Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συνάντηση στο Βουκουρέστι

Μέσα στο πλαίσιο που έχει διαγράψει η αμερικανική διπλωματία, συναντώνται, για πρώτη φορά μετά την κρίση της Ιμιας, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Υπό το βάρος των πιέσεων της Ουάσιγκτον, η οποία μεθοδεύει την πραγματοποίηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, συναντώνται σήμερα στο Βουκουρέστι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Από τη συνάντηση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση, προφανώς έχοντας υπόψη της διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον, προσδοκά να προκύψει μια δήλωση των προθέσεων της Αγκυρας για παραπομπή του θέματος της Ιμιας στη Χάγη, γεγονός που θα επιτρέψει στην Αθήνα να άρει το βέτο για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συνάντηση των Θ. Πάγκαλου και Ε. Γκιονενσάι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Παρευξείνιας Διάσκεψης, αποτελεί την πρώτη ελληνοτουρκική επαφή σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, μετά την κρίση της Ιμιας.

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή της, απαιτήθηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας η οποία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο χωρών. Αλλωστε, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντώνται μέσα στη δυναμική εκδήλωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό αποτυπώθηκε με τις επισκέψεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Κόρνμπλουμ σε Αγκυρα και Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση, την περασμένη Πέμπτη, επέμεινε στην ανάγκη πραγματοποίησης δύο απαραίτητων βημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Πρώτον, στην άρση του ελληνικού βέτο για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων και δεύτερον, στην έναρξη - σε χαμηλό επίπεδο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ - συζήτησης για Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Ο Θ. Πάγκαλος

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, συμφωνεί με την προσέγγιση της Ουάσιγκτον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο πρώτο βήμα.

Οπως είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, για την Ελλάδα αρκεί η δήλωση των προθέσεων της Αγκυρας για προσφυγή στη Χάγη για τα Ιμια, έστω κι αν τελικά δεν προσφύγει. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών θα είναι το πρώτο βήμα που θα υποδηλώνει την εγκατάλειψη της εδαφικής διεκδίκησης της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών στις ίδιες δηλώσεις, προφανώς για να προλάβει αντιδράσεις, υποστήριξε ότι οι θέσεις που διατύπωσε δεν αποτελούν υποχώρηση και αν κάποιοι πατριδοκάπηλοι και δημαγωγοί υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, είναι και χαμηλής νοημοσύνης.

Σχετικά με τη συνάντησή του, σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Θ. Πάγκαλος, είπε ότι αναμένει να διαπιστώσει την καλή θέληση της Αγκυρας. Αν αυτή η καλή θέληση δε διαπιστωθεί στα πρώτα λεπτά της συνάντησης, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, αυτή θα κρατήσει πολύ λίγο.

Η Αγκυρα

Από την άλλη πλευρά, χτες, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την έναρξη άνευ όρων διαλόγου με την Αθήνα για το σύνολο των πτυχών της ελληνοτουρκικής διένεξης στο Αιγαίο.

Σε δηλώσεις του προς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Νουρκάν, υποστήριξε σχετικά με τη συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι πως "ελπίζουμε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την έναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου για όλες τις πτυχές της διένεξης στο Αιγαίο".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων καθώς και η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών κατά μήκος των τουρκικών ακτών αποτελούν τις κυριότερες διαφορές των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ