Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Η "ασυμβίβαστη" Πλάβσιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Αρνητική απέναντι σε ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση με τη διχασμένη σερβοβοσνιακή ηγεσία ήταν χτες η Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου "Blic".

"Δεν μπορώ και δε θα δεχτώ τις συμβιβαστικές προτάσεις που διατυπώθηκαν από τη Γερουσία και τον Μόμτσιλο Κράισνικ (Σέρβος, μέλος της συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας), παρά τις απειλές για τη ζωή μου και τη ζωή του ανιψιού μου", είπε στην εφημερίδα η Πλάβσιτς. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο πρώην ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι "ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από όλες τις αποφάσεις του κυβερνώντος Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS)", οι οποίες πρόσφατα είχαν ως συνέπεια την αποπομπή της από την παράταξη.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ δήλωσε χτες στο πρακτορείο WTN, στην Μπάνια Λούκα, ότι η καλύτερη λύση για να ξεπεραστεί ο διχασμός στη "Σερβική Δημοκρατία" είναι η διεξαγωγή νέων εκλογών.

Νέες απειλές Σολάνα

Σταθερός στις αυστηρές προειδοποιήσεις περί "νέων μέτρων" σε βάρος όσων παραβιάζουν τη Συνθήκη του Ντέιτον ήταν και χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα. Ο γγ του ΝΑΤΟ στη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο είπε ότι η Ατλαντική Συμμαχία δε θα ανεχθεί "καμία πρόκληση ή απειλή" και ότι η μόνη πιθανή εκδοχή για τη Βοσνία "είναι αυτή της ειρήνης".

Οι δηλώσεις αυτές του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνονται συχνά το τελευταίο διάστημα, μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον αντιπροσώπων της πολυεθνικής δύναμης στη "Σερβική Δημοκρατία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ