Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απειλές Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν απείλησε χτες να αναθεωρήσει τη συμφωνία ενοποίησης της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, με αφορμή τη σύλληψη από τις λευκορωσικές αρχές συνεργείου της ρωσικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Γιέλτσιν εξέφρασε την έκπληξη και την αγανάκτησή του για τη σύλληψη των μελών του συνεργείου του τηλεοπτικού δικτύου ΟΡΤ από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας, το περασμένο Σάββατο, με την κατηγορία ότι έκαναν λήψεις και πέρασαν παράνομα τα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία. Ζήτησε από τους δημοσιογράφους, που τον επισκέφτηκαν στο θέρετρο Βόλζκι Ιτιος (Κεντρική Ρωσία), όπου βρίσκεται σε διακοπές, να διαβιβάσουν τα λόγια του στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο: "Είμαι αγανακτισμένος για τις ενέργειές σας. Θέλω να εξηγήσετε τι συμβαίνει". Ο Γιέλτσιν εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, πρόσθεσε όμως ότι αν δε συμβεί αυτό, είναι διατεθειμένος να αναθεωρήσει τον Καταστατικό Χάρτη και τις Συμφωνίες της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Από τη μεριά του, ο Λουκασένκο δικαιολόγησε τη Δευτέρα τη σύλληψη του τηλεοπτικού συνεργείου και κατηγόρησε δικαιολογημένα τα ρωσικά ΜΜΕ ότι έχουν αποδυθεί σε πόλεμο εναντίον του. Σημειώνεται ότι το τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ πρωτοστατεί στις συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Λευκορώσου Προέδρου, επιθέσεις που έχουν την αφετηρία τους στο Κρεμλίνο. Επομένως, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, η "αγανάκτηση" και οι απειλές του Γιέλτσιν είναι εντελώς αδικαιολόγητες.

Βομβιστική επίθεση στην Τσετσενία

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και πολλά τραυματίστηκαν χτες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, μετέδωσε το ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο μπροστά από το αρχηγείο του οπλαρχηγού Τσετσένων αυτονομιστών Σαλμάν Ραντούγεφ, ο οποίος τον περασμένο χρόνο ήταν επικεφαλής της αιματηρής επιχείρησης σύλληψης ομήρων στο Νταγκεστάν. Δεν έγινε γνωστό ποιος ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση, ίσως να πρόκειται και για προβοκάτσια. Ο Ραντούγεφ όμως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, κατηγόρησε αμέσως τη Ρωσία.

Από άλλη έκρηξη, που σημειώθηκε την Τρίτη σε τρένο, το οποίο ήταν έτοιμο να αναχωρήσει από το σιδηροδρομικό σταθμό στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας, Βλαντικαβκάζ (νότια Ρωσία), πέντε άτομα τραυματίστηκαν. Το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, που μετέδωσε την είδηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Το τρένο είχε προορισμό τη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ