Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η άλωση του κομματικού μηχανισμού

Η νίκη του Κ. Σημίτη στο Συνέδριο, με την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκε και επισφραγίστηκε από τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, 83 από τα 150 μέλη της νέας ΚΕ, ποσοστό 54%, εκλέχτηκαν με τις λίστες των "εκσυγχρονιστών".

Η "θριαμβευτική επιστροφή" του Κ. Σημίτη στη Χ. Τρικούπη συνοδεύεται από σχέδιο για "αναγκαίες αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό", οι οποίες θα ξεκινήσουν και θα εκφραστούν και στα ανώτερα όργανα του κόμματος. Παράλληλα, η πλευρά των νικητών διακηρύσσει ότι "δε θα επιτραπούν φαινόμενα εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, που θα θέτουν εμπόδια στην εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, από τον Κ. Σημίτη".

Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει η ΚΕ, θα εκλέξει το νέο γραμματέα της, θέση που θεωρείται βέβαιο ότι θα καταλάβει ο Κ. Σκανδαλίδης, καθώς και το ΕΓ, το οποίο θα έχει την πρώτη συνεδρίασή του την επόμενη Τετάρτη. Στο νέο ΕΓ θεωρείται βέβαιο ότι θα προταθούν τα λεγόμενα "ιστορικά" στελέχη (Κακλαμάνης, Λαλιώτης, Αρσένης), που στάθηκαν απέναντι στον Κ. Σημίτη στο Συνέδριο, αλλά και αρκετά από τα στελέχη που στηρίζουν τον πρωθυπουργό (Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου κ.ά). Αδιευκρίνιστο παραμένει για ποια από τα μέλη του ΕΓ, εννέα σε σύνολο δεκαοκτώ, θα ισχύσει το ασυμβίβαστο, να μην κατέχουν δηλαδή ταυτόχρονα κυβερνητικό αξίωμα.

Οι πρώτοι δέκα που εκλέχτηκαν στην ΚΕ είναι οι εξής: Γ. Παπανδρέου (2.394), Κ. Λαλιώτης (2.295), Β. Παπανδρέου (2.222), Κ. Σκανδαλίδης (2.172), Π. Αυγερινός (2.076), Μ. Παπαϊωάννου (2.010), Θ. Πάγκαλος (1.855), Μ. Χαραλαμπίδης (1.803), Απ. Κακλαμάνης (1.793), Γερ. Αρσένης (1.790).

Από τη σύνθεση της νέας ΚΕ απουσιάζουν εντελώς οι υποστηρικτές του Γερ. Αρσένη (Πιπεργιάς, Μπέης, Παπαθεμελής κ.ά.), ενώ οι "προεδρικοί" πέτυχαν να εκλέξουν σχεδόν όλους τους εκπροσώπους τους. Η νέα ΚΕ υπήρξε προϊόν μιας αδυσώπητης και σκληρής διαμάχης, που εκφράστηκε με τις λίστες, μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων.

Ο Κ. Σημίτης εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 2.732 ψήφους (53,75) από τους 5.111 που ψήφισαν σε σύνολο 5.214 συνέδρων, ενώ ο αντίπαλός του Α. Τσοχατζόπουλος πήρε 2.324 (45,71%). Υπήρξαν 28 λευκά και 27 άκυρα.

Ετσι για την ιστορία... Η "πολιτική απόφαση" του Συνεδρίου ψηφίστηκε ομόφωνα και ασυζητητί τα ξημερώματα του Σαββάτου... Με τον ίδιο τρόπο πέρασαν και οι καταστατικές αλλαγές, ο απολογισμός της ΚΕ και ο απολογισμός των οικονομικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ