Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Πνίγεται" από την υπερεκμετάλλευση και την αδιαφορία

Οταν βρέχει στο Καλοχώρι προκαλούνται, εξαιτίας της καθίζησης του εδάφους, ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ οι 750 βιομηχανίες και βιοτεχνίες "πνίγουν" τον τόπο με απόβλητα

Η καθίζηση του εδάφους στο Καλοχώρι, που ξεπερνά σε ορισμένα σημεία ακόμα και τα 2,5 μέτρα, προκαλεί ανυπολόγιστες φυσικές και οικονομικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή. Οι κίνδυνοι ζώνουν, κυριολεκτικά, από στεριά και θάλασσα το Καλοχώρι. Ο Θερμαϊκός γίνεται επικίνδυνος, ιδιαίτερα όταν φυσά νοτιάς. Επίσης απειλητικά καθίστανται ο Γαλλικός ποταμός και τα όρη του Κιλκίς όταν βρέχει, ενώ οι 750 βιομηχανίες και βιοτεχνίες που περιτριγυρίζουν την κοινότητα ρυπαίνουν τον τόπο, αφού ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα απόβλητά τους στα ρυάκια και τα έλη της περιοχής.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ, η καθίζηση του εδάφους οφείλεται στην εξαντλητική άντληση νερού για τις ανάγκες της πόλης, αλλά και για ορισμένες υδροβόρες βιομηχανίες. Αποτέλεσμα αυτής της αλόγιστης "χρήσης" είναι η αντίστροφη ροή υδάτων από τη θάλασσα, αλλά και η απειλή πλημμυρών από τον Γαλλικό ποταμό. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, χρόνια τώρα, η πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ημίμετρα και δεν προωθεί σημαντικά και απαραίτητα έργα για την προστασία του Καλοχωρίου.

Πριν λίγες μέρες, για μια ακόμη φορά, οι κάτοικοι της περιοχής αναστατώθηκαν όταν το ποτάμι φούσκωσε και το μικρό φράγμα που υπάρχει ήταν αδύνατο να τους προστατέψει. Τα πράγματα, όμως, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα αν φυσούσε από τη θάλασσα.

Αν σπάσει το φράγμα...

"Αν σπάσει το φράγμα η θάλασσα θα σκεπάσει το Καλοχώρι και τις 750 βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής. Ο νοτιάς σπρώχνει τα νερά του Θερμαϊκού στο Γαλλικό ποταμό, επειδή υπάρχει η καθίζηση του εδάφους και το ποτάμι είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το έργο που άμεσα θα μας προστατεύσει θα μπορούσε να γίνει με 50 εκατομμύρια δραχμές, όμως το ποσόν αυτό δε διατίθεται και κινδυνεύει η περιοχή", είπε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Καλοχωρίου, Στάθης Παντελίδης.Τόνισε ότι κάθε φορά που υπάρχουν ανώμαλες καιρικές συνθήκες το Καλοχώρι απειλείται από το ποτάμι, αλλά και από τη θάλασσα, "γιατί κάποιοι παράγοντες, κάποιες υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) και οι βιομηχανίες με την υπεράντληση των νερών του Καλοχωρίου τα τελευταία 40 χρόνια προκαλούν την καθίζηση του εδάφους". Ο Στ. Παντελίδης επισήμανε ακόμα ότι "η πολιτεία μέσω του ΟΥΘ έκανε τη ζημιά στο Καλοχώρι και σήμερα η πολιτεία πρέπει να έρθει να διορθώσει την κατάσταση που η ίδια προκάλεσε".

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ" σε μελέτη του ΑΠΘ, που αναμένεται να δοθεί σε λίγες μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρεται πως η καθίζηση συνεχίζεται και στην περιοχή του φράγματος του Γαλλικού ποταμού και φθάνει τα 4,5 εκατοστά το χρόνο. Και ακριβώς στα σημεία αυτά υπάρχουν δύο βιομηχανίες - βαφεία, η ΤΕΞΑΠΡΕΤ και η ΗΛΙΟΦΙΝ, που αντλούν 10.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, χωρίς να έχουν πάρει ποτέ άδεια για τις γεωτρήσεις. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως απόδειξη της αδιαφορίας του κράτους για την περιοχή είναι η εγκατάλειψη του δρόμου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Καλοχώρι και ο οποίος με την πρώτη βροχή πλημμυρίζει. Αν και αυτός ο δρόμος είναι μόνο 1.450 μέτρα και τον χρησιμοποιούν 15.000 αυτοκίνητα την ημέρα, καμία υπηρεσία, κανένα υπουργείο αλλά ούτε και η κοινότητα αναλαμβάνουν την ευθύνη να τον κατασκευάσουν.

Ολα τα απόβλητα στο έλος

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας αυτής της καθίζησης του εδάφους, δημιουργήθηκε ένα έλος μεταξύ του Καλοχωρίου και του προστατευτικού φράγματος, που υπάρχει στις ακτές του Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα τα νερά να μην μπορούν να διαφύγουν, γιατί το έλος είναι χαμηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ συγκεντρώνονται και όλα τα βιομηχανικά υγρά απόβλητα και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργείται φοβερό πρόβλημα για τους κατοίκους.

"Το Καλοχώρι εξυπηρετείται με βόθρους, οι οποίοι συχνά ξεχειλίζουν. Πολλές φορές, συνήθως μετά από βροχόπτωση, δημιουργείται μια ανυπόφορη κατάσταση", τόνισε ο οικοδόμος Κυριάκος Κυριακίδης. "Ολα τα απόβλητα της περιοχής χύνονται στο έλος. Πέρα από τη δυσοσμία που προκαλείται, μας τρώνε τα κουνούπια χειμώνα - καλοκαίρι. Για μας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αποχέτευσης", συμπληρώνει ένας άλλος Καλοχωρίτης, ο Χρ. Παπανικολάου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προστατευμένες περιοχές μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους (2021-01-29 00:00:00.0)
Ερευνες και ανταγωνισμοί στη Νεκρά Θάλασσα (2011-08-28 00:00:00.0)
Διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα (2008-07-23 00:00:00.0)
Ερώτηση για το "βάλτο" στο Χαλκούτσι (1997-07-26 00:00:00.0)
Αιτία η υπεράντληση (1996-02-01 00:00:00.0)
Ευτυχώς σταμάτησε η βροχή! (1996-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ