Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διαμάχες πίσω από την πλαστή ενότητα

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες, που καταβάλλουν οι αντιμαχόμενες ομάδες του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσουν μια επίπλαστη εικόνα ενότητας στο κυβερνών κόμμα, η διαμάχη για την εξουσία και την κατανομή ρόλων εντείνεται καθημερινά, ενόψει του συνεδρίου και επεκτείνεται "προς τα κάτω", με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή του.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,ο οποίος έχει καταστήσει σαφή, και μέσω των εκβιαστικών διλημμάτων που υποβάλλει στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, την επιδίωξή του να κυριαρχήσει στον κομματικό μηχανισμό και να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, επιδιώκει με κάθε μέσο να διαμορφώσει ευνοϊκούς συσχετισμούς, πριν δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Στα πλαίσια αυτά, απορρίπτει τις "προκλήσεις" και πιέσεις, που δέχεται από το ΕΓ να ξεκαθαρίσει τώρα τη στάση του και να επιλέξει ένα μάλλον περιορισμένο ρόλο, και κρατά το χαρτί του "αιφνιδιασμού" για τον εαυτό του. Ομως, υποκύπτοντας στις πιέσεις, ο Κ. Σημίτης έχει ήδη ανακαλέσει το εκβιαστικό δίλημμα "ή Σημίτης αντιπρόεδρος ή πρόωρες εκλογές", δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Από την άλλη, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη, επιχειρώντας μάλλον να διατηρήσουν τους ρόλους τους στο παιχνίδι εξουσίας παρά να επιβληθούν στον πρωθυπουργό, εντείνουν τις πιέσεις τους, κυρίως μέσω του ΕΓ, ώστε ο πρωθυπουργός να μη διεκδικήσει την αντιπροεδρία του κόμματος και προβάλλουν το ζήτημα της διαρχίας και των "διακριτών ρόλων". Μάλιστα, όπως έχει διαφανεί από τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΕΓ, υπάρχει σύγκλιση των περισσότερων μελών του οργάνου, στην πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη να μην είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία ο Κ. Σημίτης, με αντάλλαγμα να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές. Ολες οι κινήσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του Κ. Σημίτη έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην επίτευξη μιας "συμφωνίας κορυφής", με σκοπό τη μοιρασιά της εξουσίας παρά τη ρήξη με τον πρωθυπουργό και τη διάσπαση.

Η συμφωνία που υπάρχει στο ΕΓ έχει ενοχλήσει τον Κ. Σημίτη, ο οποίος μάλιστα δεν επιθυμεί καν να συζητήσει τους όρους που του θέτουν και δείχνοντας τη δυσφορία του επιχειρεί να αποφύγει ακόμα και τη συνάντηση που έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα με τον γραμματέα της ΚΕ. Τη δυσφορία του αυτή την εξέφρασε χτες, μέσω πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του "Εθνους" για "τελεσίγραφο από ΕΓ προς Σημίτη για την αντιπροεδρία". Ο Κ. Σκανδαλίδης ως "μεταφορέας" του τελεσίγραφου έσπευσε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαψεύδοντας το ρόλο του "μεταφορέα τελεσιγράφων", αλλά όχι και την ουσία της πρότασης του ΕΓ.

Διαψεύδει ο Α. Παπανδρέου

Τις τελευταίες μέρες, επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της υγείας του Α. Παπανδρέου, κυρίως από τη σκοπιά της εξουδετέρωσής του στο εσωκομματικό παιχνίδι και, παράλληλα, του προσεταιρισμού των λεγόμενων προεδρικών. Η αναζωπύρωση του θέματος της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον υποχρέωσε χτες να μιλήσει στο τηλέφωνο με ορισμένους δημοσιογράφους μόνο και μόνο για να διαψεύσει τις σχετικές φήμες. "Είμαι καλά, δεν ξέρω από πού εκπορεύονται οι φήμες", δήλωσε ο Α. Παπανδρέου.

Γύρω, όμως, από τον Α. Παπανδρέου ξεδιπλώνεται μία αντιπαράθεση των αντιμαχόμενων ομάδων. Στις αιχμές που άφησε ο Κ. Σημίτης για το πρόσωπο του Α. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για το τέλος της εποχής του "πρωθυπουργού - μονάρχη", απάντησε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος ζήτησε "περισσότερο σεβασμό στον Α. Παπανδρέου".

Ομως, ο βουλευτής Γ. Λιάνης,μιλώντας στο "Φλας", κράτησε αποστάσεις από τις δύο βασικές ομάδες, εκφράζοντας τη διαφωνία του, τόσο στο δίλημμα "το συνέδριο βγάζει πρωθυπουργό, ειδάλλως πηγαίνουμε σε εκλογές", όσο και στην πρόταση στον Σημίτη να μην πάει για αντιπρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κομματική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να επισπεύσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου στα τέλη Ιούνη, αντί στα μέσα Ιούλη, λόγω "τεχνικών δυσκολιών" στη διοργάνωσή του.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ