Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ατέλειωτη θάλασσα τα προβλήματα

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τους φορείς της Μυτιλήνης

"Τα προβλήματα του νησιού δεν είναι μόνο τοπικά αλλά πανελλαδικά, γι' αυτό πρέπει - εκτός από κάποια ειδικά του τόπου - να αντιμετωπιστούν γενικότερα".Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στους μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Λέσβου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους την Κυριακή το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της Μυτιλήνης. Οι φορείς καλωσόρισαν την Αλέκα Παπαρήγα και την ευχαρίστησαν για την επίσκεψή της στο νησί. Στις τοποθετήσεις αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας αρκετοί από αυτούς ότι συνδέονται με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.

Η Αλέκα Παπαρήγα από την πλευρά της τόνισε στους φορείς ότι η συζήτηση μαζί τους εξοπλίζει το ΚΚΕ με επιχειρήματα, για να δώσει απαντήσεις στην κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση, επισήμανε, δεν έχει επιχειρήματα για να στηρίξει την πολιτική της. Το μόνο πράγμα που λέει και το έχει κάνει σύνθημα είναι ΕΕ- παγκοσμιοποίηση, γιατί δε θέλουμε να προχωρήσουμε όπως χτες. Ούτε εμείς θέλουμε, με τη διαφορά όμως για το συμφέρον του λαού".

Στη συνάντηση οι φορείς αναφέρθηκαν σε πλήθος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ο Γ. Νανάσιος, πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, αναφέρθηκε στην ανάγκη της αύξησης της δύναμης των αστυνομικών τμημάτων και στην άθλια κατάσταση των κτιρίων και ειδικά των κρατητηρίων, λόγω της πληθώρας των κρατουμένων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Ν. Ορφανός τόνισε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου είναι τα αντικειμενικά κριτήρια, το παραεμπόριο, τα πολυκαταστήματα, η κατοχύρωση της επαγγελματικής στέγης, οι ζημιές από τις πλημμύρες, ενώ τόνισε ότι αίτημά τους είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 50% από 30% που είναι σήμερα.

Ο Θύμιος Τσαγκαρέλης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τόνισε ότι η ανεργία στη Μυτιλήνη έχει φτάσει το 35%.

Στα μεγάλα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων στις παραμεθόριες περιοχές, όπως η Λέσβος, αναφέρθηκε ο Μ. Τσαϊρης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι το κόστος ζωής είναι 25% πιο ακριβό από την Αθήνα και ότι με το νέο μισθολόγιο δε λύνεται το πρόβλημα.

Από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Μπουλμπούλης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ανθρώπινο ωράριο εργασίας, πως πρέπει να αναβαθμιστούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια και ο δημοτικός φόρος του 5%.

Τον κίνδυνο εξαφάνισης του κλάδου των φορτοεκφορτωτών επισήμανε ο γραμματέας του Συλλόγου του κλάδου. Οπως είπε με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση χώρων των λιμανιών σε ιδιώτες.

Στο θέμα των αναγκαστικών συνενώσεων των κοινοτήτων και τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχουν, αφού θα μαραζώσουν τα χωριά, αναφέρθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Λησβορίου Δ. Αλβανός,της Αγρας Κ. Παζβούρας. Και οι δύο τόνισαν ότι θα αγωνιστούν να αποτρέψουν την επιβολή από την κυβέρνηση της συνένωσης των κοινοτήτων, μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής που έχουν συστήσει. Αντίθετα, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος Μυτιλήνης Θ. Χόχλακας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νησιού, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στις συνενώσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα των εργολάβων στα νομαρχιακά και δημοτικά έργα, που επιβάλλουν στους εργαζόμενους εξοντωτικό ωράριο 7 με 9 το βράδυ, επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Μ. Μαρούλης.

Στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ αναφέρθηκε η Β. Αντωνά, εκπρόσωπος των εργαζομένων. Τόνισε ακόμη ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει καθαριότητα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν μέχρι και ποντίκια.

Τέλος αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών και κυρίως στο λάδι, το 90% του οποίου μένει απούλητο στις αποθήκες.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο νομοσχέδιο, όπου επισημοποιείται η ιδιωτική αστυνομία, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται, γιατί θέλουν μισθοφόρους, επειδή δεν εμπιστεύονται τους αστυνομικούς που είναι παιδιά του λαού. Είπε ακόμα ότι στην Ελλάδα δε χρειάζονται πλέον τα λιμάνια, αφού δεν υπάρχει παραγωγή προϊόντων από τα εργοστάσια που έκλεισαν και έτσι θα τα πουλήσουν σε ιδιώτες.

Αναφερόμενη στο θέμα του ΙΚΑ, είπε, ότι σκοπός τους είναι η κατάργηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η μεταφορά της στα νοσοκομεία, τα οποία παραδίδονται στους ιδιώτες.

Τέλος, για το θέμα των αναγκαστικών συνενώσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση τις θέλει γιανα μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό επιβολής φόρων και τους αιρετούς σε κρατικούς υπαλλήλους. Επίσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν άφησε περιθώριο συζήτησης του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" και γι' αυτό το ΚΚΕ το καταψήφισε στη Βουλή. Απευθυνόμενη, τέλος, στους αιρετούς είπε "ή θα αναγκαστείτε να συμβιβαστείτε ή να παρανομήσετε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ