Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ελπίζοντας στην παραίτηση

Με την ελπίδα ότι δε θα προσκρούσουν πάνω στην άρνηση του Α. Παπανδρέου να παραιτηθεί, εφόσον καταστεί δυνατή η πολιτική ενημέρωση του πρωθυπουργού, προσβλέπουν να οδηγηθούν στη συνεδρίαση της ΚΕ, στις 20 Γενάρη, οι περισσότερες πτέρυγες μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το θέμα απασχολεί εντονότατα τα κομματικά και κυβερνητικά επιτελεία, καθώς και τα επιτελεία των επίδοξων διαδόχων, και όλοι επιχειρούν να διαμορφώσουν την τακτική τους λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το ενδεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι βουλευτές που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Σημίτη, καθώς και οι λεγόμενοι "κεντρογενείς" μιλούν για λύση ανεξάρτητα από τη στάση του Α. Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημέρωσε τον Κ. Στεφανόπουλο για την απόφαση του ΕΓ να δρομολογηθούν "οριστικές λύσεις" στις 20 Γενάρη - θέση που επανέλαβε και ο Α. Τσοχατζόπουλος - και υποστήριξε, όπως και κατά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι τις αποφάσεις θα πάρουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Ας σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, ο Κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της προεδρίας του κόμματος από τον Α. Παπανδρέου και της αποχώρησής του από την πρωθυπουργία με τη δική του συναίνεση.

Αυτή τη συναίνεση - παραίτηση θα επιδιώξουν, εκτός από τον Γ. Παπανδρέου, που χτες, όπως διέρρεε από το περιβάλλον του, άρχισε να εισάγει "σταδιακά", στη συνάντησή του με τον Α. Παπανδρέου, τον πατέρα του στο πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, και οι Α. Τσοχατζόπουλος, Αντ. Λιβάνης και Κ. Λαλιώτης. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί χτεσινή δήλωση του μέλους του ΕΓ, Π. Οικονόμου, ο οποίος σε ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι αν ο πρωθυπουργός αρνηθεί να παραιτηθεί, απάντησε ότι "για όλα τα ενδεχόμενα έχουν γίνει σκέψεις και υπάρχουν διαφορετικοί χειρισμοί".

Πάντως, από την άλλη πλευρά, των λεγόμενων "προεδρικών", δε σταματά να γίνεται λόγος για λύσεις που δεν μπορούν να παρθούν χωρίς τη συναίνεση του Α. Παπανδρέου. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Κ. Παπούλια, που τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του πρωθυπουργού στις διαδικασίες που δρομολόγησε το ΕΓ και ανέφερε ότι "όσοι βιάζονται κάνουν κακό στον εαυτό τους και την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ". Ανάλογη στάση κράτησε και ο Τηλ. Χυτήρης, ο οποίος βέβαια υπερθεμάτισε από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου την απόφαση του ΕΓ, ενώ ο Γ. Λιάνης δήλωσε πως "ηθική λύση" συνιστά μόνο η οικειοθελής αποχώρηση του Α. Παπανδρέου. Ας σημειωθεί ότι προστριβές έχει δημιουργήσει μεταξύ Σημίτη - Βενιζέλου η θέση του δεύτερου ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον 151 βουλευτών ως προς το διαδικαστικό μέρος που θα ακολουθηθεί για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Προστριβές που υπήρξαν μεταξύ του υπουργού Μεταφορών και βουλευτών που τάσσονται υπέρ του Κ. Σημίτη, κατά τη χτεσινή σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με μέλη της ΚΟ για την αντιμετώπιση της πρότασης μομφής της ΝΔ. Τέλος, μέχρι χτες είχαν ανέλθει στους 103 οι κυβερνητικοί βουλευτές που ζητούν με επιστολή τους την άμεση συνεδρίαση της ΚΟ για ορισμό νέου πρωθυπουργού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζήτηση δύναμης κρούσης του "εκσυγχρονισμού" (1997-01-17 00:00:00.0)
Η άλωση του κομματικού μηχανισμού (1996-07-02 00:00:00.0)
Πιέσεις στον Σημίτη για ξεκαθάρισμα προθέσεων (1996-06-20 00:00:00.0)
Προς οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών (1996-05-15 00:00:00.0)
Διαμάχες πίσω από την πλαστή ενότητα (1996-04-27 00:00:00.0)
Προς αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου (1996-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ