Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόκληση για τους ασφαλισμένους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το ΙΚΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Με το σχέδιο νόμου, που ο υπουργός Εργασίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, για τη λήψη δήθεν μέτρων κατά της εισφοροδιαφυγής, κανένα από τα προβλήματα του ΙΚΑ δεν αντιμετωπίζεται. Η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει "ειδική υπηρεσία εντοπισμού ανασφάλιστων" (Ράμπο), μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως εμπαιγμός προς τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όταν η ίδια έχει ληστέψει τα ασφαλιστικά Ταμεία, έχει χαρίσει χρέη, οργανώνει τις ελαστικές μορφές εργασίας, μέτρα που θα δώσουν τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα προβλήματα του ΙΚΑ δεν είναι κυρίως αποτέλεσμα της έλλειψης μηχανισμών, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων αντιασφαλιστικών πολιτικών, που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με το νομοσχέδιο δε θίγεται στο ελάχιστο το αντιασφαλιστικό καθεστώς που έθρεψε τα δισεκατομμύρια χρέη των ιδιωτών, αλλά και του ίδιου του δημοσίου προς το ΙΚΑ. Χρέη που, όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δεν έχει καμιά διάθεση να πάρει μέτρα για να εισπραχθούν. Χρέη, που μαζί με τους τόκους, ξεπερνούν τα 700 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ την ίδια στιγμή διατηρείται η επιτροπή διακανονισμού των χρεών των εργοδοτών και το πάγωμα των προσαυξήσεων.

Επιπλέον, δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την ασφαλιστική κάλυψη μεγάλων ομάδων εργαζομένων (αλλοδαπών, φασόν κλπ.), ούτε ικανοποιούνται βασικά αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, όπως η σύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κλπ.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι τα προβλήματα του ΙΚΑ θα χειροτερεύσουν, ώστε να περάσει το καθεστώς της ιδιωτικής ασφάλισης που προετοιμάζουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό ακριβώς μεθοδεύεται από την κυβέρνηση μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", με τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς προς το ΙΚΑ, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης κλπ., από τα οποία γίνεται φανερό ότι το ΙΚΑ και άλλοι δημόσιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα δεχτούν εξοντωτικά πλήγματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ