Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυσαρμονία

Αύριο, Τετάρτη, κανονικά, όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας πρέπει να κλείσουν. Αυτό προβλεπόταν μέχρι χτες το βράδυ, από την απόφαση που πήρε την προηγούμενη βδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Αιτία σοβαρή, για να κλείσουν οι δήμοι και οι κοινότητες, υπήρχε πολύ πριν πάρει την απόφαση η ΚΕΔΚΕ. Κοινό μυστικό, χρόνια τώρα, είναι πως τα ταμεία των ΟΤΑ βρίσκονται στο "κόκκινο".

Το αν θα κλείσουν ή όχι οι δήμοι και οι κοινότητες όμως δεν εξαρτάται, τελικά, από το μέγεθος του προβλήματος. Τα αιτήματα που προβάλλει η ΚΕΔΚΕ αφορούν μόνο: Την απόδοση ποσού 7,5 δισ. δραχμών, με το οποίο επιβαρύνθηκαν πρόσθετα οι δήμοι και οι κοινότητες, με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου. Την απόδοση 9 δισ. δραχμών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), η οποία έχει καθυστερήσει και την καταβολή του ποσού για την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου του επιδόματος των 18.000 δραχμών. Ομως η κυβέρνηση παρακρατά παράνομα 892 δισ. που ανήκουν στους ΟΤΑ. Και γι' αυτά η ΚΕΔΚΕ δε λέει κουβέντα. Αντίθετα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε καθαρά: "Μη νομίζετε πως είχαμε καμία διάθεση να προβούμε αγωνιστικά στην όποια κυβέρνηση"... Δήλωση που συμπληρώθηκε με την παραπλανητική εκτίμηση ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση είναι αγαστή και πως για τη μη ικανοποίηση των προβαλλόμενων αιτημάτων "ευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο φαίνεται ότι δεν υπολογίζει τον πρωθυπουργό". Ετσι με δεδομένο αυτό το κατά παραγγελία της κυβέρνησης πλαίσιο αιτημάτων, η κινητοποίηση βαδίζει ήδη προς τη λήξη της πριν ακόμα αρχίσει. Αποδεσμεύοντας την κινητοποίηση από τις διαθέσεις των αιρετών και την προοπτική της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική, που ευθύνεται για την οικονομική ασφυξία της ΤΑ, έπαιξε ένα θέατρο τις προηγούμενες μέρες που βοηθά την ίδια να εμφανίζεται με αγωνιστικές διαθέσεις και την κυβέρνηση έτοιμη να ικανοποιήσει τα λαϊκά αιτήματα.

Η αποσπασματική και ουσιαστικά παραπλανητική προσέγγιση του οξύτατου οικονομικού αδιέξοδου, που αντιμετωπίζει ο θεσμός, συμβαδίζει, και εξηγεί ταυτόχρονα, με την επιλογή της ημερομηνίας για την κινητοποίηση και τον τρόπο προβολής της. Η κινητοποίηση εξαγγέλθηκε σε μία εποχή που η συμμετοχή και αντίδραση των δημοτών είναι - λόγω διακοπών - περιορισμένη και σε χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπει ούτε καν την ενημέρωσή τους. Σ' ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην ΤΑ όχι μόνο δεν κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή τους, αλλά χρησιμοποιούνται και ως (το) επιχείρημα για την κινητοποίηση. Οπως διατυπώθηκε ξεκάθαρα από την ΚΕΔΚΕ, "αν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τους εργαζόμενους, θα βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις".

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έκανε για μία ακόμα φορά καθαρή την επιλογή της: Δήλωσε υποταγή στα κυβερνητικά και κοινοτικά κελεύσματα, με ταυτόχρονη απομάκρυνση από τους δημότες και τους εργαζόμενους, που φτάνει μέχρι του σημείου να τους χρησιμοποιεί ως φόβητρο για τις επιλογές της. Απέναντι σε μία τέτοια επιλογή, όσοι νοιάζονται για το θεσμό έχουν να αντιτάξουν την οργανωμένη αντίδραση αιρετών - εργαζομένων - δημοτών, την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών των προβλημάτων και το δύσκολο δρόμο για την ανατροπή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ