Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
Στα ύψη το εμπόριο όπλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κυριαρχούν με συμμετοχή της τάξης του 40%, ενώ οι κύριες ιμπεριαλιστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους σε βαρύ οπλισμό από 15% σε 28%

Πολλά ανησυχητικά στοιχεία εμπεριέχει η Ετήσια Εκθεση του Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Ερευνών (SIPRI) για το 1997, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και αφορά τους εξοπλισμούς, τον αφοπλισμό και την ασφάλεια.

Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες και η παραγωγή όπλων έχουν σημειώσει κάποια μείωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως αναφέρεται στην Εκθεση, η μείωση αυτή ήταν σαφώς μικρότερη. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται ότι είναι αδύνατον πλέον ν' ανταγωνιστεί κανείς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες στον τομέα του εμπορίου όπλων κυριαρχούν, με μια συμμετοχή της τάξης του 40%. Ετσι, λοιπόν, μέσα σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ειδικού του παραπάνω Ινστιτούτου, Σίμον Τ. Βέτζεμαν,οι κύριες ιμπεριαλιστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους σε βαρύ οπλισμό από 15% σε 28%.

Συνολικά, στη διάρκεια του 1996 έχει πωληθεί βαρύς οπλισμός (μόνο αυτόν αναφέρει η Εκθεση), αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αναφορικά με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας διαπιστώνεται ότι αυτή, που για πολλά χρόνια βρισκόταν στη δεύτερη ή την τρίτη θέση, τώρα, έχει πέσει στην πέμπτη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Μεγάλες ανησυχίες προκαλούν οι υψηλοί εξοπλισμοί, που παρατηρούνται στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου σημειώνεται μια άνοδος της τάξης του 15%. Πρόκειται ιδιαίτερα για τη Σιγκαπούρη με 7% και την Ταϊλάνδη με 34% περίπου, ενώ η ανοδική τάση αύξησης των στρατιωτικών δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς. Ως αιτία της μαζικής αγοράς εξοπλισμών, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου της Στοκχόλμης, θεωρούνται οι εσωτερικές εντάσεις, που παρατηρούνται στις χώρες αυτές. Πρόθεση των χωρών αυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι να διασφαλίσουν μια εξωτερική πολιτική στη βάση μιας μεγάλης στρατιωτικής ισχύος.

Τα νούμερα και στοιχεία λοιπόν, που δημοσιεύονται στην Ετήσια Εκθεση του Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Ερευνών της Στοκχόλμης, όπως επανειλημμένα τονίζουν οι συντάκτες της, πρέπει να θεωρηθούν πολύ ανησυχητικά. Η αλήθεια είναι ότι, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τόσο οι στρατιωτικές δαπάνες, όσο και οι εξαγωγές όπλων είχαν τμηματικά μειωθεί. Επίσης, στο εμπόριο όπλων ο τζίρος εδώ και αρκετά χρόνια είχε παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα. Ομως, η διαδικασία αυτή τώρα, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να τελειώνει, αφού η κύρια ιμπεριαλιστική χώρα της Δύσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στη διάρκεια του επόμενου χρόνου προτίθενται να ξοδέψουν συνολικά 270 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στρατιωτική τους μηχανή, δηλαδή περίπου τρία δισ. περισσότερα απ' ό,τι αρχικά είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Κλίντον. Ετσι, λοιπόν, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, οι ΗΠΑ τώρα βρίσκουν πολύ καλούς αγοραστές σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ άσχημη.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η κάποια μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού του Πενταγώνου είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία συγκέντρωση στον τομέα της βιομηχανίας πολεμικών εξοπλισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τώρα, όμως, η διαδικασία αυτή βρίσκει το αποκορύφωμά της με τη συνένωση των δυο γιγάντιων πολεμικών κοντσέρν, της "Λόκχηντ Μάρτιν" και "Νόρτροπ Γκρούμαν".

Ο κυρίαρχος ρόλος του αμερικανικού πολεμικού κεφαλαίου, ο οποίος τώρα με τη συνένωση των δυο παραπάνω γιγάντιων κοντσέρν σταθεροποιείται για τα καλά, φυσικό είναι όλο και περισσότερο ν' ανησυχεί βαθύτατα τα πολεμικά κοντσέρν των κύριων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών, των οποίων ανώτατα διευθυντικά στελέχη τονίζουν όλο και περισσότερο "την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων ευρωπαϊκών δομών στην αγορά πολεμικών εξοπλισμών". Κι όμως, η νέα αυτή συνένωση των δυο αμερικανικών γιγάντων, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ειδικοί, "θα ήταν δυνατόν ν' αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη για τους Ευρωπαίους απ' ό,τι στην πραγματικότητα φαίνεται... ". Τέλος, η "Λόκχηντ" και η "Νόρτροπ", όπως αναμένεται, θα πραγματοποιούν έναν ετήσιο τζίρο ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στις βιομηχανικές τους εγκαταστάσεις θα εργάζονται 230.000 άνθρωποι. Μόνο από το Πεντάγωνο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στα ταμεία του νέου εκκολαπτόμενου γίγαντα θα εισρέουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 32 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που στην πράξη θα σημαίνει νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών εργαζομένων...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ