Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Δρομολογείται η επιστροφή της στον Κεφάλα!

Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι. Κατεπειγόντως συναντήσεις με τους αρμόδιους ζητά το σωματείο. Λ. Κολιγιάννης: Η ΣΟΦΤΕΞ πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική χαρτοβιομηχανία

Σειρά στο χορό των "πάση θυσία" ιδιωτικοποιήσεων παίρνει η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, η ΣΟΦΤΕΞ.Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναφορά της επιχείρησης στους πρώην ιδιοκτήτες της, τη γνωστή οικογένεια Κεφάλα,αυτούς δηλαδή που τη "φέσωσαν" με 17 δισ. δρχ.!

Κατά καιρούς έχει ομολογηθεί από διάφορα κυβερνητικά στελέχη, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει οπωσδήποτε στο ξεπούλημα της χαρτοβιομηχανίας, που, σημειωτέον, είναι κερδοφόρα. Μοναδικό εμπόδιο στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης αποτελούσαν μέχρι σήμερα οι προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια των πρώην ιδιοκτητών. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση προκειμένου να "υπερπηδήσει το εμπόδιο" και να προχωρήσει στο γρήγορο ξεπούλημα, ήρθε σε συμφωνία με τους πρώην ιδιοκτήτες, με την οποία τους χαρίζεται ουσιαστικά η επιχείρηση!

Από το Μάρτη του '84, λόγω των χρεών που συσσώρευσαν στην επιχείρηση οι πρώην ιδιοκτήτες, ύψους 17 δισ. δρχ., η χαρτοβιομηχανία πέρασε στον έλεγχο του δημοσίου και συγκεκριμένα στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση διαθέτει τρία εργοστάσια (Αθήνα, Μ. Πεύκο και Δράμα), με 2.450 εργαζόμενους. Η πολιτική που εφαρμόστηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είχε σαν στόχο από την αρχή τη συντήρηση και την προετοιμασία της εκ νέου ιδιωτικοποίησής της και όχι την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της. Παρ' όλα αυτά η επιχείρηση είναι κερδοφόρα, ενώ, με βάση διάφορες μελέτες, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. δρχ., κυρίως στο εργοστάσιο της Δράμας, για να γίνει η ΣΟΦΤΕΞ περισσότερο ανταγωνιστική.

Αποφασισμένοι, δηλώνουν οι εργαζόμενοι, να υπερασπιστούν τη δουλιά τους και να παλέψουν για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της χαρτοβιομηχανίας υπό το δημόσιο έλεγχο. Την απόφασή τους αυτή επαναβεβαίωσαν σε πρόσφατη γενική τους συνέλευση.

Το επιχειρησιακό σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Βιομηχανίας, καθώς και με τα κόμματα, με κύριο αίτημα να μην ξεπουληθεί η ΣΟΦΤΕΞ. Παράλληλα την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, όπου θα ζητήσουν την έμπρακτη συμπαράσταση της Συνομοσπονδίας ενάντια σε όποια προσπάθεια για ξεπούλημα της εταιρίας.

Σχολιάζοντας τη δρομολόγηση της εκποίησης της ΣΟΦΤΕΞ, ο Λ. Κολιγιάννης,γραμματέας του σωματείου και στέλεχος της "Συμπαράταξης",δήλωσε στην εφημερίδα μας: "Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης, προχωρά στο ξεπούλημά της και μάλιστα σε αυτούς που τη "φέσωσαν" με 17 δισ. δρχ. Πιστεύουμε ότι η ΣΟΦΤΕΞ πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου και να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης για όλη την ελληνική χαρτοβιομηχανία.Εμείς θα παλέψουμε για τη δημιουργία μετώπου πάλης των εργαζομένων, ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ