Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεργασίες στο στράτευμα

Συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή για τη συνδιάσκεψη του "Κινήματος Στήριξης του Στρατού"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 9 Ιούλη συγκροτήθηκε στη Μόσχα Οργανωτική Επιτροπή για την προετοιμασία για τη διεξαγωγή τον ερχόμενο Σεπτέμβρη της ιδρυτικής Συνδιάσκεψης του "Κινήματος Στήριξης του Στρατού, της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Πολεμικής Τέχνης" και της "Πανστρατιωτικής Συνέλευσης των Αξιωματικών". Στη συγκρότηση της Επιτροπής συμμετείχαν περίπου 300 άτομα, που εκπροσωπούν πάνω από 20 κοινωνικοπολιτικές και άλλες οργανώσεις. Την πρωτοβουλία δημιουργίας αυτής της Επιτροπής είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Αμυνα, στρατηγός Λεβ Ρόχλιν.Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Ρόχλιν απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν (που είναι και ανώτατος διοικητής) και τους στρατιωτικούς, με την οποία κατηγορεί ανοιχτά τον Γιέλτσιν για εγκληματική αναρμοδιότητα και το άμεσο περιβάλλον του για συνεργασία με τις δυτικές ειδικές υπηρεσίες και συνειδητή καταστροφή του στρατού και του αμυντικού συστήματος της χώρας. Ο Ρόχλιν κάλεσε τους αξιωματικούς να συγκαλέσουν σε κάθε μονάδα συνελεύσεις των αξιωματικών για να επεξεργαστούν τα κοινά αιτήματα προς τον Γιέλτσιν και την κυβέρνηση. Μιλώντας στη συνέλευση στις 9 Ιούλη, ο Ρόχλιν τόνισε ότι ένας από τους στόχους του "Κινήματος" είναι "η ένταση των προσπαθειών της αντιπολίτευσης στον αγώνα κατά της αρνητικής πολιτικής της ηγεσίας της χώρας".

Η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής

Για τη σοβαρότητα των προθέσεων και το δυναμικό του "Κινήματος" μπορούμε να κρίνουμε και από τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν: ο στρατηγός Ιγκόρ Ροντιόνοφ (που μόλις πρόσφατα κατά προσβλητικό τρόπο ο Γιέλτσιν τον απέλυσε από υπουργό Αμυνας), ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τους Βετεράνους (πρώην Α αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ), στρατηγός κομμουνιστής Βαλεντίν Βαρένικοφ,ο στρατηγός κομμουνιστής (πρώην πρόεδρος της Κα - Γκε - Μπε της ΕΣΣΔ) Βαλεντίν Κριουτσκόφ,ο πρόεδρος της "Πανρωσικής Συνέλευσης των Αξιωματικών" (πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ και διοικητής των αποβατικών στρατευμάτων), στρατηγός Βλαντισλάβ Ατσάλοφ,ο αντιστράτηγος (πρώην αρχηγός της εξωτερικής κατασκοπίας της ΕΣΣΔ) Λεονίντ Σεμπαρσίν,ο πρόεδρος της Ενωσης Βετεράνων Πολέμου της Ρωσίας (συμμετέχει στη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας των Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και Νικολάι Ριζκόφ), Γκριγκόρι Γιάσκιν,ο πρόεδρος της "Ενωσης Αξιωματικών" Στανισλάβ Τέρεχοφ,ο αναπληρωτής της Ρωσικής Ενωσης Βετεράνων του Αφγανιστάν Βλαντίμιρ Κοστιουτσένκο,ο αταμάνος (διοικητής) του Μεγάλου Στρατεύματος του Ντον Νικολάι Κοζίτσιν κ.ά.

Κατά τον Ρόχλιν, το "Κίνημα" θα είναι μη πολιτική οργάνωση - δεν μπορούν να ανήκουν σ' αυτό πολιτικά κόμματα - με σκοπό να συνενώσει στις γραμμές του, υπό το σύνθημα της σωτηρίας του στρατού και της πατρίδας, τις πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Συνάμα, ο Ρόχλιν τόνισε ότι αν οι αξιωματικοί "εξεγερθούν και πάνε προς τη Μόσχα", θα βρίσκεται στις γραμμές τους και, μάλιστα, "είναι έτοιμος να πάει υπό την κόκκινη σημαία".

"Εκνευρισμός" των κυβερνώντων

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η προαναφερόμενη έκκληση του Ρόχλιν (τρίτο πρόσωπο στη λίστα του κυβερνητικού συνασπισμού "Σπίτι μας - η Ρωσία) προκάλεσε τον εκνευρισμό του κυβερνητικού Τύπου και των κυβερνώντων. Δημοσιεύτηκε μόνο στις αριστερές εφημερίδες "Σοβιέτσκαγια Ρωσία" και "Πράβντα - 5". Ωστόσο, όπως έγινε τώρα γνωστό, παρά την αρνητική αντίδραση της ηγεσίας του Κρεμλίνου και της κυβέρνησης, η έκκληση διά κεντρικής οδού έφτασε σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές, στις μεραρχίες και τις ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις μονάδες και τις φρουρές άρχισε ήδη η δημιουργία των δομών της οργανωμένης στρατιωτικής αντιπολίτευσης, που θα μονιμοποιηθούν στην πορεία της διεξαγωγής των συνελεύσεων των αξιωματικών. Στην "Πανρωσική Συνέλευση των Αξιωματικών", που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της "καταλληλότητας του ανώτατου διοικητή (του Γιέλτσιν δηλαδή) για τη θέση αυτή". Με άλλα λόγια, σύμφωνα με παρατηρητές, θα σταλεί τελεσίγραφο στον Γιέλτσιν.

Από την άλλη μεριά, είναι ολοφάνερο ότι το πρόσφατο διάταγμα για την εξόφληση όλων των χρεών προς τους στρατιωτικούς μέχρι την 1 Σεπτέμβρη 1997 έχει σκοπό να εξουδετερώσει με κάποιον τρόπο την πρωτοβουλία του Ρόχλιν και των συναδέλφων του. Πάντως, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, μολονότι στο περιβάλλον των αξιωματικών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τις πιθανές ενέργειες των στρατιωτικών, η έκκληση του στρατηγού Ρόχλιν βρήκε θερμή απήχηση. Και είναι αμφίβολο αν οι περισσότεροι αξιωματικοί θα ικανοποιηθούν με τα χρήματα που θα λάβουν, αν δεν είναι βέβαιοι για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας. Διότι παρά τις ηχηρές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ξέρουν ότι δεν υπάρχει μια σαφής, επεξεργασμένη και χρηματοδοτικά εξασφαλισμένη αντίληψη της στρατιωτικής μεταρρύθμισης. Επιπλέον, τα χρήματα για το στρατό πρέπει να τα "βρει" ο "νεαρός λύκος", πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ανατόλι Τσουμπάις. Αλλά αυτός ακριβώς θεωρείται στο στρατό κύριος "πράκτορας της Δύσης", που καταλήστευσε τη χώρα με τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω "κουπονιών". Στο περιβάλλον των αξιωματικών χαίρουν μεγάλου κύρους οι συναγωνιστές του Ρόχλιν στο "Κίνημα", τους οποίους γνωρίζουν και σέβονται στο στρατό ως ανθρώπους αξιοπρεπείς, με υψηλό αίσθημα χρέους του πολίτη, πατριωτισμού και εντιμότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ