ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Υπόθεση όλου του κουβανέζικου λαού

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο "Χοσέ Μαρτί" το Σάββατο 26/7, ο λαός της Κούβας επιφύλαξε θερμή υποδοχή στην ελληνική αντιπροσωπεία, που παίρνει μέρος στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Με φωνές, τραγούδια και χορό, στους ξέφρενους αφροκουβανικούς ρυθμούς, μια ομάδα παιδιών, ντυμένοι στα χρώματα του Φεστιβάλ, έδωσαν το πρώτο καλωσόρισμα στους αντιπροσώπους της μεγάλης γιορτής της παγκόσμιας νεολαίας.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο νεολαιίστικος αυτός θεσμός του Φεστιβάλ έχει γίνει υπόθεση όλου του λαού της Κούβας,που με πολύ μεράκι και αυταπάρνηση κατάφερε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας του αμερικανικού αποκλεισμού, να υποδεχτεί χιλιάδες νέους απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Η πρώτη υπόσχεση που έδιναν οι Κουβανοί είναι ότι θα μοιραστούν με όλους τους νέους αντιπροσώπους του Φεστιβάλ τα πάντα και θα ενισχύσουν παραπέρα τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης στην πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό - τον ιμπεριαλισμό.

Αλλωστε, το μεγάλο σύνθημα "Πιστεύουμε στο Φιντέλ, Πιστεύουμε στην Επανάσταση, Πιστεύουμε στο Σοσιαλισμό" κοντά στο αεροδρόμιο της Αβάνας πρόβαλε επιβλητικά την πίστη του κουβανικού λαού στις κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

Υποδοχή από τις κουβανικές οικογένειες...

Τόπος διαμονής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν το προάστιο της κουβανικής πρωτεύουσας "Κάγιο Χουέσο", στο κέντρο της πόλης. Φτάνοντας στην πλατεία "Κιντίν Μπαντέρα" μια νέα έκπληξη περίμενε τους Ελληνες αντιπροσώπους. Χιλιάδες λαού, οικογένειες ολόκληρες, είχαν πλημμυρίσει όλο το χώρο της πλατείας, περιμένοντας με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους νέους, που θα γίνονταν, έστω και για λίγες μέρες, μέλη της οικογένειάς τους.

"Κούβα σι, Γιάνκι νο", "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" και "Κούβα, Σαντινίστας, Βιετκόνγκ - και εδώ θα την πατήσετε, Γιανκις γκόου χόουμ" ήταν τα συνθήματα που φώναξε κύρια η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, δείχνοντας έτσι τον ενθουσιασμό, αλλά και την πίστη της σε αυτό τον ηρωικό και αγωνιζόμενο λαό. Ολους σχεδόν τους Ελληνες αντιπροσώπους ξάφνιασε η κίνηση των Κουβανών, που κρατούσαν πλακάτ, τα οποία είχαν διακοσμήσει ανάλογα με ζωγραφιές που απεικόνιζαν το όνομα του αντιπροσώπου που θα φιλοξενούσαν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κοιτώντας στα μάτια τους αντιπροσώπους προσπαθούσαν να καταλάβουν αν είναι αυτοί που ζητούσαν, ώστε να τους αγκαλιάσουν, να τους δώσουν ένα φιλί και ένα λουλούδι.

"Για δέκα μέρες, αυτή θα είναι η οικογένειά σου, και θα μπορείς να μας θεωρείς γονείς σου", είπαν με αυθορμητισμό και αγάπη.

Πραγματικά ήταν κάτι το εκπληκτικό η μεγάλη οργάνωση και κινητοποίηση της τοπικής συντονιστικής επιτροπής, που είχε, μεταξύ άλλων, ετοιμάσει μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Μεγάλη εντύπωση έκαναν οι δεκάδες μικροί μαθητές και μαθήτριες που χόρεψαν σε ξέφρενους ρυθμούς μερένγκε κάτω από το δυνατό ήχο των αφροκουβανικών τυμπάνων.

Αφού δέχτηκαν τους αντιπροσώπους στα σπίτια τους, μαζεύτηκε όλη η γειτονιά στους δρόμους της συνοικίας και ακολούθησε μια συγκινητική χειρονομία με δώρα, χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παντομίμα, χορό, θέατρο και απαγγελία ποιημάτων από μικρά παιδιά. Με αυτό τον τρόπο τέλειωσε η πρώτη βραδιά στις κουβανικές οικογένειες που έδειχνε πως οι επόμενες μέρες θα ήταν εξίσου πετυχημένες.

Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αντιπρόσωποι και Κουβανοί πολίτες βρέθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αβάνας, τη Δευτέρα, στη μεγάλη πορεία αλληλεγγύης.Με τραγούδια, συνθήματα και χορούς απ' όλο τον κόσμο, οι αντιπρόσωποι του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών έδειξαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο δύσκολο αγώνα που δίνει ο κουβανικός λαός, όχι μόνο να επιβιώσει, εξαιτίας του σκληρού αποκλεισμού, αλλά και για να φτιάξουν την κοινωνία τους ακόμα καλύτερη. Οι νέοι απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη σαν ποτάμι πλημμύρισαν τους δρόμους της κουβανικής πρωτεύουσας και πιασμένοι χέρι χέρι μέσα στην πολυμορφία και τη διαφορετικότητά τους απέδειξαν ότι το Φεστιβάλ θα συνεχίσει να υπάρχει σαν νεολαιίστικος θεσμός, παρά τις προσπάθειες ορισμένων αντιδραστικών κέντρων για το αντίθετο.

Το μπλοκ της ΚΝΕ έκανε μεγάλη εντύπωση με τη δυναμική και μαζική του παρουσία.

"Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό - Νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό", ήταν το σύνθημα, γραμμένο στο πανό που χειροκροτήθηκε επανειλημμένα από τους Κουβανούς που παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό. Οι νέοι κομμουνιστές, περπατώντας επιβλητικά και φωνάζοντας, μεταξύ των άλλων, το σύνθημα "Κούβα σι, γιάνκι νο", δέχονταν την απάντηση των Κουβανών "Κε Βίβε Γκρέσια" (Ζήτω η Ελλάδα). Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριάρχησαν και έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο και παλμό στην πορεία.

Επιβλητική ήταν και η παρουσία της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, που, παρά την απαγόρευση από την κυβέρνησή τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, κατάφεραν να έχουν τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στο Φεστιβάλ με 740 νέους.Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ξεσήκωσε τον ενθουσιασμό των Κουβανών, δίνοντάς τους την υπόσχεση με το σύνθημα: "Κούβα άκου, είμαστε και εμείς στον αγώνα".

Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία αλληλεγγύης ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα από την παραλιακή λεωφόρο για να καταλήξει στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση.

Η παρουσία του Φιντέλ Κάστρο και η αναφώνησή του σαν του πρώτου αντιπροσώπου του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων και επευφημιών του κουβανικού λαού, που συγκροτημένα και πειθαρχημένα πήρε μέρος στη μεγαλειώδη αυτή έναρξη του Φεστιβάλ. Εξίσου σημαντικό γεγονός είναι ότι το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 30 χρόνια από τη δολοφονία του ηρωικού αντάρτη Τσε Γκεβάρα.Ο Φιντέλ και ο Τσε έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του αγωνιζόμενου κουβανικού λαού.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Γιόνα Κασίτα,αντιπρόσωπος από τη Ναμίμπια και μέλος της Διεθνούς Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι "το Φεστιβάλ είναι η καλύτερη απάντηση στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, ενάντια σε όλες τις χώρες που παλεύουν για την εθνική τους ανεξαρτησία και ακεραιότητα".

Παίρνοντας το λόγο, η Βικτόρια Βελάσκες,πρώτη γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κούβας, καλωσόρισε τους 11.000 αντιπροσώπους του Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων 9.852 ξένους αντιπροσώπους από 117 χώρες και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που κατάφερε να δώσει την παρουσία της στο Φεστιβάλ.

"Είμαστε εδώ χάρη στα 11 εκατομμύρια των Κουβανών και του Φιντέλ...", τόνισε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο σήμερα ο ιμπεριαλισμός είναι πιο επιθετικός, οι πλούσιοι πλουσιότεροι, ενώ οι φτωχοί φτωχότεροι, η Βελάσκες υπογράμμισε ότι η Κούβα σε μια ειδική δύσκολη περίοδο - σαν τη σημερινή - μπορεί και δίνει χώρο έκφρασης στη νεολαία όλου του κόσμου. Η ίδια είπε πως 50.000 οικογένειες προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τους ξένους αντιπροσώπους, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις ανάγκες του Φεστιβάλ. Καταλήγοντας, η πρώτη γραμματέας της ΚΝΚ δήλωσε: "Νέοι και νέες όλου του κόσμου, η Κούβα σάς αγκαλιάζει και θα το κάνει πάντα".

Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων του εθνικού ποιητή της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, και πολιτικά τραγούδια από γνωστούς καλλιτέχνες. Το βράδυ της ίδιας μέρας, στην πλατεία "Λα Πιράγουα", πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία, την οποία παρακολούθησαν οι αντιπρόσωποι και χιλιάδες Κουβανοί πολίτες και ξεφάντωσαν στους ρυθμούς της σάλσας και του κουβανικού σον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ

14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Το ξεκίνημα μιας ξεχωριστής εμπειρίας

Οταν η ελληνική αντιπροσωπεία επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο των κουβανικών αερογραμμών "Κουμπάνα", με προορισμό την Αβάνα, όλα έδειχναν ότι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία ξεκινούσε. Ακόμα και στο εξωτερικό μέρος του αεροπλάνου βρισκόταν κολλημένο το σήμα του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Με το χαμόγελο στα χείλη, το προσωπικό καλωσόρισε τους αντιπροσώπους του Φεστιβάλ, που με μεγάλο ενθουσιασμό και ανυπομονησία περίμεναν τη στιγμή που θα φτάσουν στο Νησί της Επανάστασης.

Ο ενθουσιασμός όλων των αντιπροσωπειών και της ελληνικής άρχισε να εκδηλώνεται πολύ νωρίς και τα τραγούδια της κάθε χώρας και τα κοινά διεθνιστικά συνθήματα γέμισαν την καμπίνα του αεροσκάφους. Οι Κουβανοί αεροσυνοδοί ανταποκρινόμενοι, παρά τη δυσκολία τους, λόγω του "χαμού" που επικρατούσε στους διαδρόμους του αεροσκάφους, ανταπέδιδαν χαμόγελο και ζεστασιά. Το ταξίδι μετατράπηκε σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι και πέρασε με τον καλύτερο τρόπο. Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έδωσε το ξεχωριστό δικό της χρώμα, με τη ζωντανή ελληνική μουσική και τα διεθνιστικά τραγούδια. Ο ενθουσιασμός όλων φούντωσε, όταν ανακοινωνόταν ότι σε 20 λεπτά προσγειώνεται το αεροπλάνο στο εθνικό αεροδρόμιο που φέρει το όνομα του ποιητή και μάρτυρα της Κούβας Χοσέ Μαρτί. Τα συνθήματα έπεφταν βροχή και στο σύνθημα "Κούβα σι, Γιάνκι νο",ανταποκρίθηκε ακόμα και ο πιλότος του αεροσκάφους. Η πράξη αυτή ενθουσίασε περισσότερο τους αντιπροσώπους και λίγα μόλις λεπτά πριν την προσγείωση, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με υψωμένες τις γροθιές τραγούδησε τη "Διεθνή", συμπαρασύροντας και άλλους αντιπροσώπους, που τραγουδούσε ο καθένας στη γλώσσα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ