Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι σχεδιασμοί παραμένουν στα χαρτιά

Στο Καλοχώρι, όπως και σε άλλους δήμους των δυτικών συνοικιών, η πλημμελής εφαρμογή του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδιασμού οδήγησε στην αυθαίρετη και απρογραμμάτιστη εγκατάσταση βιομηχανιών, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης υποδομή από άποψη αποχέτευσης. Τα αστικά λύματα ρίχνονται σε βόθρους, ενώ τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα στους πλησιέστερους χειμάρρους, στα χαντάκια και στα έλη, μολύνοντας με τον τρόπο αυτό τους πλησιέστερους οικισμούς. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η έλλειψη δικτύων οδήγησε στη δημιουργία απορροφητικών βόθρων προκειμένου οι βιομηχανίες να διαθέσουν τα απόβλητά τους. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει άμεσος κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, δεδομένου ότι στην περιοχή του Καλοχωρίου τα υπόγεια νερά βρίσκονται ακόμη και στο μισό μέτρο!

"Δεν υπάρχουν μελέτες για το αν υφίσταται στεγανότητα των βόθρων, άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να μολυνθεί το νερό από το οποίο υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη", τόνισε ο κοινοτικός σύμβουλος της "Κοινοτικής Ανάπτυξης", Αγγελος Καϊκής. Επισήμανε ότι ο βιολογικός καθαρισμός είναι δαπανηρός, γι' αυτό και οι βιομηχανίες της περιοχής ρίχνουν τα απόβλητά τους στη λιμνοθάλασσα που σχηματίστηκε έξω από την κοινότητα. Ενας αγωγός που θα οδηγούσε τα απόβλητα τεσσάρων βιομηχανιών απευθείας στη θάλασσα δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Οσο για την κατασκευή της αποχέτευσης, ο Α. Καϊκής, επισήμανε ότι υπάρχει εμπαιγμός από την πλευρά της πολιτείας.

Εμπαιγμός και ευθύνες

"Το έργο αξίας 6 δισεκατομμυρίων δραχμών είχε δημοπρατηθεί, αλλά η υπεύθυνη επιτροπή του ΟΑΘ, κατά τρόπο που γεννά ερωτηματικά, έβγαλε λανθασμένη τη μελέτη, με αποτέλεσμα να μη γίνει απορρόφηση των 1,5 δισ. (α' δόση από το Ταμείο Αρωγής της ΕΕ για την κατασκευή αποχέτευσης) και να υπάρχει φόβος να χαθούν αυτά τα χρήματα ή να πάνε κάπου αλλού. Η Κοινότητά μας εμπαίζεται απ' τους υπεύθυνους κυβερνητικούς παράγοντες, τη στιγμή που το έργο αυτό είναι ζήτημα ζωής για τους κατοίκους. Ευθύνες όμως έχει και η Κοινοτική Αρχή που δεν παρακολούθησε την εξέλιξη του θέματος και το "κυνήγησε" εκ των υστέρων", καταλήγει ο Αγγελος Καϊκής.

Να σημειωθεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση "βιομηχανικής προέλευσης" αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων του Καλοχωρίου. Πολλοί ενήλικες αλλά και παιδιά, εξαιτίας και του υγρού κλίματος, υποφέρουν από βρογχικό άσμα ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Αμεσα μέτρα

Η κοινότητα ζητάει άμεσα να κλείσουν όλες οι γεωτρήσεις και οι βιομηχανίες να παίρνουν νερό από το Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης θα πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στο Καλοχώρι. Παράλληλα, για να υπάρχει εξοικονόμηση νερού, οι βιομηχανίες θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση του νερού. Πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για να επανέλθει, στο βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό, η περιοχή στα φυσιολογικά της επίπεδα. Δηλαδή να γίνει ανάπλαση της περιοχής του έλους και να προχωρήσει η μελέτη του Βιομηχανικού Πάρκου Καλοχωρίου, ώστε να σταματήσει η άναρχη και παράνομη δόμηση που υπάρχει σήμερα. Η κοινότητα ζητάει, τέλος, από την πολιτεία να αναλάβει τις εργασίες διευθέτησης της κοίτης του Γαλλικού ποταμού, που σημαίνει στένεμα της κοίτης του ώστε τα νερά σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης να διοχετεύονται στη θάλασσα, ενώ παράλληλα η έκταση που θα απελευθερωθεί (4.000 στρέμματα) να μετατραπεί σ' ένα όμορφο πάρκο.

Οπως υποστηρίζει όμως η "Κοινοτική Ανάπτυξη", ο πρόεδρος του Καλοχωρίου Στ. Παντελίδης, παραθέτει τα προβλήματα στα γραφεία των διαφόρων υπηρεσιών ερήμην του λαού και χωρίς να ζητά τη συμμετοχή των κατοίκων στη λύση των προβλημάτων. "Ο κοινοτάρχης δε συγκαλεί τακτικά λαϊκές συνελεύσεις, αλλά και όταν τις συγκαλεί τις μετατρέπει σε βήμα προπαγάνδισης των "έργων" του", λέει ο Αγγελος Καϊκής. "Θα πρέπει οι κάτοικοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, γιατί μόνο δυναμικά μπορούν να λυθούν τα προβλήματα", καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ