Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
"Πράσινο φως" για πιο αντιλαϊκή πολιτική

Εμφανώς ενισχυμένος εξέρχεται από το Συνέδριο ο Κ. Σημίτης, ο οποίος έχει υποθηκεύσει τη νίκη του στην οικονομική ολιγαρχία

Ενισχυμένος και με "λυμένα τα χέρια" να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σκληρότερης αντιλαϊκής πολιτικής, απόλυτα εναρμονισμένης με το πρόγραμμα σύγκλισης και τις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, εξήλθε από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Η "επόμενη μέρα" βρήκε τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας να "ανασαίνουν" με ανακούφιση με τη νίκη τους στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη, καθώς και τις τελικές ομιλίες ενότητας και στήριξής του και να προσδοκούν με μεγαλύτερες αξιώσεις να τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντί τους, καθώς και να τους παραχωρήσει τα "ανταλλάγματα" για την ολόπλευρη υποστήριξή τους στην εκλογή του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η λήξη των εργασιών του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στη "μεταπαπανδρεϊκή εποχή" ως βασικός εκφραστής της νεοσυντηρητικής πολιτικής και βασικός πυλώνας του δικομματικού συστήματος διακυβέρνησης.

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια εποχή άγριας επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, με τη στήριξη και των υπολοίπων "εκσυγχρονιστικών" δυνάμεων του δικομματισμού.Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη του Συνεδρίου ανασύρθηκαν από τα συρτάρια των οικονομικών υπουργών - που υποστήριξαν με φανατισμό τον Κ. Σημίτη - τα σχέδια, που είχαν αποσυρθεί λόγω συνεδρίου, για περικοπές των κοινωνικών δαπανών, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, των μεγάλων έργων κ.ά. Παράλληλα αναμένεται να ενεργοποιηθούν μια σειρά ενέργειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως η απόσυρση του βέτο για το πρόγραμμα ΜΕDΑ, το συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, "μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης" στο Αιγαίο κ.ο.κ.

Η στάση των αντιπάλων

Στο εσωκομματικό επίπεδο η νίκη του Κ. Σημίτη, που ολοκληρώθηκε από την κατάκτηση της πλειοψηφίας των μελών της νέας ΚΕ, σηματοδοτεί την κυριαρχία του και στον κομματικό μηχανισμό, τον οποίο θα "αναμορφώσει" στα μέτρα του. Η "θριαμβευτική" επιστροφή του στη Χ. Τρικούπη θα σημάνει μια σταδιακή αλλά αποφασιστική αποδυνάμωση των ερεισμάτων και του μηχανισμού των εσωκομματικών αντιπάλων του, οι οποίοι θα απωθούνται μεθοδικά και επίμονα σε συρρίκνωση και περιθωριοποίηση.

Από την πλευρά τους οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού δε φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κάποια μορφή αντίδρασης και αντίστασης στην άλωση του κομματικού μηχανισμού από τους υποστηρικτές του Κ. Σημίτη. Οι πρώτες δηλώσεις τους, με τις οποίες δεσμεύτηκαν όλοι (Τσοχατζόπουλος, Κακλαμάνης, Αρσένης κλπ.) ότι θα σεβαστούν τις αποφάσεις του Συνεδρίου και θα στηρίξουν την κυβέρνηση, υποδηλώνουν το αδιέξοδό τους, προς μεγάλη χαρά βέβαια του Κ. Σημίτη, ο οποίος θα το εκμεταλλευτεί κατάλληλα. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι αυτό που τονίζουν στενοί συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου,ότι "όλα θα εξαρτηθούν από τον Κ. Σημίτη". Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών θα συνεχίσει να κινείται όπως και μέχρι πριν το Συνέδριο, δηλαδή "χωρίς να υπονομεύει τον Κ. Σημίτη, θα εργάζεται για το καλό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ". Το ισχυρό ποσοστό, περίπου 46%, που συγκέντρωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος, θα χρησιμοποιηθεί για "τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του Κινήματος".

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ