Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δράση ενταγμένη στην προοπτική του Μετώπου

Παρέμβαση του Δημ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Συνδιάσκεψη της ΚΟΘ

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης της ΚΟΘ παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τα μέλη του ΠΓ Δημήτρη Γόντικα και Δ. Κουτσούμπα και την Διαμάντω Μανωλάκου μέλος της ΚΕ.

Ο Δημήτρης Γόντικας στη σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του Μετώπου και στην πείρα που μπορεί να φέρει η Θεσσαλονίκη με την δράση της στα εργατοαγροτικά ζητήματα και στα θέματα παιδείας και πολιτισμού.

"Ολη η δράση μας να υπηρετεί την υπόθεση δημιουργίας των προϋποθέσεων για το Μέτωπο που είναι υπόθεση προοπτικής. Αυτό σημαίνει, πριν απ' όλα αφομοίωση της πολιτικής μας, όπως την καθόρισε το Συνέδριο, ώστε να προωθείται ενιαία και να μην επαναλαμβάνεται απλά ως ένα σύνθημα και κυρίως να μην υποβαθμίζεται ο χαρακτήρας και ο σκοπός του Μετώπου. Είναι άλλο πώς θα προωθείται, αφού αλλού είμαστε πιο μπροστά και αλλού πιο πίσω και άλλο πράγμα να ξέρουμε πού πάμε. Επομένως κάθε βήμα να βοηθά, να ωριμάζει το επόμενο, να εντάσσεται σ' αυτή την προοπτική. Το Μέτωπο δεν είναι απλά μια συσπείρωση ή πολλές συσπειρώσεις. Είμαστε πεισμένοι ότι τα προβλήματα δε λύνονται χωρίς αλλαγή πολιτικής και φυσικά τίθεται θέμα κυβερνητικής πολιτικής γενικότερα εξουσίας ως προϋπόθεση, για να αρχίσουν να βρίσκουν λύση τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτό απαιτεί ρήξεις, οργάνωση ικανή να πετύχει αυτό το σκοπό και μια βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι η άνοδος της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης και η χειραφέτησή της από την ιδεολογική και πολιτική επιρροή της άρχουσας τάξης. Αν αυτά τα ζητήματα είναι καθαρά, θα έχουμε σωστή τακτική. Από δω απορρέει και η θέση μας "όχι συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις". Πολλοί λένε δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε κάποια ζητήματα; Μα όταν συμφωνούμε σε επιμέρους και συγκεκριμένα κάθε φορά ζητήματα προχωράμε και στη Βουλή και στους δήμους και στο μαζικό κίνημα. Ομως δε μιλάμε γι' αυτό. Μιλάμε για αλλαγή πολιτικής και δεν πρέπει να αφήνουμε περιθώρια σύγχυσης μέσα στο λαό, στην εργατική τάξη. Από δω πηγάζει και η τακτική μας στο μαζικό κίνημα. Ποια πολιτική προωθεί το ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα; Είναι πολιτική υποταγής, συναίνεσης, υιοθέτησης της ταξικής συνεργασίας; Ιδια δεν είναι και η ουσία του σεναρίου της Κεντροαριστεράς; Δηλαδή, να συνεργαστούν οι εργαζόμενοι με την εργοδοσία, για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Επόμενα και γι' αυτό παλεύουμε μέσα στο κίνημα, για να φανεί ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη, τακτική και άποψη στα ζητήματα. Και αυτή είναι η ουσία και σε άλλα θέματα με τα οποία συγκρουόμαστε και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Από δω και η αντίληψή μας για τη δουλιά στην ΕΤ, όπως τη βάζει η απόφαση του Συνεδρίου. Δεν είναι μόνο τα εργασιακά ζητήματα, τα μισθολογικά προβλήματα. Πρέπει να δούμε πως πολλά προβλήματα εργατικά, αγροτικά, αλλά και των άλλων μεσαίων στρωμάτων υποχρεώνουν σε κοινούς αγώνες. Το πρόβλημα της παιδείας δε θίγει πριν από όλα τα παιδιά της ΕΤ; Το πρόβλημα της υγείας; Φυσικά χρειάζεται ανάλογη ιδεολογική δουλιά, ώστε να κατανοηθεί και η σημασία του Μετώπου και η ικανότητα σωστής τακτικής όταν εφαρμόζεται. Αυτό θέλει συζήτηση, μελέτη της πείρας, γενίκευσή της, βήμα το βήμα, ώστε να ολοκληρώνεται ως αντίληψη. Θα προχωράμε όχι παντού ομοιόμορφα, οπωσδήποτε όμως με βάση τα προβλήματα". Και συνέχισε ο Δ. Γόντικας:

"Σημασία έχει ότι υπάρχουν δυνατότητες και η Θεσσαλονίκη έχει ιδιαιτερότητες να δώσει πείρα για όλο το Κόμμα. Για παράδειγμα, εδώ μπορεί πιο καλά να δοκιμαστεί η ιδέα της εργατοαγροτικής συμμαχίας και να δώσει πείρα ξεχωριστή η Θεσσαλονίκη, γιατί έχει εργοστάσια όχι μόνο μέσα στην πόλη αλλά και στην ύπαιθρο. Και ο κόσμος που δουλεύει έχει δεσμούς και με το χωράφι και με το εργοστάσιο. Και εδώ πρέπει να μελετήσουμε πώς θα αναπτύξουμε την κοινή πάλη. Στο ζήτημα της παιδείας, να προχωρήσουμε στη συγκρότηση Μετώπου μαζί με τους γονείς, τη νεολαία και υπάρχει η δυνατότητα για θετικά αποτελέσματα. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη αγώνων και δυνάμωμα του Μετώπου, προωθούνται μια σειρά σκληρά μέτρα που δίνουν καίρια πλήγματα στην παιδεία. Το ζήτημα του πολιτισμού, με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και εδώ μπορούμε να συσπειρώσουμε δυνάμεις και να δώσουμε πείρα καλή. Πριν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια όμως, θέλει καλό σχεδιασμό, καλύτερη οργάνωση, ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις. Αυτή η πολιτική που ακολουθούν το υπουργείο Πολιτισμού, η κυβέρνηση - παραδίδουν τον πολιτισμό στον Λαμπράκη - έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον πνευματικό κόσμο. Και στο ζήτημα της ειρήνης η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ισχυρού Μετώπου, τόσο λόγω της θέσης της, όσο και λόγω των εξελίξεων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυκλοφορεί το περιοδικό της ΟΓΕ (2012-03-18 00:00:00.0)
Για το πρώτο θέμα (2008-12-16 00:00:00.0)
Εμπρός για της γενιάς μας την Αντίσταση (2005-01-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-11-07 00:00:00.0)
Η σχέση στρατηγικής και τακτικής (2000-10-01 00:00:00.0)
Το κίνημα της ειρήνης και ο Σεπτέμβρης του αγώνα (1999-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ