ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Δρομολογείται η επιστροφή της στον Κεφάλα!

Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι. Κατεπειγόντως συναντήσεις με τους αρμόδιους ζητά το σωματείο. Λ. Κολιγιάννης: Η ΣΟΦΤΕΞ πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική χαρτοβιομηχανία

Σειρά στο χορό των "πάση θυσία" ιδιωτικοποιήσεων παίρνει η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, η ΣΟΦΤΕΞ.Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναφορά της επιχείρησης στους πρώην ιδιοκτήτες της, τη γνωστή οικογένεια Κεφάλα,αυτούς δηλαδή που τη "φέσωσαν" με 17 δισ. δρχ.!

Κατά καιρούς έχει ομολογηθεί από διάφορα κυβερνητικά στελέχη, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει οπωσδήποτε στο ξεπούλημα της χαρτοβιομηχανίας, που, σημειωτέον, είναι κερδοφόρα. Μοναδικό εμπόδιο στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης αποτελούσαν μέχρι σήμερα οι προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια των πρώην ιδιοκτητών. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση προκειμένου να "υπερπηδήσει το εμπόδιο" και να προχωρήσει στο γρήγορο ξεπούλημα, ήρθε σε συμφωνία με τους πρώην ιδιοκτήτες, με την οποία τους χαρίζεται ουσιαστικά η επιχείρηση!

Από το Μάρτη του '84, λόγω των χρεών που συσσώρευσαν στην επιχείρηση οι πρώην ιδιοκτήτες, ύψους 17 δισ. δρχ., η χαρτοβιομηχανία πέρασε στον έλεγχο του δημοσίου και συγκεκριμένα στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση διαθέτει τρία εργοστάσια (Αθήνα, Μ. Πεύκο και Δράμα), με 2.450 εργαζόμενους. Η πολιτική που εφαρμόστηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είχε σαν στόχο από την αρχή τη συντήρηση και την προετοιμασία της εκ νέου ιδιωτικοποίησής της και όχι την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της. Παρ' όλα αυτά η επιχείρηση είναι κερδοφόρα, ενώ, με βάση διάφορες μελέτες, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. δρχ., κυρίως στο εργοστάσιο της Δράμας, για να γίνει η ΣΟΦΤΕΞ περισσότερο ανταγωνιστική.

Αποφασισμένοι, δηλώνουν οι εργαζόμενοι, να υπερασπιστούν τη δουλιά τους και να παλέψουν για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της χαρτοβιομηχανίας υπό το δημόσιο έλεγχο. Την απόφασή τους αυτή επαναβεβαίωσαν σε πρόσφατη γενική τους συνέλευση.

Το επιχειρησιακό σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Βιομηχανίας, καθώς και με τα κόμματα, με κύριο αίτημα να μην ξεπουληθεί η ΣΟΦΤΕΞ. Παράλληλα την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, όπου θα ζητήσουν την έμπρακτη συμπαράσταση της Συνομοσπονδίας ενάντια σε όποια προσπάθεια για ξεπούλημα της εταιρίας.

Σχολιάζοντας τη δρομολόγηση της εκποίησης της ΣΟΦΤΕΞ, ο Λ. Κολιγιάννης,γραμματέας του σωματείου και στέλεχος της "Συμπαράταξης",δήλωσε στην εφημερίδα μας: "Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης, προχωρά στο ξεπούλημά της και μάλιστα σε αυτούς που τη "φέσωσαν" με 17 δισ. δρχ. Πιστεύουμε ότι η ΣΟΦΤΕΞ πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου και να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης για όλη την ελληνική χαρτοβιομηχανία.Εμείς θα παλέψουμε για τη δημιουργία μετώπου πάλης των εργαζομένων, ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση".

Ντ. Ν.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑ
"Είμαστε εδώ"!

Δυο μήνες μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους απεργούς οικοδόμους, ο υπουργός Εργασίας δεν έχει κάνει τίποτα συγκεκριμένο. Σε εκκρεμότητα ακόμα και το αίτημα για συνάντηση

Δυο μήνες έχουν περάσει από την τελευταία μεγαλειώδη πανελλαδική απεργία των οικοδόμων και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε επίσημα τότε ο υπουργός Εργασίας, Στ. Τζουμάκας, για άμεση αντιμετώπιση ορισμένων αιτημάτων του κλάδου, δεν έχουν πάρει ακόμα το δρόμο της υλοποίησης. Εκτός αυτού, αναπάντητο εξακολουθεί να παραμένει το αίτημα των οικοδόμων για νέα συνάντηση με τον υπουργό. Αποφασισμένοι να μην ανεχτούν νέες κωλυσιεργίες, φέρονται οι οικοδόμοι, προειδοποιώντας με κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει τότε ο υπουργός Εργασίας ήταν η άμεση κατάργηση του Ταμείου των "εργατοπατέρων", η προώθηση αποτελεσματικών μέτρων για την πάταξη της "μαύρης εργασίας" των αλλοδαπών, η άμεση ένταξη του Επικουρικού τους Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ και μια σειρά άλλα.

Με κοινό τους υπόμνημα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Αθήνας στις 15 Δεκέμβρη, καταθέτουν τις απαντήσεις και τα αιτήματα του κλάδου και ζητούν νέα συνάντηση με τον υπουργό.

Οπως θα μας πει ο Κ. Κερασουνλής,πρόεδρος του Συνδικάτου, "στις δεσμεύσεις που υποχρεώθηκε να δώσει ο υπουργός Εργασίας, την ημέρα της απεργίας - απάντησης στην προκλητική συμπεριφορά του, απαντήσαμε και γραπτά με το υπόμνημα. Ζητήσαμε να γίνει νέα συνάντηση, ώστε να οριστικοποιηθούν οι θέσεις και να καθοριστεί ο χρόνος επίλυσης των προβλημάτων, καθώς και η άμεση προώθηση των σχετικών διαδικασιών".

Οι οικοδόμοι απαιτούν ανάμεσα στ' άλλα τη νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου, την ανάκληση των φορομπηχτικών μέτρων σε βάρος της οικοδομής, την υλοποίηση των στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, καθώς και την επαναφορά για την τακτική επιδότηση και το βοήθημα των οικοδόμων κλπ. Επίσης την απάλειψη από τη σύμβαση, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, του δικαιώματος για απασχόληση κατά 40% Ρώσων χωρίς ασφάλιση, καθώς και να τηρηθεί η σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, για τη μη απασχόληση ανασφάλιστων αλλοδαπών στην κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων.

Εκφράζοντας τη ριζική τους διαφωνία με τον "κεφαλικό φόρο νομιμοποίησης" των αλλοδαπών, επισημαίνουν ότι τα μέτρα πάταξης της "μαύρης εργασίας" και οι κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών, δε θα έχουν αντίκρισμα αν δε συνοδεύονται με μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας.

Ο Κ. Κερασουνλής τονίζοντας πως "από το πότε θα οριστεί η συνάντηση, τη στάση και τις απαντήσεις του υπουργού θα κριθεί και η ειλικρίνεια των δεσμεύσεων της κυβέρνησης", προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέσα στο Φλεβάρη. Υπογραμμίζει δε πως "υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που είναι αποκλειστικά της αρμοδιότητας του υπουργού Εργασίας. Οπως η δέσμευση για κατάργηση του Ταμείου των "εργατοπατέρων", που τονίζουμε δεν παζαρεύεται με αυτούς που ξεφτιλίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα και που πιέζουν για τη διατήρησή του. Τα μέτρα για την πάταξη της "μαύρης εργασίας", τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, κλπ. Σε αυτά και άλλα ζητήματα είναι καθοριστική η βούληση του υπουργού και με αυτήν την έννοια και ανάλογα με τη στάση και τις πράξεις του, θα λογαριαστούμε μαζί του".

Προς παμπειραϊκό συλλαλητήριο

Την πραγματοποίηση παμπειραϊκού συλλαλητηρίου ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά προχτές το βράδυ. Στην ίδια συνεδρίαση καταγγέλθηκε ο προϋπολογισμός της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας και τονίστηκε ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί στην πράξη από τους εργαζόμενους.

Επίσης η διοίκηση του ΕΚΠ αποφάσισε να πραγματοποιήσει περιοδείες σε χώρους δουλιάς, να συγκαλέσει σύσκεψη σωματείων, ενώ ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο κήρυξης παμπειραϊκής απεργίας.

ΟΧΙ στις ανατιμήσεις από τη Θεσσαλονίκη

Το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ και μια σειρά σωματεία καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια

"Νέο χτύπημα στο πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων είναι οι νέες ανατιμήσεις που επέβαλε η κυβέρνηση σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης", θεωρούν σύσσωμες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργατοϋπαλλήλων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Θεσσαλονίκης.

Στο σύνολό τους τα πρωτοβάθμια σωματεία καταδικάζουν τις αυξήσεις, ενώ οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ (ΕΔΟΘ) μιλούν για νέα επίθεση κατά των μισθωτών της χώρας, στα πλαίσια της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, που οξύνει την κοινωνική αδικία και οδηγεί τους εργαζόμενους στην περιθωριοποίηση και τη φτώχεια.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Ηλίας Κοντόπουλος με δηλώσεις του προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας θα προκαλέσει άμεσα κοινωνικές εκρήξεις και θα πολλαπλασιάσει τα φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού και η ΕΔΟΘ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να πάρει υπόψη της τη θέληση και την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, γιατί διαφορετικά θα βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις

Συγκεκριμένα, η ΕΔΟΘ επισημαίνει ότι αυτές οι αυξήσεις και οι επιπτώσεις που θα έχουν, ιδιαίτερα αυτές των καυσίμων και των άλλων βιομηχανικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την εισοδηματική πολιτική του 2.5%+2.5%, που μεσοσταθμικά σημαίνει αύξηση 3,7% για το 1996, δημιουργούν μια ζοφερή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Αυτή η πολιτική, καταλήγει η ΕΔΟΘ, είναι καταδικασμένη στη συνείδηση των εργαζομένων και αυτό δεν μπορεί παρά να εκφραστεί μέσα από ανάπτυξη ενωτικών και μαζικών αγώνων για την ανατροπή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ