ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεοπτικά απόβλητα

Οσοι νομίζετε ότι έχουμε 1996, κάνετε λάθος. Αυτό βολεύει την κυβέρνηση. Διότι, όπως ένας χρόνος προστίθεται ...αφαιρώντας από τη ζωή μας, έτσι κι αυτή μπορεί να αφαιρεί από την τσέπη μας, προσθέτοντας πρωτοχρονιάτικες αυξήσεις σε λογαριασμούς, καταναλωτικά αγαθά, στο γιατρό και το φάρμακο, στην έμμεση και άμεση φορολογία, την (παρα)παιδεία των παιδιών μας, κ.ο.κ. Οπως, όμως, μας πληροφόρησαν τα καλά ιδιωτικά κανάλια, μάλλον, έχουμε 1995. Ισως και 1994. Φημολογείται και ότι, μόλις, μπήκε το 1993. Αυτό είπαν, κατ' αποκλειστικότητα ...στις γιορτινές εκπομπές τους, τα"μη αναχρονιστικά", τα "καλά ενημερωμένα", τα "πλουραλιστικά" και στο ποιο χρόνο έχουμε, ιδιωτικά μεγαλοκανάλια. Το "MEGA", μάλιστα, σημείωσε ρεκόρ. Κατάφερε το πρωτοφανές: Να διανύσουμε σε μια βδομάδα μόνο - από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά - δύο χρόνια (!). Σε χριστουγεννιάτικη εκπομπή του αποχαιρέτησε το ...1992, και σε πρωτοχρονιάτικη, μας συγκίνησε ευχόμενο - διά των προσκεκλημένων του: Ευτυχές το 1994 (!).

Δεν ήταν οφθαλμαπάτη όσα άκουσαν και είδαν εκατομμύρια τηλεθεατές, στα ιδιωτικά κανάλια. Δεν ήταν παραίσθηση των τηλεθεατών η επιστροφή στο παρελθόν. Ηταν - σ' όλο της το ετεροχρονισμένο, αναδρομικό, αναχρονιστικό μεγαλείο - η απάτη, που λέγεται ιδιωτική τηλεόραση. Ηταν η "λογική" της αρπαχτής. Της πιο ανέξοδης, κυνικής, και αχόρταγης "κονόμας". Του εξευτελισμού κάθε έννοιας - ακόμα και του χρόνου. Της λαθρεμπορίας - ακόμα και σε βάρος της έννοιας ψυχαγωγία. Της πειρατείας - ακόμα και σε βάρος της πνευματικής και καλλιτεχνικής εργασίας άλλων, συνήθως χαμηλομισθωτών. Της εντελώς απροκάλυπτης, πλέον, περιφρόνησης των τηλεθεατών. Της συνειδητής, αχαλίνωτης ασχημονίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων, που θέλουν το λαό στον πάτο του καζανιού τους, για να τον αλέθουν κατά πώς τους γουστάρει και τους αποφέρει περισσότερο.

Με τις ευλογίες των κομμάτων που εναλλάσσονται στη διαχείριση του "κράτους" και "παρακράτους" του κεφαλαίου τους, θλιβεροί αντιγραφείς της μπερλουσκονικής τηλεοπτικής σαβούρας, αδίστακτοι ανταγωνιστές, αλλά και "αδελφά" κοράκια πάνω από το "σώμα" του λαού, οι καναλάρχες δεν αφήνουν τίποτα χωρίς να το ξεζουμίσουν. Ξεζούμισαν - και χριστουγεννιάτικα - ακόμα και την έσχατη "ψυχαγωγική" λεγόμενη αηδία, που κατά κόρον έχουν πράξει από τότε που παρανόμως έστησαν την τηλεοπτική ...μπίζνα τους. Ξανάστυψαν κι ό,τι πολυμεταχειρισμένο αγόρασαν με το κιλό, στη νόμιμη, αλλά και πειρατική αμερικανική, ευρωπαϊκή και ελληνική τηλεοπτική αγορά. Συναγωνίστηκαν στο ποιου το γιορταστικό πρόγραμμα θα κερδίσει και πιο πολλά από διαφημίσεις και με τις πιο πολλές επαναλήψεις σαχλοσίριαλ και με τις πιο πολυμεταχειρισμένες, ετεροχρονισμένες, της κακιάς ώρας εκπομπές. Εκπομπές ανεγκέφαλες, κακόγουστης "αισθητικής", παρακμιακής "ηθικής" και "χιούμορ" για κλάματα. Συνωμότησαν, σιωπηρά, πώς - όλοι - θα κλέψουν - και χριστουγεννιάτικα - τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, που έτσι κι αλλιώς - παρανομώντας σχεδόν τρία χρόνια δεν αποδίδουν - ενώ διαρκώς μπλοκάρουν, με κόλπα και την κυβερνητικά ανοχή, τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμβάσεων με τους εισπρακτικούς φορείς των δημιουργών και ερμηνευτών. Συμφώνησαν, πως εν αρχή δεν είναι το 1996. Εν αρχή είναι το συμφέρον τους. Και χάριν αυτού, πέταξαν τα τηλεοπτικά απόβλητά τους στο λαό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Πέντε πολεμικά πλοία στην Αδριατική!

Αναχωρεί σήμερα για λιμάνι της Κροατίας και το αρματαγωγό "Σάμος", που μεταφέρει 26 οχήματα και 53 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Ηδη βρίσκονται στην περιοχή δύο φρεγάτες και δύο ναρκαλιευτικά. Στα πληρώματά τους ναύτες και υπαξιωματικοί που υπηρετούν τη θητεία τους. Στα μέσα Γενάρη το ελληνικό τάγμα στη Βοσνία

Στη διάθεση του ΝΑΤΟ και των τυχοδιωκτικών του σχεδίων έχουν τεθεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ηδη πέντε πολεμικά πλοία,από τα πιο σύγχρονα του Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκονται προς την Αδριατική. Το πέμπτο είναι το υπερσύγχρονο αρματαγωγό "Σάμος", που αναχωρεί σήμερα από το Ναύσταθμο με προορισμό λιμάνι της Κροατίας.

Στο σκάφος θα επιβαίνουν 53 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, μαζί με 26 οχήματα, που αφού αποβιβαστούν στην Κροατία θα προωθηθούν οδικώς στο Βίκοβο,δυτικά του Σεράγεβο, περιοχή που ανήκει στον μουσουλμανικό τομέα, όπου και ο τόπος εγκατάστασης του ελληνικού λόχου μεταφορών, ο οποίος θα τεθεί υπό βελγική διοίκηση στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής δύναμης εφαρμογής της συμφωνίας ειρήνευσης στη Βοσνία. Η δύναμη αυτή είναι ο προπομπός της κύριας δύναμης του ελληνικού λόχου - ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε τάγμα - και αναμένεται να αφιχθεί στη Βοσνία στα μέσα αυτού του μήνα. Εχει δε σαν αποστολή να προετοιμάσει το έδαφος για την εγκατάσταση του λόχου. Είχε προηγηθεί προ ημερών η αποστολή 16 αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι έκαναν την αναγνώριση εδάφους.

Την ίδια ώρα τρία ελληνικά πολεμικά πλοία, τα ναρκαλιευτικά "Κλειώ" και "Αύρα" και η φρεγάτα "Υδρα", βρίσκονται εδώ και μια βδομάδα στην Αδριατική. Στην περιοχή βρίσκεται εδώ και καιρό και η φρεγάτα "Φορμίων" που συμμετείχε στο ναυτικό αποκλεισμό της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Να σημειωθεί ότι για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων δεν ισχύει αυτό που έχει πει ο υπουργός Αμυνας για να διασκεδάσει τις ανησυχίες, ότι θα είναι μόνο εθελοντές. Ετσι, στα πλοία αυτά επιβαίνουν και κληρωτοί ναύτες και υπαξιωματικοί οι οποίοι υπηρετούν τη στρατιωτικοί τους θητεία.Επίσης, στη διάθεση των ΝΑΤΟικών σχεδίων έχουν τεθεί και δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που συμμετέχουν στην αερογέφυρα που συνδέει το Ρίμινι της Ιταλίας με το Σεράγεβο.

Η όλη επιχείρηση της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στη Βοσνία έχει πάρει χαρακτήρα "μυστικής επιχείρησης", καθώς οι διάφορες κινήσεις αποκρύπτονται συστηματικά από τους αρμόδιους του υπουργείου Αμυνας και ανακοινώνονται κυρίως εκ των υστέρων. Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η ηγεσία του υπουργείου θέλει να περάσει σχεδόν απαρατήρητη η επικίνδυνη αυτή εμπλοκή. Είναι προφανές ότι ο υπουργός Γερ. Αρσένης προσπαθεί να φυλάξει τα νώτα του, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο να μη χρεωθεί αυτός εξ ολοκλήρου την όποια ευθύνη που θα του έκανε "ζημιά" στην κούρσα της διαδοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν την αναχώρηση των πλοίων ζήτησε, την τελευταία στιγμή, επικύρωση της αποστολής από το ΚΥΣΕΑ. Επίσης, οι χαμηλοί τόνοι έχουν σαν στόχο και την κοινή γνώμη, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, είτε από συγγενείς των πληρωμάτων, είτε από το κίνημα κατά της ελληνικής εμπλοκής, που θα χάλαγαν την εικόνα που η κυβέρνηση θέλει να δώσει στο εξωτερικό σαν πειθαρχική και αποτελεσματική στα κελεύσματα της "νέας τάξης".

Κ. Ζ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διαπάλη οικονομικών συμφερόντων

Χρονιά συνάντησης όλων των λαϊκών κινημάτων για ένα μέλλον της Ευρώπης έτσι όπως εμείς το ονειρευόμαστε, ευχήθηκε να είναι το 1996 η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ευχές που - μαζί με δηλώσεις - "μοιράστηκαν" το πρωί της παραμονής της πρωτοχρονιάς στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής, στον Περισσό, όπου η Ενωση Ποντίων Πειραιά τραγούδησε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και χόρεψε ποντιακούς χορούς στη Γενική Γραμματέα του Κόμματος.

Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις και την ασθένεια του πρωθυπουργού

η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: "Νομίζω ότι τα εύλογα περιθώρια ανοχής και κατανόησης που υπήρχαν έχουν πια ουσιαστικά κλείσει. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση και την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικά δημιουργούνται προϋποθέσεις να θεωρεί ο ελληνικός λαός ότι γίνεται μια διαπάλη οικονομικών, κυρίως, συμφερόντων γύρω από ένα κρεβάτι".

Η Αλέκα Παπαρήγα ευχήθηκε στους νέους ανθρώπους που χορεύουν και τραγουδούν, προβάλλοντας τις καλύτερες πλευρές του πολιτισμού μας, "το 1996 για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη, να είναι χρονιά για τη νεολαία, για τις αγωνίες, για τα προβλήματά της, χρονιά συνάντησης όλων των λαϊκών κινημάτων, για ένα μέλλον της Ευρώπης έτσι όπως το ονειρευόμαστε εμείς, πάνω στις ευχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ισότιμης φιλίας και συνεργασίας των λαών, μακριά και σε αντίθεση με αυτή τη σκληρή αδυσώπητη "νέα τάξη πραγμάτων" που ζούμε σήμερα".

Το υπερσύγχρονο αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ" που αναχωρεί σήμερα από τον Ναύσταθ

Το υπερσύγχρονο αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ" που αναχωρεί σήμερα από το Ναύσταθμο με προορισμό λιμάνι της Κροατίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτοβουλία κατά της εμπλοκής

Σε σύσκεψη με στόχο το συντονισμό της δράσης για την απεμπλοκή της χώρας μας από τη γιουγκοσλαβική κρίση, καλεί τους φορείς της Θεσσαλονίκης η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ.,στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ και έχουν κληθεί να πάρουν μέρος συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί, γυναικείοι και νεολαιίστικοι φορείς της Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ σημειώνει ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στο Ντέιτον, δεν εξασφαλίζει τη μόνιμη και σταθερή ειρήνη, αλλά αντίθετα προωθεί τη μόνιμη εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η ΕΔΥΕΘ απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει τα ελληνικά πλοία από την Αδριατική, να μη στείλει ελληνικό Σώμα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, να κλείσει τη βάση των "Αβακς" και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίτευξη πραγματικής, μόνιμης και σταθερής ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ