ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόλις 98.925 δραχμές η μέση σύνταξη

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή ο "Κοινωνικός Προϋπολογισμός 1997"

Κάτω από τις 100.000 δραχμές θα διατηρηθεί και φέτος η μέση σύνταξη (δηλαδή ο μέσος όρος που προκύπτει από τις παχυλές και τις ισχνές συντάξεις), για το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας. Για την ακρίβεια η μέση σύνταξη, που προκύπτει για φέτος, υπολογίζεται στις 98.925 δραχμές, έναντι 88.237 δραχμών που ήταν πέρσι. Αυτό προκύπτει από μια πρώτη ανάγνωση των αναλυτικών στοιχείων του "Κοινωνικού Προϋπολογισμού 1997", που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει επίσης με σαφήνεια η όξυνση των χρόνιων προβλημάτων του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Για παράδειγμα, ενώ πέρσι η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους ήταν 1 προς 2,27 (για την κύρια ασφάλιση) και 1 προς 4,35 (για την επικουρική ασφάλιση), φέτος η σχέση αυτή έχει διαμορφωθεί σε 1 προς 2,24 και 1 προς 4,06 αντίστοιχα για την κύρια και επικουρική ασφάλιση. Η σχέση αυτή, σημείωσε ο υπουργός, δεν είναι καθόλου ικανοποιητική για την πορεία της κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, το σύνολο της δαπάνης που προϋπολογίζεται να διατεθεί φέτος (σ. σ. δεν είναι σίγουρο όμως και ότι θα δοθεί) για κοινωνικές υπηρεσίες - δηλαδή την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια - ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 6.371,2 δισεκατομμυρίων δραχμών (5.509,8 δισ. δραχμές για κοινωνική ασφάλιση, 628,3 δισ. για υγεία και 233,1 δισ. δραχμές για την κοινωνική πρόνοια). Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 10,5% σε σχέση με πέρσι.

Από τα αναλυτικά στοιχεία για τις πηγές των εσόδων του "Κοινωνικού Προϋπολογισμού" προκύπτει αύξηση της συμμετοχής των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι και μείωση της συμμετοχής των εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής των εισφορών των εργαζομένων - ασφαλισμένων αυξήθηκε από 33,13% το 1996 σε 33,47% το 1997, ενώ αντίθετα το ποσοστό συμμετοχής των εργοδοτών μειώθηκε από 31,03% πέρσι σε 30,98% φέτος.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΙΚΑ"
Ψευδεπίγραφο και χαριστικό

"Ο γέγονε, γέγονε" με τα "φέσια" εκατοντάδων δισεκατομμυρίων προς το ΙΚΑ! Ονοματίζονται εισπρακτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί σαν άλλοθι στις προωθούμενες ισοπεδωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση

Ψευδεπίγραφο αποδεικνύεται στο σύνολό του το σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,με τίτλο: "Μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, διασφάλιση εσόδων ΙΚΑ και ρύθμιση άλλων θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που, παρά τη βαρύγδουπη επικεφαλίδα του: α.Δεν αναφέρει ούτε μια λέξη για την είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών των ιδιωτών στο ΙΚΑ, τα οποία στο τέλος του 1996 ανέρχονταν - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία - στα 279,639 δισ. δρχ. και με τα πρόσθετα τέλη (μέχρι και 120%) φτάνουν τα 615 δισ. δρχ.! Μάλιστα, ερωτώμενος ο υπουργός είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι "ο γέγονε, γέγονε", αφού απέδωσε ξανά τα χρέη αυτά συλλήβδην σε "μικροοφειλέτες", με τους οποίους η κυβέρνηση "θα δει"... τι θα κάνει.

β.Δε γίνεται αναφορά ούτε στα χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ, αφήνοντας έτσι μετέωρες τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Μ. Παπαϊωάννου ότι άμεσα το Δημόσιο θα εξοφλήσει τις οφειλές του (2,6 δισ.), ενώ το ίδιο θα πράξει και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας μέχρι το τέλος του 1997 (25 δισ.).

γ.Παραγνωρίζει το θέμα της ασφάλισης των μεγάλων σήμερα ανασφάλιστων ομάδων, καθώς και των αλλοδαπών, πράγμα που θα ενίσχυε - εκτός των άλλων - σημαντικά τα έσοδα του ΙΚΑ. Και βεβαίως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν μπορεί - παρότι θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι - να αποσπαστεί από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προωθεί πυρετωδώς την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κλπ., που θα δώσουν τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία και κύρια στο ΙΚΑ.

Ετσι, το σχέδιο νόμου ονοματίζει κατά κύριο λόγο κάποιους νέους ή αναπαλαιωμένους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ειδικότερα, προβλέπει: Τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Εντοπισμού Ανασφαλίστων (ΕΥΠΕΑ), καθώς και Τμήμα Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων.Την καταχώριση από τον εργοδότη σε ειδικό θεωρημένο έντυπο των προσλαμβανομένων μισθωτών εντός 8 ημερών και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση που θα βρεθεί μισθωτός να μην είναι καταχωρημένος. Επίσης σε περίπτωση που δε δηλωθεί μέσα σε 8 μέρες αποχώρηση μισθωτού ή η αποχώρησή του δεν αποδεικνύεται από κανένα επίσημο έγγραφο, τα όργανα του ΙΚΑ θα ασφαλίζουν αυτόν για όλη την περίοδο από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι την προηγούμενη μέρα του ελέγχου. Ρυθμίζονται, επίσης, θέματα προσωπικού και προσλήψεων, καθώς και επιμέρους λειτουργικά ζητήματα, ενώ συγκροτείται σώμα γιατρών υγειονομικών επιτροπών.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης άρθρα που ρυθμίζουν ειδικά ασφαλιστικά ζητήματα και αφορούν: Τους απασχολούμενους σε υπόγειες στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων (πρόσθετη ειδική εισφορά). Την κατάργηση του Κλάδου Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Θεσσαλονίκης και την υπαγωγή των ασφαλισμένων του στο Ταμείο Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου.

Επίσης: Θέματα ΤΣΑ,ορίζεται η εισφορά υπέρ ΤΣΑ για την έκδοση αδειών κυκλοφορίας σε 20.000 για ΙΧ, σε 30.000 για κάθε αυτοκίνητο ΔΧ και 5.000 για την αντικατάσταση ή την ανανέωση κάθε άδειας κυκλοφορίας...

Με άλλες διατάξεις ρυθμίζονται θέματα: Εσόδων ΤΕΒΕ.Εσόδων ΤΣΑΥ,ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ,του τακτικού προσωπικού πρώην Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,που μετατάσσεται στο υπουργείο Πολιτισμού ή σε άλλα υπουργεία, το εφάπαξ των υπαλλήλων του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης κλπ.

Πρόκληση για τους ασφαλισμένους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το ΙΚΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Με το σχέδιο νόμου, που ο υπουργός Εργασίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, για τη λήψη δήθεν μέτρων κατά της εισφοροδιαφυγής, κανένα από τα προβλήματα του ΙΚΑ δεν αντιμετωπίζεται. Η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει "ειδική υπηρεσία εντοπισμού ανασφάλιστων" (Ράμπο), μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως εμπαιγμός προς τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όταν η ίδια έχει ληστέψει τα ασφαλιστικά Ταμεία, έχει χαρίσει χρέη, οργανώνει τις ελαστικές μορφές εργασίας, μέτρα που θα δώσουν τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα προβλήματα του ΙΚΑ δεν είναι κυρίως αποτέλεσμα της έλλειψης μηχανισμών, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων αντιασφαλιστικών πολιτικών, που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με το νομοσχέδιο δε θίγεται στο ελάχιστο το αντιασφαλιστικό καθεστώς που έθρεψε τα δισεκατομμύρια χρέη των ιδιωτών, αλλά και του ίδιου του δημοσίου προς το ΙΚΑ. Χρέη που, όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δεν έχει καμιά διάθεση να πάρει μέτρα για να εισπραχθούν. Χρέη, που μαζί με τους τόκους, ξεπερνούν τα 700 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ την ίδια στιγμή διατηρείται η επιτροπή διακανονισμού των χρεών των εργοδοτών και το πάγωμα των προσαυξήσεων.

Επιπλέον, δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την ασφαλιστική κάλυψη μεγάλων ομάδων εργαζομένων (αλλοδαπών, φασόν κλπ.), ούτε ικανοποιούνται βασικά αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, όπως η σύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κλπ.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι τα προβλήματα του ΙΚΑ θα χειροτερεύσουν, ώστε να περάσει το καθεστώς της ιδιωτικής ασφάλισης που προετοιμάζουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό ακριβώς μεθοδεύεται από την κυβέρνηση μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", με τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς προς το ΙΚΑ, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης κλπ., από τα οποία γίνεται φανερό ότι το ΙΚΑ και άλλοι δημόσιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα δεχτούν εξοντωτικά πλήγματα".

Ασαφής δήλωση για τα ΕΚΑΣ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα αυξηθεί το ποσό των ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και για το αν θα μειωθούν τα όρια ηλικίας από 65 σε 60 για την απόδοσή του, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου αρκέστηκε να δηλώσει: "Θα υπάρξει διεύρυνση με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια. Τώρα σε ποιο όριο ηλικίας θα πάει, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να απαντήσουμε. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε μέχρι πού πάει και ποιο θα είναι το ύψος". Συνέχισε, λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το Σεπτέμβρη και κατέληξε αναφέροντας ως προς τα οικονομικά κριτήρια: "Υπάρχει τιμαριθμοποίηση. Δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ταλαιπωρία των συνταξιούχων που καλούνται να υποβάλουν ξανά αιτήσεις και δικαιολογητικά, αλλά πρόσθεσε ότι έτσι είναι αναγκαίο να γίνει.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τον περασμένο Μάη είχαν δοθεί μέσω των ΕΚΑΣ 15,8 δισ., από τα 37,3 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ