Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Παραμένει "αμετάβλητη"

Αισιοδοξία, αλλά και "ανησυχίες", από τους Ελληνες και αλλοδαπούς θεράποντες ιατρούς

Το ενδεχόμενο να συνεδριάζει κάθε δύο μέρες το Ιατρικό Συμβούλιο, εξετάζουν οι γιατροί, καθώς - όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι - η υγεία του πρωθυπουργού παρουσιάζει βελτίωση. Τα ιατρικά ανακοινωθέντα των τελευταίων τριών ημερών μιλούν για σταθεροποίηση της υγείας του Α. Παπανδρέου και για περιοδική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας από αναπνευστήρα. Την περασμένη Κυριακή στον πρωθυπουργό έγινε δεύτερη παρακέντηση, αυτή τη φορά στο δεξιό πνεύμονα, για την αφαίρεση "400 κυβικών εκατοστών πλευριτικού αιμορραγικού εξιδρωματικού υγρού", όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν. Οι γιατροί δεν αποκλείουν να χρειαστεί αύριο να υποβληθεί ξανά ο πρωθυπουργός σε παρακέντηση στον αριστερό πνεύμονα, λόγω της συσσώρευσης 1.500 κυβικών εκατοστών υγρού και διευκρινίζουν ότι το υγρό δεν έχει καρδιολογική αιτία. Για να αποφευχθεί, όμως, η διαδικασία της παρακέντησης για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, ο πρωθυπουργός υποβάλλεται καθημερινά σε αιμοκάθαρση.

Το ιατρικό δελτίο που εξεδόθη χτες το μεσημέρι αναφέρει πως η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κατά το τελευταίο 24ωρο ήταν αμετάβλητη. "Υπεβλήθη σε αιμοκάθαρση, ενώ η αναπνευστική λειτουργία υποστηρίζεται από αναπνευστήρα - συνεχίζει. Η κινησιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία συνεχίζονται". Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Παρασκευής ήρθαν από τις ΗΠΑ δύο φυσίατροι, οι Τ. Μπαχ και Λ. Σαπόριτο, οι οποίοι υποβάλλουν τον Α. Παπανδρέου σε πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και φυσικοθεραπείας, που θα διαρκέσει 10 - 20 ημέρες. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ενδέχεται ο πρωθυπουργός να κάνει για δεύτερη φορά αξονική τομογραφία.

Εξερχόμενος του "Ωνασείου" χτες, μετά το ιατρικό συμβούλιο, ο καθηγητής Γ. Βλαχογιάννης δήλωσε πως ο πρωθυπουργός επικοινωνεί με το περιβάλλον του. Είπε πως η καρδιακή λειτουργία είναι σταθερή και πως "αυτή επιτρέπει να γίνεται ό,τι χρειάζεται για να αποκατασταθεί η ισορροπία του ύδατος, των ηλεκτρολυτών και να αποκατασταθεί η νεφρική λειτουργία". "Χωρίς σταθερή καρδιακή λειτουργία - πρόσθεσε - θα ήταν αδύνατον να κάνω σαν νεφρολόγος οτιδήποτε". Ο καθηγητής Χειρουργικής Β. Γολεμάτης, όταν ερωτήθηκε αν το υγρό στους πνεύμονες ανησυχεί τους γιατρούς, απάντησε: "Ολα μας ανησυχούν, αλλά νομίζω ότι προϋπήρχε".

Χτες επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό ο γιος του και υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Β. Γιαννόπουλος. Ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, αν μίλησε με τον πατέρα του, ενώ ο Β. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι είδε τους γιατρούς και την σύζυγο του Α. Παπανδρέου, η οποία είναι καλύτερα. Σε ερώτηση, αν συμφωνεί με τις διαδικασίες για το θέμα της διαδοχής, απάντησε: "Εγώ θέλω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τη συνεργασία Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνεργασία διατηρείται καλά. Πειθαρχώ στα ανώτατα όργανα του Κινήματος".

Αργά το απόγευμα, ο Τ. Μπαχ με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε ανησυχία για την επανασυσσώρευση υγρού στον αριστερό πνεύμονα του πρωθυπουργού και τόνισε πως οι γιατροί δε γνωρίζουν ακόμα από πού προέρχεται. Κατά τα άλλα, είπε πως ο Α. Παπανδρέου είναι συνεργάσιμος, πως χτες περπάτησε στο πλαίσιο του προγράμματος κινησιοθεραπείας και ότι παίρνει καθημερινά 3.500 θερμίδες.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο χτες το απόγευμα "δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στην κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού. Εξακολουθεί η αναπνευστική λειτουργία να υποστηρίζεται περιοδικά από αναπνευστήρα. Το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και αναπνευστικής φυσικοθεραπείας συνεχίζεται". Ο γιατρός Θ. Λιβάνης που ανέγνωσε το ιατρικό δελτίο, ισχυρίστηκε πως χτες ο Α. Παπανδρέου δεν υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση - όπως αναφέρει το μεσημβρινό ιατρικό δελτίο. Δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο γράφτηκε στο μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν ότι ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση."Ισως εκ παραδρομής", δήλωσε. Οσον αφορά την επανασυσσώρευση του υγρού στον αριστερό πνεύμονα είπε, σε αντίθεση με τον Τ. Μπαχ, πως δεν ανησυχεί τους γιατρούς, αφού "λογικά θα είναι το ίδιο υγρό". Ακόμη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει δεύτερη παρακέντηση "διαγνωστικού χαρακτήρα" στον ίδιο πνεύμονα.

Μια ώρα αργότερα εμφανίστηκε στο κέντρο Τύπου ο γιατρός Θ. Λιβάνης, ο οποίος διευκρίνισε ότι στο μεσημβρινό ιατρικό δελτίο ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε προχθές σε αιμοκάθαρση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ