Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Δε θα έχουμε αλλαγή πολιτικής

Δήλωση σχετικά με την εκλογή Σημίτη και το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Μετά το συνέδριο δε θα έχουμε αλλαγή πολιτικής, γιατί είναι δεδομένο το πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ. Ενα πλαίσιο που έχει προδιαγραφεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους οργανισμούς.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δ. Γόντικας μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας την εκλογή του Κ. Σημίτη και το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα υπογράμμισε:

"Αυτές τις μέρες είδαμε και ακούσαμε πολλά. Ακούσαμε επίσης και τους τελικούς λόγους του Κ. Σημίτη και των άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Εντυπωσιάζουν πραγματικά αυτά που είπαν. Εντυπωσιάζουν για το περιεχόμενό τους. Και αν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με μία λέξη το τελικό αποτέλεσμα, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για αποθέωση του εκβιασμού, της πολιτικής υποκρισίας και δημαγωγίας.

Εχει μία ικανότητα το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του να κάνουν το μαύρο άσπρο. Λένε λ.χ. για νέα σελίδα. Βεβαίως, αλλαγές προσώπων έχουμε. Ομως το κριτήριο για το λαό, για τον τόπο για το αν έχουμε "νέα σελίδα" κλπ. δεν είναι τα λόγια και τα συνθήματα αυτά, αλλά από άποψης ουσίας αν έχουμε κάτι καινούριο. Δηλαδή έχουμε αλλαγή πολιτικής; Δεν έχουμε αλλαγή πολιτικής και ούτε θα έχουμε.Αυτό απορρέει από τα εξής: Είναι δεδομένο το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, αυτό έχει προδιαγραφεί από την ΕΕ και τους άλλους οργανισμούς. Και αυτό το έχουν αποδεχτεί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Και δεν αμφισβητείται. Επόμενα είναι δεδομένο αυτό τοπλαίσιο και το έχουμε ζήσει, το ζούμε καθημερινά. Ακόμα είναι δεδομένη η υποστήριξη του Κ. Σημίτη από το οικονομικό κατεστημένο και όχι μόνο το ελληνικό, αλλά από μεγάλες χώρες. Επίσης, είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Σημίτη. Η ουσία της άποψής του είναι επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης και η πιο στενή σύνδεσή της με την παγκόσμια αγορά.

Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής του. Το σύνθημα περί Κεντροαριστεράς και εκσυγχρονισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια παραπλάνησης για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του λαού σε αυτή την πολιτική. Αλλά και στο συνέδριο δεν έγινε κάποια συζήτηση για αλλαγή πολιτικής. Η κύρια αγωνία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα κερδίσουν τις νέες εκλογές, δηλαδή πώς θα ξεγελάσουν πάλι τον ελληνικό λαό. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν όλα αυτά τα μεγάλα λόγια που ακούσαμε λες και το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνούσε μέχρι σήμερα, δεν έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Μάλιστα μας καλούν να ξεχάσουμε το παρελθόν από αυτήν την άποψη. Δεν έχουμε αλλαγή σελίδας σε καμία άποψη. Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Αποδείχτηκε από το συνέδριο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα των μεγάλων συμφερόντων και ακόμα πιο χαρακτηριστικά κόμμα κρατικοδίαιτο. Οπως εκβιάζουν το λαό στις εκλογές, έτσι εκβίασαν και τους συνέδρους. Φυσικά και οι σύνεδροι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Θα δώσουμε κάποια αξία σε αυτό που είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ότι εάν το ΠΑΣΟΚ δεν προχωρήσει στις αλλαγές που ο κ. Σημίτης ήθελε σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, πιθανόν να μην κερδίσουν τις επόμενες εκλογές και τότε ο εισαγγελέας θα παρέμβει για πολλούς από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα στοιχείο εκβιασμού των αντιπροσώπων, γιατί πολλοί αντιπρόσωποι είναι δεμένοι από πολλές πλευρές με τον κρατικό μηχανισμό ή ήδη είναι στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Πραγματικά είναι κόμμα εκβιασμού και όχι κόμμα δημοκρατίας και λαϊκό κόμμα.

Επίσης αποδείχτηκε ότι ο λαϊκός παράγοντας, έστω η βάση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμία επίδραση στη χάραξη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αντιπρόσωποι δε συζήτησαν ούτε για τα λαϊκά προβλήματα ούτε για αλλαγή πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ