ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Κερδισμένοι οι πολυεθνικές και οι εργολάβοι

Την έδρα της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 επισκέφθηκε χτες, μετά από πρόσκλησή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Την έδρα της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,συνοδευόμενη από τον βουλευτή και μέλος του ΠΓ Ορέστη Κολοζώφ και την υπεύθυνη του Αθλητικού Τμήματος Λούλα Καρατζά.Η ΓΓ του ΚΚΕ, αφού ενημερώθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη για το φάκελο υποψηφιότητας, δεν έκρυψε τις ανησυχίες της, αναφορικά με το επίπεδο του λαϊκού αθλητισμού στη χώρα μας, την πορεία του Ολυμπισμού διεθνώς, αλλά και τον κίνδυνο να φορτώσει η κυβέρνηση το κόστος των αγώνων στις πλάτες του ελληνικού λαού. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε:

"Το θέμα για το ΚΚΕ είναι όχι αν ο φάκελος διεκδίκησης εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει η ΔΟΕ για την πόλη διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που συμφέρουν τον ελληνικό λαό να χαρεί τη διεξαγωγή τους στην Αθήνα.

Το διάστημα που μεσολάβησε από την αρχική μελέτη του φακέλου δεν είναι καθόλου μικρό για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι και οι αντιρρήσεις που εξέφρασε δημόσια το ΚΚΕ, για το αν έχουν εξασφαλιστεί οι επωφελείς όροι και για το λαό μας, αλλά και για το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν μάλιστα διεκδικούνται να γίνουν το 2004 στην κοιτίδα τους. Εμείς δε συμβιβαζόμαστε με τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν παγιωθεί στο διεθνή αυτό θεσμό, επιμένουμε ότι οι λαοί δεν πρέπει να παραιτηθούν από τον αγώνα, για να αποκατασταθεί η κοινωνική, δημοκρατική και φιλειρηνική τους αποστολή.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουμε:

1. Η αντίθεση με την εμπορευματοποίηση δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια διαχείριση των διαφημιστικών μηνυμάτων. Πρέπει, επιτέλους, να γίνει προσπάθεια να αποκατασταθούν οι αξίες του συναγωνισμού στον τομέα του αθλητισμού και να χτυπηθεί το πνεύμα της πάση θυσία νίκης, του ρεκόρ με οποιοδήποτε τρόπο. Να υπάρξει αντίσταση με συγκεκριμένα μέτρα στο ντοπάρισμα των συνειδήσεων και του σώματος, με τραγικά θύματα χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες, που δίνουν μια μάχη ευρύτερης σημασίας για τη χώρα τους, για τη φιλία και συνεργασία ανάμεσα στους λαούς.

2. Δε μας καθησυχάζει, το αντίθετο, μας προκαλεί πρόσθετες ανησυχίες και φόβους, το γεγονός ότι η Επιτροπή προαναγγέλλει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων για τη διεξαγωγή. Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο να μιλάει και για πρόσθετα έσοδα. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι η λογιστική απεικόνιση των εσόδων - εξόδων δεν μπορεί να κρύψει τα μεγάλα "έξοδα" που θα υποστεί ο ελληνικός λαός. Είμαστε βέβαιοι ότι η λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αν γίνουν στην Αθήνα, θα συνοδευτεί με πρόσθετη βαριά φορολογία. Κερδισμένοι θα είναι οι πολυεθνικές στις τηλεπικοινωνίες, στα αναψυκτικά, στα αθλητικά είδη και οι διάφοροι εργολάβοι.

3. Ποιος δε γνωρίζει τη γνωστή και πάγια τακτική, οι διάφοροι ανάδοχοι κατασκευαστικών έργων να κάνουν φθηνές σχετικά προσφορές και μετά, όταν αναλάβουν, να ζητάνε πανωπροίκια; Εργα, που ήδη γίνονται και συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την ενδεχόμενη διεξαγωγή των αγώνων στην Ελλάδα, ήδη αποδεικνύονται πανάκριβα και αποικιοκρατικά, όπως το Μετρό και τα Σπάτα. Βεβαίως τα έργα αυτά θα γίνονταν έτσι και αλλιώς, όμως, ακριβώς, θα αυξηθούν οι εκβιασμοί, αν επιλεγεί η Αθήνα.

Η προσφυγή στους χορηγούς και στη διαφήμιση δε μειώνει, αντίθετα, αυξάνει το κόστος και τα βάρη του λαού. Κανένας χορηγός δεν προσφέρει με το αζημίωτο. Οσο για τη διαφήμιση, με τη θέση που κατέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το είδος και την ποιότητά της, μόνο "πολιτιστική ρύπανση" προσφέρει. Η ανάθεση ενός μεγάλου όγκου δραστηριοτήτων σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και εργολάβους, η προσφυγή στους λεγόμενους χορηγούς, όλα αυτά δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει διπλά και τριπλά. Και πάλι η ισοσκέλιση βασίζεται σε αμφίβολες εισπράξεις, όπως είναι τα λαχεία και τα εισιτήρια. Τα ελλείμματα θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα "κυλήσουν" στις πλάτες του λαού με νέες ανυπολόγιστες συνέπειες για την άδεια τσέπη της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων.

4. Ηδη, φαίνεται ακόμα πιο ανάγλυφα ότι το περιβάλλον της Αθήνας, του ταλαιπωρημένου Λεκανοπεδίου θα υποστεί νέα λεηλασία και για τον πρόσθετο λόγο ότι η ΔΟΕ επιβάλλει τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων σε μια πόλη. Το Φάληρο και ο Σχοινιάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων φορέων, θα υποστούν μεγάλες καταστροφές, ενώ θα δεχτεί σοβαρά πλήγματα και η περιοχή των Θρακομακεδόνων με το Ολυμπιακό Χωριό. Αλλά και αν δεχτούμε ότι με την ευκαιρία της διεκδίκησης κάποιοι χώροι θα πρασινίσουν, ποιος δίνει εγγύηση ότι θα γίνουν χώροι για το λαό και όχι για τους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης ή άθλησης; Ποιος εγγυάται ότι δε θα γίνουν ιδιωτικοί χώροι για τους λίγους και εκλεκτούς;

5. Εχουμε σοβαρές και ουσιαστικές επιφυλάξεις στις υποσχέσεις που δίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης ότι, τελικά, οι εγκαταστάσεις και το Ολυμπιακό Χωριό θα είναι στην υπηρεσία του λαού, όταν κλείσει η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, εφ' όσον τελικά επιλεγεί. Αυτοί που θα επωφεληθούν είναι οι εργολάβοι και οι κατασκευαστικές εταιρίες, που θα μοσχοπουλήσουν τα υλικά ή και τα "τελικά προϊόντα". Από τη στιγμή που η οργάνωση του λαϊκού αθλητισμού στην Ελλάδα δεν έχει καν ξεκινήσει, πώς είναι δυνατό να υπάρχει ελπίδα ότι αυτός θα ξεκινήσει μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν στάδια και εγκαταστάσεις; Μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί κανένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού στη χώρα μας.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να θυσιάσει κανένα από τα δικαιώματα που διεκδικεί, στο όνομα των συμφερόντων εκείνων που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνει τη θέση του ότι σαν πολίτες μιας χώρας, που γέννησε τον Ολυμπισμό, θα είμαστε υπερήφανοι όταν αυτή υπερασπίζεται την κοινωνική αποστολή του αθλητισμού, τα ιδανικά της φιλίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης ανάμεσα στους λαούς".

Απαντώντας, η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης τόνισε ότι "το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα της ελληνικής κοινωνίας και είναι φυσικό να έχει ενδιαφέροντα και να ζητάει προϋποθέσεις για κάθε μεγάλο θέμα, πολύ περισσότερο για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΓΓ του ΚΚΕ μάς τίμησε με την παρουσία της και θέσαμε πάνω στο τραπέζι τα προβλήματα που ενδεχομένως θα υπάρξουν σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση".

Οι "βαθμολογίες"

Από χτες το απόγευμα, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις φετινές Γενικές Εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η αγωνία των υποψηφίων μετατράπηκε για ορισμένους σε χαρά και για άλλους σε απογοήτευση. Με μετρημένα, μάλιστα, και τα σχετικά ποσοστά. Ενα προς δύο. Αφού μόνο ο ένας στους τρεις ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα έχει τη δυνατότητα να περάσει. Τόσους χωρά το σύστημα.

"Καλώς ήρθες, καλώς να πας", λέγανε οι παλιότεροι με μία απ' τις πολλαπλά χρήσιμες φράσεις που μας άφησαν. Στην περίπτωση των εξετάσεων, με δεδομένο το κυρίαρχο σύστημα αξιών, που θέλει το δικαίωμα στη χαρά να ανήκει μόνο στους "πετυχημένους" - διαφωνούμε ριζικά με μια τέτοια αντίληψη - το "καλώς ήρθες" κρατά το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη. Οσο και οι διακοπές. Αντίθετα, το "καλώς να πας" αφορά όλους και ισχύει από τώρα. Γιατί, τελικά, οι Γενικές Εξετάσεις δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας μόνο - τολμάμε να πούμε - μικρός, σχετικά, στίβος στο μεγάλο αγώνα της ζωής και σίγουρα όχι από τους τελευταίους στη διαδρομή.

Ειδικά σήμερα, όπου, τόσο το πτυχίο, όσο και η από άλλους δρόμους αναζήτηση δουλιάς - προοπτικής, προσκρούει στον πραγματικό εφιάλτη, που λέγεται ανεργία και ζωή χωρίς δικαιώματα. Εναν εφιάλτη, που καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι κάποτε, αλλά σύντομα, τόσο όσοι θα συνεχίσουν για τα επόμενα χρόνια στις σχολές, όσο και οι άμεσα κληρωτοί της στρατιάς της εργατικής τάξης. Τόσο στις σχολές της μισοεκπαίδευσης, όσο και στους χώρους συγκέντρωσης των "απασχολήσιμων". Το σίγουρο είναι μόνο ένα: Σ' έναν κόσμο, όπου το κεφάλαιο δεν μπορεί παρά να απομυζά και την τελευταία ικμάδα ζωής για τη δική του επιβίωση, ο δρόμος είναι δύσκολος για όλους τους άλλους.

Η διαπίστωση αυτή είναι δυνατόν να απογοητεύει κάποιους. Ποιους; Οσους, έτοιμοι από καιρό, λογίζουν την ήττα ως μόνο υπαρκτό γι' αυτούς χώρο. Και αυτοί, σε καμία των περιπτώσεων, δεν μπορεί να είναι νέοι άνθρωποι, τέτοιοι, δηλαδή, που είναι ικανοί να στύψουνε την πέτρα. Αντίθετα, η ίδια διαπίστωση συνιστά ΤΗΝ πρόκληση: Για τον αγώνα, που μόλις αρχίζει στην πορεία μιας διαδικασίας συνείδησης του χώρου και του χρόνου, των πραγματικών αντιθέσεων και των πραγματικών επιτυχιών, που μπορούν να προκύψουν σαν αποτέλεσμα μιας ενσυνείδητης συγκρουσιακής επιλογής - διαρκούς μοντέλου ζωής.

Αυτό, η σύγκρουση, η πάλη, η ανατροπή, ήταν και παραμένει ο τρόπος να κινείται προς το μπρος ο κόσμος. Και το μέσον γι' αυτό δεν ήταν ποτέ η στιγμιαία - για τα μέτρα της ιστορίας - επιτυχία του ενός. Ηταν και παραμένει η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση και κατάκτηση του κοινού καλού. Ετσι γινόταν και θα γίνεται πραγματικά πετυχημένη η ζωή. Αυτό παραμένει, τελικά, και ως γεύση ανάγκης, αργά, μετά από την πρώτη ανάγνωση των πινάκων με τις βαθμολογίες, τις όποιες βαθμολογίες, σε όποιο στίβο.

Καλή ξεκούραση τώρα σ' όλα τα παιδιά και γόνιμες σκέψεις στους γονιούς, η δική μας ευχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ