Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
Υπόθεση όλου του κουβανέζικου λαού

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο "Χοσέ Μαρτί" το Σάββατο 26/7, ο λαός της Κούβας επιφύλαξε θερμή υποδοχή στην ελληνική αντιπροσωπεία, που παίρνει μέρος στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Με φωνές, τραγούδια και χορό, στους ξέφρενους αφροκουβανικούς ρυθμούς, μια ομάδα παιδιών, ντυμένοι στα χρώματα του Φεστιβάλ, έδωσαν το πρώτο καλωσόρισμα στους αντιπροσώπους της μεγάλης γιορτής της παγκόσμιας νεολαίας.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο νεολαιίστικος αυτός θεσμός του Φεστιβάλ έχει γίνει υπόθεση όλου του λαού της Κούβας,που με πολύ μεράκι και αυταπάρνηση κατάφερε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας του αμερικανικού αποκλεισμού, να υποδεχτεί χιλιάδες νέους απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Η πρώτη υπόσχεση που έδιναν οι Κουβανοί είναι ότι θα μοιραστούν με όλους τους νέους αντιπροσώπους του Φεστιβάλ τα πάντα και θα ενισχύσουν παραπέρα τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης στην πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό - τον ιμπεριαλισμό.

Αλλωστε, το μεγάλο σύνθημα "Πιστεύουμε στο Φιντέλ, Πιστεύουμε στην Επανάσταση, Πιστεύουμε στο Σοσιαλισμό" κοντά στο αεροδρόμιο της Αβάνας πρόβαλε επιβλητικά την πίστη του κουβανικού λαού στις κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

Υποδοχή από τις κουβανικές οικογένειες...

Τόπος διαμονής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν το προάστιο της κουβανικής πρωτεύουσας "Κάγιο Χουέσο", στο κέντρο της πόλης. Φτάνοντας στην πλατεία "Κιντίν Μπαντέρα" μια νέα έκπληξη περίμενε τους Ελληνες αντιπροσώπους. Χιλιάδες λαού, οικογένειες ολόκληρες, είχαν πλημμυρίσει όλο το χώρο της πλατείας, περιμένοντας με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους νέους, που θα γίνονταν, έστω και για λίγες μέρες, μέλη της οικογένειάς τους.

"Κούβα σι, Γιάνκι νο", "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" και "Κούβα, Σαντινίστας, Βιετκόνγκ - και εδώ θα την πατήσετε, Γιανκις γκόου χόουμ" ήταν τα συνθήματα που φώναξε κύρια η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, δείχνοντας έτσι τον ενθουσιασμό, αλλά και την πίστη της σε αυτό τον ηρωικό και αγωνιζόμενο λαό. Ολους σχεδόν τους Ελληνες αντιπροσώπους ξάφνιασε η κίνηση των Κουβανών, που κρατούσαν πλακάτ, τα οποία είχαν διακοσμήσει ανάλογα με ζωγραφιές που απεικόνιζαν το όνομα του αντιπροσώπου που θα φιλοξενούσαν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κοιτώντας στα μάτια τους αντιπροσώπους προσπαθούσαν να καταλάβουν αν είναι αυτοί που ζητούσαν, ώστε να τους αγκαλιάσουν, να τους δώσουν ένα φιλί και ένα λουλούδι.

"Για δέκα μέρες, αυτή θα είναι η οικογένειά σου, και θα μπορείς να μας θεωρείς γονείς σου", είπαν με αυθορμητισμό και αγάπη.

Πραγματικά ήταν κάτι το εκπληκτικό η μεγάλη οργάνωση και κινητοποίηση της τοπικής συντονιστικής επιτροπής, που είχε, μεταξύ άλλων, ετοιμάσει μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Μεγάλη εντύπωση έκαναν οι δεκάδες μικροί μαθητές και μαθήτριες που χόρεψαν σε ξέφρενους ρυθμούς μερένγκε κάτω από το δυνατό ήχο των αφροκουβανικών τυμπάνων.

Αφού δέχτηκαν τους αντιπροσώπους στα σπίτια τους, μαζεύτηκε όλη η γειτονιά στους δρόμους της συνοικίας και ακολούθησε μια συγκινητική χειρονομία με δώρα, χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παντομίμα, χορό, θέατρο και απαγγελία ποιημάτων από μικρά παιδιά. Με αυτό τον τρόπο τέλειωσε η πρώτη βραδιά στις κουβανικές οικογένειες που έδειχνε πως οι επόμενες μέρες θα ήταν εξίσου πετυχημένες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ