ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΚΕΝΗ
Το πτώμα του Τσε μεταφέρεται στο Βάγε Γκράντε

26ο ΜΕΡΟΣ

Γύρω στις 2 το μεσημέρι, προσγειώθηκε ένα ελικόπτερο απ' το οποίο κατέβηκε ο Σεντένο. Τον περίμεναν οι πράκτορες της CIA Εδουάρδο Γκονσάλες και Χούλιο Γκαμπριέλ Γκαρσία, οι οποίοι πήραν τα έγγραφα και τα αντικείμενα που ανήκαν στους αντάρτες, για να τα καταγράψουν. Το ελικόπτερο επέστρεψε στη Λα Ιγέρα, για να μεταφέρει τους νεκρούς, αλλά με ρητές εντολές να μεταφερθεί τελευταίος ο Τσε. Στο φτωχικό χωριό, τα γεγονότα συγκίνησαν όλους τους κατοίκους. Η κυρία Νίνφα Αρτεάγα βοήθησε τον ιερέα Ρόχερ Σίλερ να κλείσει τα μάτια του ηρωικού αντάρτη. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τη στάση των στρατιωτών, που έσυραν το πτώμα, το έβαλαν σε φορείο, για να το μεταφέρουν ως το μέρος που θα το έπαιρνε το ελικόπτερο.

Οι κάτοικοι της Λα Ιγέρα και μερικοί στρατιωτικοί αντέδρασαν οργισμένα όταν ένας στρατιώτης, που κρατούσε ένα ξύλο, προσπάθησε να χτυπήσει το πτώμα του Τσε, και κάλυψαν το πτώμα με μια κουβέρτα. Ο ιερέας είπε μια προσευχή και πήγε στο μικρό σχολείο. Επλυνε τα αίματα και φύλαξε τους κάλυκες από τις σφαίρες που τον δολοφόνησαν.

Στις 4 το απόγευμα, έφυγε το ελικόπτερο που οδηγούσε ο ταγματάρχης Χάιμε Νίνιο ντε Γκουσμάν, μεταφέροντας σ' ένα φορείο από καραβόπανο το πτώμα του Ερνέστο Γκεβάρα.

Μισή ώρα αργότερα, προσγειωνόταν στο Βάγε Γκράντε.

Ο αντίκτυπος που είχε η άφιξη του πτώματος του Τσε στο Βάγε Γκράντε

Μέσα από διάφορες ανταποκρίσεις των απεσταλμένων του Τύπου, έγινε γνωστός ο αντίκτυπος που προκάλεσε στο Βάγε Γκράντε η άφιξη του πτώματος του Τσε. Ο Ντανιέλ Ροδρίγες, ανταποκριτής της εφημερίδας "Ελ Ντιάριο" της Λα Πας, έγραψε ότι η είδηση για την άφιξη της σορού του Τσε Γκεβάρα συγκίνησε τον πληθυσμό. Πολλοί πήγαν μέχρι το διάδρομο προσγείωσης και μετά στο νοσοκομείο. Το πλήθος προσπάθησε να τους αρπάξει το πτώμα, και οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποφύγουν την επίθεση. Εγραψε, επίσης, ότι όλο το χωριό κατέλαβε το διάδρομο προσγείωσης, για να μην επιτρέψουν τη μεταφορά του πτώματος. Κι ότι μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου, οι στρατιωτικοί έλυσαν το σώμα, που ήταν δεμένο στην εξωτερική πλευρά του ελικοπτέρου, και το έβαλαν γρήγορα μέσα στο ασθενοφόρο, που ξεκίνησε αμέσως με μεγάλη ταχύτητα για το νοσοκομείο "Σενιόρ ντε Μάλτα".

Ο Κρίστοφερ Ρούπερ, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ, μετέδωσε από το Βάγε Γκράντε:

"Το πτώμα απομακρύνθηκε από το ελικόπτερο και μπήκε σ' ένα φορτηγό Σεβρολέτ, που έφυγε με τους διψασμένους για ειδήσεις δημοσιογράφους να τρέχουν ξοπίσω του, με το πρώτο τζιπ που βρήκαν μπροστά τους. Κατευθύνθηκε προς ένα μικρό γραφείο που εκτελούσε χρέη νεκροτομείου σ' εκείνο το μέρος. Εγιναν προσπάθειες για να εμποδιστεί ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι να μπουν στον περίβολο. Μέσα στο στριμωξίδι διακρίθηκε ιδιαίτερα ένα άτομο σωματώδες και φαλακρό, γύρω στα 30, που, αν και δεν έφερε κανένα στρατιωτικό διακριτικό πάνω στη χακί στολή του, έμοιαζε να είναι υπεύθυνο για την κατάσταση, από τη στιγμή που προσγειώθηκε το ελικόπτερο. Το άτομο αυτό ήταν μέσα στο φορτηγό Σεβρολέτ που είχε μεταφέρει το πτώμα.

Κανένας από τους στρατιωτικούς αρχηγούς δεν αποκάλυψε το όνομα αυτού του ατόμου, αλλά οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για έναν εξόριστο Κουβανό, που δουλεύει για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA)...".

Ο Αγγλος Ρίτσαρντ Γκοτ, που έγραφε για την εφημερίδα "Δε Γκάρντιαν" του Λονδίνου, στην είδηση που έστειλε, αναφέρεται στην παρουσία της CIA σ' αυτήν την περιοχή, λέγοντας ότι από τη στιγμή που προσγειώθηκε το ελικόπτερο, η επιχείρηση είχε αφεθεί στα χέρια ενός ανθρώπου με στολή εκστρατείας, ο οποίος - όπως όλα τα σημεία συγκλίνουν - ήταν αναμφίβολα ένας από τους εκπροσώπους της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, και προφανώς Κουβανός. Και πρόσθεσε: "Το ελικόπτερο προσγειώθηκε σκόπιμα μακριά από εκεί όπου είχε μαζευτεί μια ομάδα ατόμων και το σώμα του νεκρού αντάρτη μεταφέρθηκε σ' ένα καμιόνι". Και συνέχισε τις πληροφορίες του: "Εμείς οδηγούσαμε ένα τζιπ και τους ακολουθούσαμε. Ο οδηγός του κανόνισε να περάσουμε από το κιγκλίδωμα του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε το πτώμα σ' ένα άχρωμο υπόστεγο που χρησίμευε σαν νεκροτομείο.

Οι πόρτες του φορτηγού άνοιξαν απότομα και ο Αμερικανός πράκτορας πήδηξε έξω, βγάζοντας μια πολεμική κραυγή: "Αντε να τους πάμε στο δαίμονα ή στο διάβολο, μακριά από εδώ"!

Ενας από τους ανταποκριτές τον ρώτησε από πού ερχόταν. Από το "πουθενά", ήταν η αυθάδης απάντηση.

Το πτώμα, καλυμμένο μ' ένα χακί τζάκετ ζίπερ, μεταφέρθηκε στο υπόστεγο. Ηταν αναμφίβολα ο Τσε Γκεβάρα.

Είμαι ίσως ένας απ' τους λίγους ανθρώπους που τον είχαν δει ζωντανό. Τον είδα στην Κούβα, σε μια δεξίωση στην πρεσβεία, το 1963, και δεν έχω αμφιβολία ότι το πτώμα ήταν του Τσε Γκεβάρα.

Μόλις έφτασε το σώμα στο νεκροτομείο, οι γιατροί άρχισαν να του κάνουν ενέσεις με φορμόλη. Ο Αμερικανός πράκτορας έκανε απελπισμένες προσπάθειες να συγκρατήσει τις μάζες. Ηταν ένας άνθρωπος πολύ νευρικός και κοιτούσε οξύθυμα κάθε φορά που μια κάμερα γυρνούσε προς το μέρος του. Γνώριζε ότι εγώ ήξερα τι ήταν κι ότι πίστευα ότι δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί, μιας και αυτός ήταν ένας πόλεμος στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπρεπε να παίρνουν μέρος.

Ωστόσο, αυτός ο άνθρωπος βρισκόταν εκεί, βρισκόταν με το στρατό στο Βάγε Γκράντε, μιλώντας με τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς σε τόνο οικείο".

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 27ο ΜΕΡΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ