ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 1997
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Να η ευκαιρία!

Ο ελληνικός στίβος δίνει εξετάσεις μπροστά στο κοινό του διεκδικώντας τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του. Οι υποψήφιοι για μετάλλια και μια θέση στον τελικό

Ηταν Αύγουστος του 1992 όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης η Βούλα Πατουλίδου έπαιρνε την πρώτη θέση στο τελικό των 100μ με εμπόδια, δίνοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας σε Ολυμπιάδα μετά από 80 χρόνια.

Η επιτυχία αυτή σηματοδότησε την "άνοιξη" του ελληνικού στίβου, που άρχισε με γοργούς ρυθμούς να ανεβαίνει ένα ένα τα σκαλιά της διεθνούς καταξίωσης. Από τότε μέχρι σήμερα οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, κάτι που μέχρι πριν φάνταζε πρωτόγνωρο.

Δύο χρόνια μετά την επιτυχία της Βούλας Πατουλίδου, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου η Ελλάδα καταφέρνει να πάρει τρία μετάλλια (δύο αργυρά και ένα χάλκινο) με τους Κώστα Κουκοδήμο στο μήκος, Αλέξανδρο Τερζιάν στα 60μ και Γιώργο Παναγιωτόπουλο στα 200. Την ίδια χρονιά ο Κώστας Κουκοδήμος κέρδιζε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου.

Αυτό ήταν. Ο δρόμος είχε πλέον ανοίξει...

Το φετινό 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο από τις 1 - 10 Αυγούστου αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού στίβου να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά την άνοδό του. Θα 'λεγε κανείς ότι ήρθε η ώρα για τη μεγάλη ρεβάνς, καθώς η μόνη επιτυχία μέχρι τώρα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν το χάλκινο μετάλλιο της Αννας Βερούλη στον ακοντισμό στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ελσίνκι.

Κάτι που κάθε άλλο παρά ακατόρθωτο είναι για τους Ελληνες πρωταθλητές -τριες, έστω και εάν έχουν να αντιμετωπίσουν ονόματα από τα λεγόμενα "μεγαθήρια" του χώρου.

Η πολύ καλή παρουσία των περισσότερων αθλητών μας όλη τη χρονιά, μας κάνει όλους αισιόδοξους.

Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε και "οικοδεσπότες" και μπορεί ο στίβος να μην έχει σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά όμως και εδώ ο "γηπεδούχος" πάντα "παίζει" με άλλον αέρα.

Στο σημερινό μας αφιέρωμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εικόνα της ελληνικής παρουσίας στους αγώνες, παρουσιάζοντας τους στόχους και τις διεκδικήσεις σε κάθε αγώνισμα.

Οι υποψήφιοι για μετάλλιο

Οι ρίψεις και τα άλματα συγκεντρώνουν τις περισσότερες ελπίδες της χώρας μας για μια θέση στο βάθρο. Αυτοί που έχουν τις περισσότερες ελπίδες είναι:

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ (ΑΚΟΝΤΙΟ): Συνεχίζοντας την παράδοση της Αννας Βερούλη και σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο ακοντισμός με τη συμμετοχή του Κώστα Γκατσιούδη αποτελεί το αγώνισμα που η Ελλάδα δικαιούται να ελπίζει περισσότερο.

Ο νεαρός αθλητής από το Διδυμότειχο έχει δείξει ουκ ολίγες φορές ότι "φέτος είναι η χρονιά του". Εστω και εάν έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα ονόματα του χώρου, ο Εβρίτης αθλητής δε φαίνεται να τρομάζει.

Κορυφαία φετινή του στιγμή στις 16 Ιουνίου στους Μεσογειακούς του Μπάρι, όταν έστειλε το ακόντιο στα 89.22, επίδοση που είναι η τρίτη καλύτερη φετινή, αλλά και η έκτη καλύτερη όλων των εποχών και φυσικά πανελλήνιο ρεκόρ.

Ο Ελληνας αθλητής όλη τη χρονιά παρουσίασε σταθερότητα στην απόδοσή του, ενώ παρουσιάζεται και πιο έμπειρος, αφού το πάθημα της Ατλάντα όταν είχε προκριθεί στο τελικό με την καλύτερη επίδοση χωρίς όμως να κάνει τίποτα περισσότερο φαίνεται να του έχει γίνει μάθημα.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ (ΥΨΟΣ): Από τα πιο ανοιχτά αγωνίσματα που εύκολα μπορεί να γίνει η έκπληξη έστω και εάν υπάρχει πλειάδα φαβορί. Ετσι και ο δικός μας Λάμπρος Παπακώστας δικαιούται να ελπίζει. Μετά από ένα τραυματισμό του που τον ταλαιπώρησε στο μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς, ο Λάμπρος Παπακώστας, όπως έδειξε και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, έχει ξαναβρεί τον εαυτό του. Καλύτερη φετινή του επίδοση στον ανοιχτό στίβο είναι το 2.29 που πέτυχε την περασμένη Κυριακή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ενώ στον κλειστό το 2.32 που σημείωσε στο Παρίσι. Αν συμφωνήσουμε με τις προβλέψεις ότι τα μετάλλια θα παιχτούν περίπου στο 2.35, τότε ο Ελληνας πρωταθλητής σίγουρα μπορεί να βρεθεί ανάμεσα. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 2.36 ενώ έχει κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα κλειστού στίβου στη Βαρκελώνη το 1995 και στο Παρίσι φέτος.

ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΥ (ΜΗΚΟΣ): Το ραντεβού με την ιστορία θα έχει η Νίκη Ξάνθου σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς όλα δείχνουν ότι είναι πανέτοιμη για τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας της. Αλλωστε η περσινή ατυχία στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα δίνει ένα ακόμα κίνητρο για τη Ροδίτισσα αθλήτρια. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 7.01, ενώ το 6.86 που πέτυχε το Μάη αποτελεί την τέταρτη καλύτερη φετινή επίδοση.

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ (ΔΙΣΚΟΣ): Με αξιοθαύμαστη σταθερότητα και "ειδικότητά" της φέτος τη συνεχή κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ, η Τασούλα Κελεσίδου έχει όλες τις δυνατότητες να προσφέρει τις μεγάλες συγκινήσεις. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 66.18. Η Κελεσίδου είχε αγωνιστεί στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Γκέτεμποργκ το 1995.

ΝΙΚΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (ΥΨΟΣ): Η αργυρή Ολυμπιονίκης της Ατλάντα φέτος δεν τα έχει πάει και τόσο καλά. Ομως η απουσίες του μεγάλου φαβορί, της Κονσταντίνοβα, αλλά και της Μπεβιλάκουα που μέχρι αυτή τη στιγμή θεωρείται αμφίβολη, αυξάνουν τις ελπίδες της Νίκης. Με καλύτερη φετινή επίδοση το 1.93 και ατομικό ρεκόρ το 2.03 της Ατλάντα η Νίκη Μπακογιάννη μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να επιβεβαιώσει τις δυνατότητές της.

Για μια θέση στον τελικό

Εκτος όμως από αυτούς που συγκεντρώνουν τις ελπίδες για μια θέση στο βάθρο, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι για μια παρουσία στον τελικό, αφού οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών φέτος δίνουν το "δικαίωμα στο όνειρο"

Ετσι λοιπόν, στην κούρσα των 100μ, τόσο ο Χάρης Παπαδιάς (αν τελικά αγωνιστεί) όσο και ο Αγγελος Παυλακάκης θα πρέπει να κατεβάσουν το χρόνο τους κοντά στα 10. Ο Παπαδιάς έχει καλύτερη φετινή επίδοση το 10.24.

Για τον "φτερωτό" Αγγελο και κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ με 10.13 η ανοδική αγωνιστική του πορεία τους τελευταίους μήνες του δίνει το δικαίωμα να ελπίζει σε κάτι καλό.

Την πρόκριση στο τελικό έχει σαν βασικό στόχο και ο Κώστας Κουκοδήμος στο μήκος που ήδη μέχρι σήμερα μετράει παρουσία σε δυο τελικούς Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Με καλύτερη ατομική επίδοση το πανελλήνιο ρεκόρ 8.36 και καλύτερη φετινή το 8.20 η πρόκριση θεωρείται εφικτή για τον Ελληνα άλτη.

Και στα 800μ ο Παναγιώτης Στρουμπάκος μπορεί να πραγματοποιήσει το θαύμα, αφού όπως έδειξε στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα βρίσκεται σε άριστη φόρμα. Ο Στρουμπάκος με χρόνο 1.45.38 κατάφερε να καταρρίψει μετά από 13 χρόνια του ρεκόρ του Σωτήρη Μουτσανά (1.46.34) δείχνοντας έτσι ότι βρίσκεται στην ιδανική κατάσταση πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Σοβαρές ελπίδες για την πρόκριση στον τελικό συγκεντρώνει και ο Νότης Παπούλιας στα 1.500μ και 5.000μ, αφού όπως έχει δείξει τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα. Εσπασε φέτος το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1.500 με 3.37.38 και στα 5.000μ με 13.28.59.

Ελπίδες για πρόκριση σε τελικό συγκεντρώνει και η ομάδα στα 4Χ100 με τους Παπαδιά (;) Παυλακάκη Ναυπλιώτη και Γενοβέλη ή Αλεξόπουλο αρκεί βέβαια να βελτιώσουν τις "παιδικές" αλλαγές σκυτάλης.

Στο μαραθώνιο ξεχωρίζει η συμμετοχή του Σπύρου Ανδριόπουλου που κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ με 2.12.04, ενώ φέτος έχει σημειώσει καλύτερη επίδοση 2.13.15. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Μαρία Πολύζου συγκεντρώνει τις περισσότερες ελπίδες για διάκριση από ελληνικής πλευράς. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 2.33.43.

Ο τελικός δε θα μπορούσε παρά να είναι ο βασικός στόχος της Κατερίνας Θάνου στα 100μ που θέλει τη ρεβάνς για το Γκέτεμποργκ, όπου αν και είχε σημείωσε τον 5ο καλύτερο χρόνο των ημιτελικών έμεινε έξω αφού στο φώτο φίνις έχασε την πρόκριση από την Πιντούσεβιτς. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 11.09, ενώ φέτος έχει σημειώσει καλύτερο χρόνο στα 10.13.

Στα 200μ η Κατερίνα Κόφφα θα παλέψει για μια ξεχωριστή διάκριση αυτή τη φορά στο ανοιχτό στίβο. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στον κλειστό στίβο και η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 22.67 θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την κλάση της σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Μια θέση στον ήλιο θα αναζητήσει και η Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν με όπλο την εμπειρία πλέον από τις μεγάλες διοργανώσεις. Με 14.48 (Π.Ρ.) καλύτερη ατομική της επίδοση και παρά τα μικροπροβλήματα τραυματισμών, η Βολιώτισσα αθλήτρια μπορεί να διεκδικήσει θέση στον τελικό. Στο τριπλούν των ανδρών ο Χρήστος Μελέτογλουμε το16.92 φέτος θα προσπαθήσει για μια θέση στον τελικό του αγωνίσματος.

Στις μεγάλες αποστάσεις υποψηφιότητα για πρόκριση στον τελικό θέτει η Χρυσοστομία Ιακώβου στα 5.000μ, όπου φέτος έχει κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις.

Από κει και πέρα ελπίδες για τελικό έχουν στη δισκοβολία των γυναικών οι Τσίκουνα και Βόγγολη που έχουν περάσει φέτος τα 60μ.

Μια βολή κοντά στα 65μ θα αναζητήσει η Μιρέλα Μανιάνι - Τζελίλη στον ακοντισμό, αφού κατά τα φαινόμενα θα τις δώσει και το εισιτήριο για τον τελικό.

Για αξιοπρεπή εμφάνιση

Στην πρόκριση στους ημιτελικούς στοχεύει ο Παναγιωτόπουλος στα 200μ, ενώ Ναυπλιώτης, Σμπώκος θα προσπαθήσουν για το καλύτερο.

Το όνειρο του τελικού θα κυνηγήσουν ακόμα και ο Τσίτουραςπου φέτος έχει φθάσει τα 5.60 (Π.Ρ.) αλλά και ο Αλέξιος Λεωνίδηςστη σφαιροβολία που διανύει την καλύτερη περίοδο της φόρμας του. Ο ομογενής από τη Ρωσία έχει καλύτερη φετινή επίδοση στα 19.71, ενώ έχει επιδείξει σταθερότητα στις βολές πάνω από τα 19μ.

Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο γυναικείος στίβος μιλάει... ευρωπαϊκά

Οι Ευρωπαίες διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος των μεταλλίων. Φαβορί και αουτσάιντερ κατά αγώνισμα

Τη μερίδα του λέοντος των μεταλλίων διεκδικούν για άλλη μια φορά οι Ευρωπαίες αθλήτριες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. "Παλιά τους τέχνη κόσκινο" βέβαια, αφού στα προηγούμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα οι γυναίκες της γηραιάς ηπείρου έχουν κατακτήσει το 70% των μεταλλίων και το 67% των χρυσών. Αυτή τη φορά εμφανίζονται ακόμα πιο ισχυρές, χάρις και στην υποχώρηση των Αμερικανίδων που στο παρελθόν είχαν το 22% των μεταλλίων. Αυξημένες ελπίδες έχουν οι Αφρικανές για να βελτιώσουν τα ισχνά ποσοστά τους.

Τα σπριντ

100μ.: Συνωστισμός φαβορί για τα μετάλλια στην κούρσα της μιας ανάσας, αφού απουσιάζει το σίγουρο στάνταρ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του '95 Γκουέν Τόρενς θα βρίσκεται στην Αθήνα χάρις στην κάρτα ελευθέρας της ΙΑΑΦ. Η Ντίβερς που έχει την καλύτερη φετινή επίδοση με 10.89 δε συμμετείχε στα τράιλς στα 100μ., ενώ η Ρωσίδα Πριβάλοβα είναι τραυματισμένη από την περασμένη άνοιξη και δε θα έρθει στην Αθήνα. Με τις περισσότερες πιθανότητες εμφανίζεται η Μαρλίν Οτι με 10.96 φέτος. Ομως η Τζαμαϊκανή είναι ήδη 37 ετών (τα έκλεισε το Μάη). Η Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς, που αποκαλείται ήδη ο θηλυκός Καρλ Λιούις, καθώς ασχολείται και με το μήκος, είναι ελπιδοφόρα αλλά άπειρη. Μέσα σ' αυτό το σκηνικό η δική μας Κατερίνα Θάνου δικαιούται να ελπίζει σε κάτι παραπάνω από τη συμμετοχή στον τελικό. 200μ.: Ιδια γεύση και στα 200μ. με τις Περέκ (Γαλλία), Τζόουνς, Πιντούσεβιτς (Ουκρανία) και Γκένσφορντ (Αυστραλία) να έχουν μικρό προβάδισμα για τα μετάλλια, αλλά η Τζαμαϊκανή Οτι είναι πιο έμπειρη. Η Κατερίνα Κόφφα που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση δικαιούται μια θέση στον τελικό.

400μ.: Η απουσία της Περέκ από το αγώνισμα ανοίγει την όρεξη σε αρκετές αθλήτριες για το χρυσό. Πρώτη τύχη έχουν η Κάθι Φρίμαν (Αυστραλία) και η Ζιρλ Μάιλς - Κλαρκ (ΗΠΑ).

Η ημιαντοχή

800μ.: Ισως είναι ένας από τους ωραιότερους τελικούς, με τρεις μεγάλες αθλήτριες να διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο. Τη Ρωσίδα χρυσή Ολυμπιονίκη της Ατλάντα Μαστέρκοβα, την παγκόσμια πρωταθλήτρια του Γκέτεμποργκ Ανα Κιρότ από την Κούβα και την παγκόσμια πρωταθλήτρια της Στουτγκάρδης Μαρία Μούτολα από τη Μοζαμβίκη.

1500μ.: Στην κούρσα αυτή τα πράγματα μάλλον θα είναι πιο εύκολα για τη Μαστέρκοβα, αφού μόνη αντίπαλός της για το χρυσό είναι η Βρετανίδα Κέλι Χολμς. Πάντα υπολογίσιμη για το βάθρο η Ιρλανδέζα Ο' Σάλιβαν, ενώ η παγκόσμια πρωταθλήτρια του Γκέτεμποργκ Χασίμπα Μπουλμέρκα δεν έχει δείξει φέτος πολλά πράγματα.

Η αντοχή

5.000μ.: Μπορεί η Ρουμάνα Γκαμπριέλα Σάμπο να έχει την καλύτερη φετινή επίδοση, το πρώτο φαβορί όμως είναι η Φερνάντα Ριμπέιρο από την Πορτογαλία. Απούσα η Κινέζα Βανγκ Γιουνξία, χρυσή Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, που δεν άντεξε την ψυχολογική πίεση του πρωταθλητισμού και έχει σταματήσει προσωρινά την αγωνιστική δραστηριότητα.

10.000μ.: Ενα από τα πιο "ανοιχτά" αγωνίσματα. Η Ισπανίδα Χούλια Βακέρο έχει εντυπωσιάσει φέτος έχοντας την καλύτερη φετινή επίδοση με 31.14.51. Αν όμως τρέξει στα 10.000 η Ριμπέιρο τα πράγματα αλλάζουν. Ετοιμη για μετάλλιο είναι και η Λορούπε από την Κένυα.

Μαραθώνιος: Η Φατούμα Ρόμπα από την Αιθιοπία δείχνει φέτος έτοιμη να ξαναβρεθεί στην υψηλότερη θέση του βάθρου όπως στο Γκέτεμποργκ. Να δούμε όμως τι γνώμη θα έχουν η Πορτογαλέζα Ματσάδο και η Ρωσίδα Γιεγκόροβα;

Τα εμπόδια

100εμπ.: Η Ντίβερς θα έρθει στην Αθήνα να υπερασπίσει τον τίτλο της χάρις στην ΙΑΑΦ. Η Αμερικάνα παγκόσμια πρωταθλήτρια του '93 και του '95 δεν υπάρχει ούτε μέσα στις 10 πρώτες του 1997 και δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση. Λογικό φαβορί είναι η Σουηδέζα - πρώην Ρωσίδα - Λουντμίλα Ενκβιστ. Σε πολύ καλή κατάσταση είναι φέτος η Βουλγάρα Σβέτλα Ντιμίτροβα. Για το βάθρο βέβαια θα δώσει μάχη και η Αμερικάνα Μελίσα Μόρισον που έχει την καλύτερη φετινή επίδοση.

400εμπ.: Τρεις αθλήτριες, η Τζαμαϊκανή Χέμινγκς και οι Αμερικάνες Μπάτεν και Μπάφορντ - Μπέιλι κυριαρχούν στο παγκόσμιο στερέωμα τα δύο τελευταία χρόνια. Αν η Βρετανίδα Σάλι Γκάνελ δεν κάνει την έκπληξη το βάθρο της Αθήνας θα έχει την ίδια σύνθεση.

Τα άλματα

Μήκος: Συνωστισμός φαβορί σ' ένα αγώνισμα που ελπίζουμε να έχει ελληνικό χρώμα καθώς η Νίκη Ξάνθου είναι πια μια από τις κορυφαίες στον κόσμο. Κυριότερες αντίπαλοί της η Ιταλίδα Φιόνα Μέι, παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1995, η Ρωσίδα Γκαλκίνα με 6.98 φέτος και η αγέραστη Χάικε Ντέσλερ.

Τριπλούν: Το μεγάλο όνομα του αγωνίσματος η Ουκρανή χρυσή Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια Ινέσα Κράβετς δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής. Πιο κοντά στο χρυσό δείχνουν η Ρούμνα Ματέεσκου, με την καλύτερη φετινή επίδοση (15.14) και η Τσέχα Κασπάρκοβα. Απούσα η Ρωσίδα Λασόφσκαγια.

Υψος: Μετά τον τραυματισμό της Κοσταντίνοβα πρώτο φαβορί έγινε η Ουκρανή Μπαμπάκοβα με 2.00 φέτος και μεγάλη σταθερότητα. Τα 2μ. έχει περάσει και η Νορβηγίδα Χόγκλαντ. Η Νίκη Μπακογιάννη με καλύτερη φετινή επίδοση 1.93 είναι από τα αουτσάιντερ για ένα μετάλλιο. Εκτός Παγκόσμιου θα είναι και η "άσπονδη φίλη" της η ιταλίδα Μπεβιλάκουα που τραυματίστηκε πρόσφατα.

Οι ρίψεις

Σφαίρα: Η Γερμανίδα Αστριντ Κούμπερνους είναι το ακλόνητο φαβορί και αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα χρυσό στη συλλογή της μετά τη νίκη της στο Γκέτεμποργκ και την Ατλάντα. Για τις άλλες θέσεις θα δώσουν μάχη θα δώσουν η Ουκρανή Πάβλις, η Γερμανίδα Στορπ και η Κινέζα Χουάνγκ Ζιχόνγκ.

Δίσκος: Ενα νέο όνομα του αγωνίσματος, η Μπεατρίσε Φαουμίνα ήρθε να ταράξει τα νερά φτάνοντας το δίσκο της στα 68.52. Στις κορυφαίες θέσεις έχει ανέβει και η Αναστασία Κελεσίδου (5η με 66.18), που με τη σταθερότητα της δικαιούται να ελπίζει σ' ένα μετάλλιο. Από την παλιά φρουρά στη μάχη των μεταλλίων θα είναι η Ρωσίδα Σάντοβα και η Γερμανίδα Ντιτς, ενώ θα απουσιάσει η Γερμανίδα Ιλκε Βίλουντα που τραυματίστηκε το χειμώνα.

Ακόντιο: Η Νορβηγίδα Τρίνε Χάντεσταντ επιστρέφει μετά την απουσία του Γκέτεμποργκ, λόγω εγκυμοσύνης, και εμφανίζεται σαν πρώτο φαβορί με τα 69.66 που έχει πετύχει. Από κει και πέρα για τις άλλες θέσεις του βάθρου επικρατέστερες εμφανίζονται η Φιλανδέζα Ινγκμπεργκ και η Κουβανέζα Μπισέτ. 10χλμ βάδην: Ενα αγώνισμα που ενδέχεται να έχει πολύ έντονο ρωσικό χρώμα. Ποτέ μια χώρα δεν έχει καταφέρει να πάρει όλες τις θέσεις του βάθρου στο βάδην σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι Ρωσίδες δείχνουν ικανές να το πετύχουν στην Αθήνα. Στάνκινα, Ιβάνοβα και Νικολάγιεβα είναι τα φαβορί για τις τρεις θέσεις του βάθρου. Φαβορί για το χρυσό η 18χρονη Στάνκινα που στο Γκέτεμποργκ πριν δύο χρόνια έγινε η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια όλων των εποχών. Απειλή για τις Ρωσίδες είναι οι Ιταλίδες Τζιορντάνο και Σιντότι.

Επταθλο: Η χρυσή ολυμπιονίκης της Ατλάντα και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Γκέτεμποργκ, η Γκάντα Σουάα από τη Συρία θα είναι απούσα λόγω τραυματισμού. Μεγάλη μάχη για το χρυσό θα δώσουν η 32χρονη Γερμανίδα Σαμπίνε Μπράουν και η Βρετανίδα Ντενίζ Λιούις.

Γιάννης ΤΖΟΥΣΤΑΣ

Οι τρεις καλύτερες φέτος

100μ

Γκέιλ Ντίβερς (ΗΠΑ) 10.89

Μάριον Τζόουνς (ΗΠΑ) 10.90

Μάρλιν Οτεϊ (Τζαμ.) 10.96

200μ

Μάριον Τζόουνς (ΗΠΑ) 22.16

Αννα Πιντούσεβιτς (Ουκρ.) 22.17

Μελίντα Τέιλορ (Αυστρία) 22.23

400μ

Κάθι Φρίμαν (Αυστρία) 49.39

Τζιρλ Μάιλς Κλαρκ (ΗΠΑ) 49.40

Τσάριτι Οπάρα (Νιγ.) 49.79

800μ

Αννα Κιρό (Κούβα) 1.55.78

Κέλι Χολμς (Βρετ.) 1.57.14

Ελενα Αφανάσιεβα (Ρωσ.) 1.57.38

1.500μ

Κέλι Χολμς (Βρετ.) 3.58.07

Ρεγκίνα Τζάκομπς (ΗΠΑ) 4.03.42

Σούζι Χάμιλτον (ΗΠΑ) 4.03.50

5.000μ

Γκαμπριέλα Σάμπο (Ρομ.) 14.42.43

Λίντια Τσερομέι (Κεν.) 14.46.93

Φερνάντα Ριμπέιρο (Πορτ) 14.53.25

10.000μ

Χούλια Βακέρο (Ισπ.) 31.14.51

Νίλα Κάρολ (Ν. Ζηλαν.) 31.28.12

Ανέτ Πίτερς (ΗΠΑ) 31.30.89

Μαραθώνιος

Τέγκλα Λόρουπε (Κεν.) 2.27.07

Μαρλίν Ρίντερς (Βελγ.) 2.25.56

Κατρίν Ντέρε - Χίνιγκ (Γερμ.) 2.25.57

100μ εμπόδια

Μελίσα Μόρισον (ΗΠΑ) 12.61

Λουντμίλα Ενκβιστ (Σουηδία) 12.62

Τίφανι Λοτ (ΗΠΑ) 12.72

400μεμπόδια

Κιμ Μπέιτεν (ΗΠΑ) 52.97

Ντιόν Χέμινγκς (Τζαμ.) 53.18

Νέζα Μπιντουάνε (Μαρ.) 54.05

Υψος

Στέφκα Κονσταντίνοβα (Βουλγ.) 2.02

Χάνε Χόγκλαντ (Νορβ.) 2.00

Ινα Μπαμπάκοβα (Ουκρ.) 2.00

Μήκος

Λουντμίλα Γκαλκίνα (Ρωσ.) 6.98

Φιόνα Μέι (Ιταλ.) 6.97

Αγκάτα Καρτζμάρεκ (Πολων.) 6.95

Τριπλούν

Ροντίτσα Ματεέσκου (Ρομ.) 15.14.

Ινα Λασόφσκαγια (Ρωσ.) 15.09

Ασια Χάνσεν (Βρετ.) 14.94

Σφαιροβολία

Αστριντ Κούμπερνους (Γερμ.) 21.22

Βικτορία Παύλιτς (Ουκρ.) 20.73

Στέφανι Στορπ (Γερμ.) 19.89

Δίσκος

Μπεατρίς Φαουμίνα (Ν. Ζηλ. ) 68.52

Ναταλία Σάντοβα (Ρωσ.) 67.72

Φράνκα Ντιτς (Γερμ.) 67.66

Ακόντιο

Τρίνε Χάτεσταντ (Νορβ.) 69.66

Σόνια Μπίσετ (Κούβα) 68.24

Μικαέλα Ινγκμπεργκ (Φινλ.) 67.32

Επταθλο

Σαμπίνε Μπράουν (Γερμ.) 6.787 βαθμούς

Ντενίς Λιούις (Βρετ.) 6.736 βαθμούς

Κέλι Μπλερ (ΗΠΑ) 6.465 βαθμούς

10.000μβάδην

Ιρίνα Στανκίνα (Ρωσ.) 41.17

Ολιμπιάντα Ιβάνοβα (Ρωσ.) 41.24

Ροσέλα Τζιορντάνο (Ιταλ.) 41.38

Η μοναξιά της Βερούλη

Φτωχός μέχρι σήμερα ο απολογισμό της ελληνικής παρουσίας στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα

Με τον καλύτερο τρόπο άνοιξε ο χορός των συμμετοχών της Ελλάδας στα Παγκόσμιο Πρωταθλήματα, αφού στην πρώτη διοργάνωση του Ελσίνκι η Αννα Βερούλη στον ακοντισμό κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με βολή στα 65.72.

Εκτοτε όμως οι Ελληνες αθλητές - τριες δεν μπόρεσαν να έχουν ανάλογη συνέχεια και το μετάλλιο της Βερούλη έμελλε να είναι το μοναδικό που έχει κατακτήσει η χώρα μας στα 5 Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Από κει και πέρα ξεχωρίζει η 6η θέση του Κουκοδήμου στο Γκέτεμποργκ και η 7η θέση του Ανδριόπουλου στη Ρώμη.

Αξιόλογη ήταν η παρουσία του Αλέξανδρου Τερζιάν στη Στουτγκάρδη '93, όταν κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό των 100μ, και να σημειώσει χρόνο 10.36.

Ενας άλλος αθλητής που γεύτηκε τη χαρά του τελικού ήταν ο Σπύρος Ανδριόπουλος που το 1987 ήταν 7ος στα 10.000μ με χρόνο 28.07.17.

Στις γυναίκες εκτός της Αννας Βερούλη που είχε άλλη μια παρουσία στον τελικό το 1991 όπου ήταν 10η με 59.12, ξεχωρίζει η συμμετοχή της Κελεσίδου. Η Ελληνίδα ρίπτρια κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της δισκοβολίας στο Παγκόσμιο του Γκέτεμποργκ το 1995 όπου ήταν 11η με 58.96.

Στα αξιοσημείωτα και η παρουσία στα ημιτελικά των 100μ στο ίδιο Πρωτάθλημα της Κατερίνας Θάνου όπου σημείωσε χρόνο 11.09.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ