- Σε ανοιχτή αναμέτρηση, η οποία πιθανότατα θα προσλάβει χαρακτηριστικά διαμάχης μεταξύ των υποστηρικτών του Α. Παπανδρέου και αυτών του Κ. Σημίτη,εξελίσσεται η διαμάχη για την εξουσία στο εσωτερικό... - 1996-05-15 00:00:00.0"/> - Σε ανοιχτή αναμέτρηση, η οποία πιθανότατα θα προσλάβει χαρακτηριστικά διαμάχης μεταξύ των υποστηρικτών του Α. Παπανδρέου και αυτών του Κ. Σημίτη,εξελίσσεται η διαμάχη για την εξουσία στο εσωτερικό... - 1996-05-15 00:00:00.0" /> Προς οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προς οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών
  • Οριστικά και εφάπαξ θέλει να τελειώνει με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του ο Κ. Σημίτης. Ανοιχτή αναμέτρηση στο συνέδριο
  • Υπέρ της εκλογής του αντιπροέδρου με "περιορισμένες" αρμοδιότητες το ΕΓ

Σε ανοιχτή αναμέτρηση, η οποία πιθανότατα θα προσλάβει χαρακτηριστικά διαμάχης μεταξύ των υποστηρικτών του Α. Παπανδρέου και αυτών του Κ. Σημίτη,εξελίσσεται η διαμάχη για την εξουσία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Μετά την αποσαφήνιση της πρόθεσης του Α. Παπανδρέου, ο οποίος δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και μάλιστα σκοπεύει να επανεκλεγεί, η πλευρά του Κ. Σημίτη σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια μετωπική αναμέτρηση με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ξεκαθαρίζει μαζί του συνολικά και εφάπαξ τους "ανοιχτούς λογαριασμούς" των.

Ενδεικτική των σκέψεων που επικρατούν στο επιτελείο του Κ. Σημίτη είναι η δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα στον "Φλας": "Νομίζω, είπε, ότι δε θα έπρεπε με κανέναν τρόπο ο Α. Παπανδρέου αυτή τη φορά να μπει στην κρίση του συνεδρίου. Θα έπρεπε να επιδιώξει μια ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου και ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου θα είναι μόνο για την ανακήρυξή του σε θέση επιτίμου προέδρου". Η δήλωση αυτή, συνδεόμενη με ανάλογη τουΠαρ. Αυγερινού,πριν λίγες μέρες, ο οποίος είχε πει ότι στο συνέδριο λήγει η θητεία του Α. Παπανδρέου, δείχνει καθαρά τις προθέσεις της ομάδας Σημίτη.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Χρ. Ροκόφυλλος, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση του Α. Παπανδρέου δεν ανατρέπει τίποτα και επισήμανε πως "το συνέδριο είναι κυρίαρχο και επομένως το συνέδριο θα αποφασίσει για τους πάντες".

Από την άλλη υπέρ της επανεκλογής του Α. Παπανδρέου στο συνέδριο τάχθηκαν με δηλώσεις τους αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Θ. Τσούρας, Κ. Κουλούρης, Γ. Σουλαδάκης, Π. Οικονόμου. Μάλιστα ο Γ. Σουλαδάκης μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο της διάσπασης λέγοντας πως "η μεγάλη ανησυχία απορρέει από την πιθανότητα διάσπασης του ΠΑΣΟΚ". Ο Π. Οικονόμου προκάλεσε την πλευρά Σημίτη, λέγοντας "υπάρχει τρόπος να ανατραπεί αυτή η απόφαση του κ. Παπανδρέου και είναι το επερχόμενο συνέδριο. Οποιος θέλει να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτίθεται ως υποψήφιος και διεκδικεί την ψήφο των συνέδρων".

Το Εκτελεστικό Γραφείο στη χτεσινή συνεδρίασή του, αφού ενημερώθηκε από τον Κ. Σκανδαλίδη για τις προθέσεις του Α. Παπανδρέου, επιβεβαίωσε παλαιότερη απόφαση της ΚΕ για εκλογή αντιπροέδρου στο συνέδριο. Οπως διευκρίνισε μετά τη συνεδρίαση ο Κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου, "οι αρμοδιότητές του θα είναι αρμοδιότητες ουσιαστικά υποβοήθησης και αναπλήρωσης του προέδρου".

Η εισήγηση του ΕΓ, μαζί με την καταγραμμένη διαφωνία του Μ. Παπαϊωάννου, θα παρουσιαστεί στην ΚΕ την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ σήμερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει τον Κ. Σκανδαλίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ