως αιτία της μαζικής αγοράς εξοπλισμών, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου της Στοκχόλμης, θεωρούνται οι εσωτερικές εντάσεις, που παρατηρούνται στις χώρες αυτές. Πρόθεση των χωρών αυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι να διασφαλίσουν μια εξωτερική πολιτική στη βάση μιας μεγάλης στρατιωτικής ισχύος.

Τα νούμερα και στοιχεία λοιπόν, που δημοσιεύονται στην Ετήσια Εκθεση του Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Ερευνών της Στοκχόλμης, όπως επανειλημμένα τονίζουν οι συντάκτες της, πρέπει να θεωρηθούν πολύ ανησυχητικά. Η αλήθεια είναι ότι, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τόσο οι στρατιωτικές δαπάνες, όσο και οι εξαγωγές όπλων είχαν τμηματικά μειωθεί. Επίσης, στο εμπόριο όπλων ο τζίρος εδώ και αρκετά χρόνια είχε παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα. Ομως, η διαδικασία αυτή τώρα, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να τελειώνει, αφού η κύρια ιμπεριαλιστική χώρα της Δύσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στη διάρκεια του επόμενου χρόνου προτίθενται να ξοδέψουν συνολικά 270 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στρατιωτική τους μηχανή, δηλαδή περίπου τρία δισ. περισσότερα απ' ό,τι αρχικά είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Κλίντον. Ετσι, λοιπόν, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, οι ΗΠΑ τώρα βρίσκουν πολύ καλούς αγοραστές σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ άσχημη.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η κάποια μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού του Πενταγώνου είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία συγκέντρωση στον τομέα της βιομηχανίας πολεμικών εξοπλισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τώρα, όμως, η διαδικασία αυτή βρίσκει το αποκορύφωμά της με τη συνένωση των δυο γιγάντιων πολεμικών κοντσέρν, της "Λόκχηντ Μάρτιν" και "Νόρτροπ Γκρούμαν".

Ο κυρίαρχος ρόλος του αμερικανικού πολεμικού κεφαλαίου, ο οποίος τώρα με τη συνένωση των δυο παραπάνω γιγάντιων κοντσέρν σταθεροποιείται για τα καλά, φυσικό είναι όλο και περισσότερο ν' ανησυχεί βαθύτατα τα πολεμικά κοντσέρν των κύριων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών, των οποίων ανώτατα διευθυντικά στελέχη τονίζουν όλο και περισσότερο "την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων ευρωπαϊκών δομών στην αγορά πολεμικών εξοπλισμών". Κι όμως, η νέα αυτή συνένωση των δυο αμερικανικών γιγάντων, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ειδικοί, "θα ήταν δυνατόν ν' αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη για τους Ευρωπαίους απ' ό,τι στην πραγματικότητα φαίνεται... ". Τέλος, η "Λόκχηντ" και η "Νόρτροπ", όπως αναμένεται, θα πραγματοποιούν έναν ετήσιο τζίρο ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στις βιομηχανικές τους εγκαταστάσεις θα εργάζονται 230.000 άνθρωποι. Μόνο από το Πεντάγωνο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στα ταμεία του νέου εκκολαπτόμενου γίγαντα θα εισρέουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 32 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που στην πράξη θα σημαίνει νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών εργαζομένων...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΛΕΖΑΝΤΑ - ΣΟΥΔΑΝ

Οι εικόνες των πεινασμένων και αποστεωμένων παιδιών, που βασανίζονται κάτω από τον καυτό ήλιο για να βρουν διαφυγή, είναι αποτέλεσμα του τραγικού εμφυλίου πολέμου, που κατατρώει τα σπλάχνα της χώρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ