Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αμηχανία για την "επόμενη μέρα" της εκλογής

Με την εκτίμηση ότι πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, λόγω της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, υποδέχτηκαν στη Ρηγίλλης την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρά το ότι δεν το ομολογούσαν ανοιχτά, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέρουν ότι με την εκλογή Σημίτη δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα περιθώρια της ΝΔ να ασκήσει αντιπολίτευση. Στελέχη της πλευράς Μητσοτάκη εκτιμούσαν ότι δε συμφέρει στη ΝΔ η εκλογή Σημίτη, καθώς ο Μ. Εβερτ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μ. Εβερτ απάντησε με κομματική "εργασιοθεραπεία" και έτσι σήμερα συγκαλεί την επιτροπή εκλογικού αγώνα, προκειμένου να δείξει ότι η ΝΔ είναι έτοιμη για πρόωρες εκλογές, ενώ στη συγχαρητήρια επιστολή του Μ. Εβερτ προς τον Κ. Σημίτη αναδύεται ανάγλυφα η πολιτική της συναίνεσης, καθώς ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρει ότι "τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τεράστια και ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές ή πολιτικές θέσεις μας, χρειάζεται εθνική προσπάθεια για την επίλυσή τους". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στ. Μάνος,χαιρέτισε την εκλογή λέγοντας ότι έτσι "κλείνει μία εκκρεμότητα που κινδύνευε να αποσταθεροποιήσει το πολιτικό μας σύστημα". Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, καλεί τον Κ. Σημίτη να "έρθει σε ρήξη" με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει σε μία "πολιτική συρρίκνωσης του κράτους και γενικότερης αποκρατικοποίησης".

Ο Αντ. Σαμαράς,μιλώντας χτες το βράδυ σε συγκέντρωση του κόμματός του στον Βύρωνα, χαρακτήρισε την εκλογή Σημίτη ως "νέα διατεταγμένη επιλογή των Μέσων Ενημέρωσης και των προκατασκευασμένων δημοσκοπήσεων που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του τόπου και του λαού". Ζήτησε άμεσα εκλογές και είπε ότι ο Κ. Σημίτης είναι "ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των δεσμεύσεων, των συμφωνιών και του παρασκηνίου".

"Η εκλογή του Κ. Σημίτη και στην κομματική ηγεσία εξασφαλίζει την πιο προοδευτική κατεύθυνση μέσα στο ΠΑΣΟΚ (!)" δήλωσε στον ΦΛΑΣ το στέλεχος του "ΣΥΝ" Γρ. Γιάνναρος,ενώ ο Φ. Κουβέλης, αναγνωρίζοντας την ανυπαρξία διαφορών ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον "ΣΥΝ", μιλώντας στον ίδιο σταθμό, είπε ότι η εκλογή του Κ. Σημίτη δεν αποκλείεται να απειλήσει "περιφερειακές ψήφους του ΣΥΝ που κινούνται στο ενδιάμεσο πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό πια εκφράζεται από τον Κ. Σημίτη και των πολιτικών επιλογών του Συνασπισμού".

Από την πλευρά του ο Δ. Τσοβόλας δήλωσε ότι η εκλογή επιβεβαίωσε και τυπικά πως "το σημερινό ΠΑΣΟΚ κινείται σε συντηρητική και κατά συνέπεια αντιλαϊκή κατεύθυνση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντηρεί ακροδεξιά.... και κεντροαριστερά σενάρια (2002-11-05 00:00:00.0)
Ενα πραγματικά δίσεκτο έτος (1997-01-01 00:00:00.0)
Η "θυσία" του Μ. Εβερτ (1996-09-24 00:00:00.0)
Δικομματική κοροϊδία για την οικονομία (1996-08-29 00:00:00.0)
Εκλογολογίας το ανάγνωσμα (1996-08-15 00:00:00.0)
"Εφεδρεία"... εν αναμονή (1995-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ