Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Ανακρίσεις για τις ωμότητες των Ιταλών

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Οι καταθέσεις των Σομαλών υπηκόων που υπέστησαν οι ίδιοι τα βασανιστήρια και τις ωμότητες, στα οποία τους υπέβαλαν οι Ιταλοί στρατιώτες της ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, θα διαφωτίσουν πιθανότατα τον τεράστιο όγκο των καταγγελιών που μελετά και ερευνά η Επταμελής Επιτροπή που συστάθηκε από την ιταλική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ετόρε Γκάλο.

Εννέα Σομαλοί ήδη κατέθεσαν κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον της επιτροπής, κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα των ανακρίσεων στην αιθιοπική πρωτεύουσα. Οι εργασίες της Επιτροπής που διεξάγονται τώρα στην Αντίς Αμπέμπα, στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Ναϊρόμπι της Κένυα, για να πάρουν συμπληρωματικές καταθέσεις από Σομαλούς υπηκόους που έχουν προβεί σε ανάλογες καταγγελίες και κατοικούν στην αφρικανική αυτή χώρα, μετά το 1994. Υφίσταται ακόμα η εκκρεμότητα αν τελικά η κυβέρνηση του Αραπ Μόι άρει τις αντιρρήσεις της και επιτρέψει τη διεξαγωγή των ανακρίσεων στην κενυατική πρωτεύουσα, που αρχικά έχει απαγορεύσει.

Οι καταγγελίες από τους Σομαλούς, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα, προκάλεσαν σοκ στην ιταλική κοινή γνώμη και έντονους τριγμούς στο ιταλικό στράτευμα, με αποτέλεσμα την παραίτηση δύο στρατηγών, με το αιτιολογικό ότι αυτή η παραίτηση θα διευκολύνει την ανακριτική επιτροπή που συστάθηκε. Οι ωμότητες, που καταγγέλθηκαν ότι είχαν επιδοθεί τα ιταλικά στρατεύματα, ήταν κατά συρροήν βιασμοί γυναικών και όχι μόνο, εξάσκηση στη σκοποβολή, πυροβολώντας προς τον άμαχο πληθυσμό, καθώς και ωμότητες, βασανισμοί και δολοφονίες πολλών Σομαλών.

Οι καταγγελίες για την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, που την είχαν ονομάσει "Επιχείρηση για την αποκατάσταση της Ελπίδας", αφορούσαν και μέλη των καναδικών και βελγικών στρατευμάτων που συμμετείχαν στην αποστολή κατά την περίοδο 1992-1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ