ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΕΒΕΡΤ
Περήφανος για τη "βοήθεια" στο ΠΑΣΟΚ!

Επιχειρεί να εμφανίσει τις πρωτοβουλίες του ως "εθνικά ωφέλιμες"

Υπεράνω κομματικών συμφερόντων επιχείρησε να εμφανίσει ο πρόεδρος της ΝΔΜ. Εβερτ την κίνησή του για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τη στιγμή που είναι οφθαλμοφανές ότι ενεργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των γενικότερων συμφερόντων του πολιτικού συστήματος, τη σταθερότητα και διαιώνιση του δικομματισμού και ταυτόχρονα την ενίσχυση του κόμματός του με επιδείξεις "υπευθυνότητας" και αναζητήσεις αντιπολιτευτικού άλλοθι.

Με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, είπε ο Μ. Εβερτ, η αξιωματική αντιπολίτευση δε λειτουργεί απλώς ως κόμμα, λειτουργεί άλλη μια φορά ως θεσμός (!). Προκειμένου να δικαιολογήσει τη βοήθεια που δίνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αντικατάστασης του Α. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι "παραμερίζουμε το στενό κομματικό μας συμφέρον, και αποβλέπουμε με την πρότασή μας να ωφεληθεί αποκλειστικά και μόνο η πατρίδα μας". Στόχος της ηγεσίας της ΝΔ, όπως είπε, είναι να βγει η χώρα από την ακυβερνησία. Ο Μ. Εβερτ εμφάνισε ως "επίτευγμα" των δικών του πρωτοβουλιών και της αναγγελίας πρότασης μομφής, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αντιμετώπισης του προβλήματος. Εμφανώς απογοητευμένος, πρόσθεσε ότι δε δεσμεύονται όμως τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πότε και πώς θα τερματιστεί η κρίση και αυτό ενδιαφέρει.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ, αν και δεν περιμένει ότι με την πρόταση μομφής θα δημιουργήσει προβλήματα στο κυβερνών κόμμα, ωστόσο προσδοκά να κερδίσει τις εντυπώσεις και να προσμετρήσει κομματικά οφέλη με την επίπλαστη ενότητα του κόμματός του. Τις επιδιώξεις αυτές υπηρετεί, εξάλλου, η τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη μεταξύ των δύο εισηγητών του κόμματος στην πρόταση μομφής.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε στην πρόταση μομφής το δικό του περιεχόμενο. Αποκλειστικός σκοπός της πρότασης μομφής, δήλωσε, είναι να δώσει στη Βουλή, που είναι το κυρίαρχο όργανο της Δημοκρατίας μας, τη δυνατότητα να βρει λύση και ταυτόχρονα να θέσει προ των ευθυνών τους, όλους τους βουλευτές, προπαντός τους βουλευτές του κόμματος της πλειοψηφίας. Δεν είναι δυνατόν να λυθεί ερήμην και απούσης της Βουλής. Αντίθετα, ο Σ. Κούβελας διατηρούσε και χτες τις επιφυλάξεις του για την πρόταση δυσπιστίας, γιατί δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Συνομιλίες για το όνομα

Σε διπλωματικό επίπεδο ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη οι συνομιλίες Αθήνας και Σκοπίων υπό την αιγίδα του Σ. Βανς

Ξεκινά την προσεχή Πέμπτη ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υπό την αιγίδα του Σ. Βανς, προκειμένου να αναζητηθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ονομασίας του νέου κράτους.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο και στόχο θα έχουν την προετοιμασία μιας λύσης, την οποία θα κληθούν να επικυρώσουν πολιτικά οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης Χ. Ζαχαράκις και την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ο ομόλογος του Χ. Ζαχαράκι κ. Τοσέφσκι.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ο Σ. Βανς αναμένεται να επιδιώξει τη συμφωνία των δύο πλευρών σε ένα σύνθετο όνομα με το οποίο η Π ΓΔΜ θα αναγνωριστεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι προφανές πως ένα σύνθετο όνομα δεν ικανοποιεί πλήρως κανένα από τα δύο μέρη, ωστόσο, ανοίγει το δρόμο για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

Για την προώθηση, όμως, της λύσης της σύνθετης ονομασίας, απαιτείται η ισχυρή πολιτική βούληση της Αθήνας και των Σκοπίων και όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές η παρούσα συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή. Η αστάθεια του ελληνικού πολιτικού σκηνικού προς το παρόν τουλάχιστον αποκλείει την πιθανότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται για μια λύση, καθώς με το πέρασμα του χρόνου κατοχυρώνεται ο όρος Μακεδονία ως όνομα του κράτους.

Παρ' όλα αυτά, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούν πιθανή την εκδήλωση του έντονου ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον, υπό τη μορφή ισχυρών πιέσεων, το οποίο είναι δυνατό, από τη μια πλευρά, να ανατρέψει την κωλυσιεργό τακτική των Σκοπίων και από την άλλη να δημιουργήσει διαπραγματευτικά τετελεσμένα, που δε θα είναι δυνατό να αγνοήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα των ήδη δρομολογημένων εσωτερικών εξελίξεων.

ΠΑΣΟΚ
Ελπίζοντας στην παραίτηση

Με την ελπίδα ότι δε θα προσκρούσουν πάνω στην άρνηση του Α. Παπανδρέου να παραιτηθεί, εφόσον καταστεί δυνατή η πολιτική ενημέρωση του πρωθυπουργού, προσβλέπουν να οδηγηθούν στη συνεδρίαση της ΚΕ, στις 20 Γενάρη, οι περισσότερες πτέρυγες μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το θέμα απασχολεί εντονότατα τα κομματικά και κυβερνητικά επιτελεία, καθώς και τα επιτελεία των επίδοξων διαδόχων, και όλοι επιχειρούν να διαμορφώσουν την τακτική τους λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το ενδεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι βουλευτές που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Σημίτη, καθώς και οι λεγόμενοι "κεντρογενείς" μιλούν για λύση ανεξάρτητα από τη στάση του Α. Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημέρωσε τον Κ. Στεφανόπουλο για την απόφαση του ΕΓ να δρομολογηθούν "οριστικές λύσεις" στις 20 Γενάρη - θέση που επανέλαβε και ο Α. Τσοχατζόπουλος - και υποστήριξε, όπως και κατά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι τις αποφάσεις θα πάρουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Ας σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, ο Κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της προεδρίας του κόμματος από τον Α. Παπανδρέου και της αποχώρησής του από την πρωθυπουργία με τη δική του συναίνεση.

Αυτή τη συναίνεση - παραίτηση θα επιδιώξουν, εκτός από τον Γ. Παπανδρέου, που χτες, όπως διέρρεε από το περιβάλλον του, άρχισε να εισάγει "σταδιακά", στη συνάντησή του με τον Α. Παπανδρέου, τον πατέρα του στο πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, και οι Α. Τσοχατζόπουλος, Αντ. Λιβάνης και Κ. Λαλιώτης. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί χτεσινή δήλωση του μέλους του ΕΓ, Π. Οικονόμου, ο οποίος σε ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι αν ο πρωθυπουργός αρνηθεί να παραιτηθεί, απάντησε ότι "για όλα τα ενδεχόμενα έχουν γίνει σκέψεις και υπάρχουν διαφορετικοί χειρισμοί".

Πάντως, από την άλλη πλευρά, των λεγόμενων "προεδρικών", δε σταματά να γίνεται λόγος για λύσεις που δεν μπορούν να παρθούν χωρίς τη συναίνεση του Α. Παπανδρέου. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Κ. Παπούλια, που τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του πρωθυπουργού στις διαδικασίες που δρομολόγησε το ΕΓ και ανέφερε ότι "όσοι βιάζονται κάνουν κακό στον εαυτό τους και την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ". Ανάλογη στάση κράτησε και ο Τηλ. Χυτήρης, ο οποίος βέβαια υπερθεμάτισε από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου την απόφαση του ΕΓ, ενώ ο Γ. Λιάνης δήλωσε πως "ηθική λύση" συνιστά μόνο η οικειοθελής αποχώρηση του Α. Παπανδρέου. Ας σημειωθεί ότι προστριβές έχει δημιουργήσει μεταξύ Σημίτη - Βενιζέλου η θέση του δεύτερου ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον 151 βουλευτών ως προς το διαδικαστικό μέρος που θα ακολουθηθεί για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Προστριβές που υπήρξαν μεταξύ του υπουργού Μεταφορών και βουλευτών που τάσσονται υπέρ του Κ. Σημίτη, κατά τη χτεσινή σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με μέλη της ΚΟ για την αντιμετώπιση της πρότασης μομφής της ΝΔ. Τέλος, μέχρι χτες είχαν ανέλθει στους 103 οι κυβερνητικοί βουλευτές που ζητούν με επιστολή τους την άμεση συνεδρίαση της ΚΟ για ορισμό νέου πρωθυπουργού.

Καραγκιοζιλίκι

Τελικά υπάρχει κανείς που να μπορεί να μας απαντήσει πού θα πάει όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι με τις δηλώσεις της συζύγου του πρωθυπουργού; Και για να γινόμαστε σαφείς: Ως καραγκιοζιλίκι ορίζεται η διαδικασία των δηλώσεων, των διαρροών, και των διαλόγων στους οποίους εμπλέκεται και πρωταγωνιστεί η Δ. Λιάνη και οι οποίες έχουν πάντα... σιβυλλικό περιεχόμενο, οπότε και οι ερμηνευτές των... "συζυγολογικών χρησμών" αρχίζουν πάνω στην πλάτη του ταλαίπωρου τηλεθεατή, αναγνώστη κλπ. το παιχνίδι: "Αραγε εννοούσε αυτό ή αυτό;"! Ως καραγκιοζιλίκι ορίζεται η αναπαραγωγή των παραπάνω από την πλειοψηφία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και των εφημερίδων, που αν δεν έχουν καθημερινά στις "ειδήσεις" τους και από μια παρέμβαση της Δ. Λιάνη, κάτι δεν τους πάει καλά. Ως καραγκιοζιλίκι ορίζεται η κοροϊδία, αυτοί οι οποίοι αποτελούν τους προπαγανδιστές αυτών των παρεμβάσεων ή "παρεμβάσεων", να είναι οι ίδιοι που - κατά τα άλλα - τις καταγγέλλουν. Ως καραγκιοζιλίκι ορίζεται το φαινόμενο η δήλωση - διαρροή της προηγούμενης μέρας να αξιοποιείται ως το άλλοθι για τη δήλωση - διαρροή της επόμενης κ.ο.κ. Κάτι μας λέει πως δε θα βρεθεί κανείς να απαντήσει. Ολοι οι "αρμόδιοι" ασχολούνται με το ρόλο τους στο θέατρο σκιών της γελοιότητας.

Σύλληψη κοινοτικών υπαλλήλων για δωροδοκία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βελγικής Δικαιοσύνης, συνελήφθησαν δύο κοινοτικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δωροδοκία. Οι πληροφορίες μιλούν για σύλληψη ενός Ελληνα και ενός Γάλλου, καθώς και για τη σύλληψη της συζύγου του Ελληνα υπαλλήλου, η οποία φέρεται αναμεμειγμένη στην υπόθεση. Εξ άλλου, στη Γαλλία συνελήφθησαν δύο υπάλληλοι τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίοι ομολόγησαν ότι είχαν δωροδοκήσει τους κοινοτικούς υπαλλήλους με το ποσό των 15 εκατομμυρίων βελγικών φράγκων (περίπου 120 εκατομμυρίων δραχμών).

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται τα ονόματα των συλληφθέντων. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η βελγική Δικαιοσύνη διενεργεί ανάκριση για την "υπόθεση Γ. Τζοάνου",του προϊσταμένου της τουριστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του οποίου είχε αρθεί η ασυλία από τον περασμένο Μάρτη. Μετά την άρση της ασυλίας του η ΕΕ είχε απολύσει τον Γ. Τζοάνο όπως και τον συμβασιούχο υπάλληλο Πασκάλ Σαντιγιόν,ο οποίος είχε εξεταστεί από τη βελγική Δικαιοσύνη.

Σειρά να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης. Επεται συνέχεια;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ