ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυσαρμονία

Αύριο, Τετάρτη, κανονικά, όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας πρέπει να κλείσουν. Αυτό προβλεπόταν μέχρι χτες το βράδυ, από την απόφαση που πήρε την προηγούμενη βδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Αιτία σοβαρή, για να κλείσουν οι δήμοι και οι κοινότητες, υπήρχε πολύ πριν πάρει την απόφαση η ΚΕΔΚΕ. Κοινό μυστικό, χρόνια τώρα, είναι πως τα ταμεία των ΟΤΑ βρίσκονται στο "κόκκινο".

Το αν θα κλείσουν ή όχι οι δήμοι και οι κοινότητες όμως δεν εξαρτάται, τελικά, από το μέγεθος του προβλήματος. Τα αιτήματα που προβάλλει η ΚΕΔΚΕ αφορούν μόνο: Την απόδοση ποσού 7,5 δισ. δραχμών, με το οποίο επιβαρύνθηκαν πρόσθετα οι δήμοι και οι κοινότητες, με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου. Την απόδοση 9 δισ. δραχμών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), η οποία έχει καθυστερήσει και την καταβολή του ποσού για την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου του επιδόματος των 18.000 δραχμών. Ομως η κυβέρνηση παρακρατά παράνομα 892 δισ. που ανήκουν στους ΟΤΑ. Και γι' αυτά η ΚΕΔΚΕ δε λέει κουβέντα. Αντίθετα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε καθαρά: "Μη νομίζετε πως είχαμε καμία διάθεση να προβούμε αγωνιστικά στην όποια κυβέρνηση"... Δήλωση που συμπληρώθηκε με την παραπλανητική εκτίμηση ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση είναι αγαστή και πως για τη μη ικανοποίηση των προβαλλόμενων αιτημάτων "ευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο φαίνεται ότι δεν υπολογίζει τον πρωθυπουργό". Ετσι με δεδομένο αυτό το κατά παραγγελία της κυβέρνησης πλαίσιο αιτημάτων, η κινητοποίηση βαδίζει ήδη προς τη λήξη της πριν ακόμα αρχίσει. Αποδεσμεύοντας την κινητοποίηση από τις διαθέσεις των αιρετών και την προοπτική της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική, που ευθύνεται για την οικονομική ασφυξία της ΤΑ, έπαιξε ένα θέατρο τις προηγούμενες μέρες που βοηθά την ίδια να εμφανίζεται με αγωνιστικές διαθέσεις και την κυβέρνηση έτοιμη να ικανοποιήσει τα λαϊκά αιτήματα.

Η αποσπασματική και ουσιαστικά παραπλανητική προσέγγιση του οξύτατου οικονομικού αδιέξοδου, που αντιμετωπίζει ο θεσμός, συμβαδίζει, και εξηγεί ταυτόχρονα, με την επιλογή της ημερομηνίας για την κινητοποίηση και τον τρόπο προβολής της. Η κινητοποίηση εξαγγέλθηκε σε μία εποχή που η συμμετοχή και αντίδραση των δημοτών είναι - λόγω διακοπών - περιορισμένη και σε χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπει ούτε καν την ενημέρωσή τους. Σ' ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην ΤΑ όχι μόνο δεν κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή τους, αλλά χρησιμοποιούνται και ως (το) επιχείρημα για την κινητοποίηση. Οπως διατυπώθηκε ξεκάθαρα από την ΚΕΔΚΕ, "αν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τους εργαζόμενους, θα βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις".

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έκανε για μία ακόμα φορά καθαρή την επιλογή της: Δήλωσε υποταγή στα κυβερνητικά και κοινοτικά κελεύσματα, με ταυτόχρονη απομάκρυνση από τους δημότες και τους εργαζόμενους, που φτάνει μέχρι του σημείου να τους χρησιμοποιεί ως φόβητρο για τις επιλογές της. Απέναντι σε μία τέτοια επιλογή, όσοι νοιάζονται για το θεσμό έχουν να αντιτάξουν την οργανωμένη αντίδραση αιρετών - εργαζομένων - δημοτών, την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών των προβλημάτων και το δύσκολο δρόμο για την ανατροπή τους.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Προεόρτια για το μεγάλο φαγοπότι
  • Κορυφώνεται η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για τη δουλιά του εκσυγχρονισμού 39 πολεμικών αεροσκαφών F-4
  • Συνηθισμένη διαδικασία θεωρεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την προκλητική παρέμβαση των ΗΠΑ, που έστειλαν μέχρι και επιστολή διαμαρτυρίας στον Κ. Σημίτη
  • Την τελική απόφαση παίρνει αύριο το ΚΥΣΕΑ

Προεόρτια για το μεγάλο φαγοπότι που θα ακολουθήσει στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια δραχμές για τα επόμενα πέντε χρόνια, αποτελούν οι αψιμαχίες, που κορυφώνονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για τη "δουλιά" του εκσυγχρονισμού των 39 μαχητικών αεροσκαφών F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κυβέρνηση Σημίτη, αν και θεωρεί δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από το εξοπλιστικό πρόγραμμα - σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας θα πάρει το 80-90% - ωστόσο επιχειρεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες με τους "ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους", κυρίως τους Γερμανούς, προσφέροντάς τους ορισμένες "παραγγελίες", ώστε να εξασφαλίσει, όπως πιστεύει, την υποστήριξή τους στα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Οι Αμερικανοί όμως φαίνεται ότι δε δέχονται τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και, ήδη, όπως αποκάλυψε η κυριακάτικη του συγκροτήματος Λαμπράκη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς έστειλε, την περασμένη Πέμπτη, επιστολή στον Κ. Σημίτη, με την οποία διαμαρτύρονταν για τη διαφαινόμενη απόφαση να ανατεθεί σε γερμανική εταιρία ο εκσυγχρονισμός των 39 F-4. Την ίδια μέρα ο Τ. Νάιλς προχώρησε σε προφορικό διάβημα προς τον Θ. Πάγκαλο, ενώ χτες επισκέφτηκε τον Α. Τσοχατζόπουλο ο πρώην στενός συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε χτεσινές δηλώσεις του, θεώρησε... φυσιολογική και συνηθισμένη αυτή την απαράδεκτη επέμβαση των ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε ότι η τελική απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών θα ληφθεί στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση του υπουργού Αμυνας. Ο Δ. Ρέππας υπερασπίστηκε τις επιλογές και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι υπήρξε ανοιχτός διαγωνισμός με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες και κρίθηκε πως η προσφορά της γερμανικής εταιρίας DASA ήταν η πλέον συμφέρουσα. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι εκτός από το γεγονός πως η γερμανική προσφορά ήταν οικονομικά πιο συμφέρουσα, υπήρξε απαράβατος όρος να παραδοθούν τα 39 αεροσκάφη στο τέλος του 2000.

Παράλληλα επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής που παρέδωσε ο Τ. Νάιλς στον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι πρόκειται για μια "συνηθισμένη διαδικασία" (!).

Και πρόσθεσε: "Παρατηρείται πολλές φορές αυτό το φαινόμενο, το οποίο πρέπει να πω ότι αποτυπώνει το ενδιαφέρον των διπλωματικών εκπροσώπων διαφόρων χωρών, να προωθήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματιών των χωρών τους. Δεν είχαμε μια ανάλογη δραστηριότητα, με το θέμα των καζίνο παλαιότερα; Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, οι πρέσβεις διαφόρων χωρών έχουν αναλάβει πρωτοβουλία και οδηγίες από την κυβέρνησή τους, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα παραγωγών ή επιχειρηματιών της χώρας τους" (!).

  • Ο Δ. Ρέππας επιβεβαίωσε, επίσης, άλλη αποκάλυψη του "Βήματος", ότι, δηλαδή, ο Ελληνας πρεσβευτής στις ΗΠΑ Λουκάς Τσίλας προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε διάβημα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις (παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο) μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης. Στόχος του διαβήματος, όπως είπε ο εκπρόσωπος, είναι "να είναι ενήμερη η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Τουρκία στον τομέα αυτό".
"Αυτοτραυματισμός" στρατιώτη

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Σερρών, διακομίστηκε και υποβλήθηκε σε εγχείρηση ο στρατιώτης Πεζικού Αθ. Παπαντωνίου του Γρηγορίου,23 ετών, κάτοικος Αθηνών, ο οποίος αυτοτραυματίστηκε στο στήθος, χτες το πρωί, στη σκοπιά με το ατομικό τουφέκι του. Στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, δεν αναφέρεται η κατάσταση της υγείας του στρατιώτη, ο οποίος υπηρετούσε σε στρατόπεδο... "της περιοχής Σερρών" (!). Για το θέμα, διατάχθηκε ένορκη προανάκριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ