Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωρα για πιο σκληρά μέτρα

Με ενθουσιασμό αντέδρασαν οι εκπρόσωποι του χρηματιστικού κεφαλαίου στην εκλογή Σημίτη και στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τον θεωρούν τον "κατάλληλο άνθρωπο" και "επαρκή εγγύηση" για τη λήψη ΤΩΡΑ της νέας δέσμης αντιλαϊκών μέτρων

Με δηλώσεις στήριξης και νέες απαιτήσεις, με άνοδο των τιμών του Χρηματιστηρίου και μείωση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, υποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου την εκλογή Σημίτη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πριν καλά καλά σβήσουν οι ιαχές της εκλογής, φρόντισαν να στείλουν μήνυμα, ότι η κυβέρνηση, με λυμένα πλέον τα χέρια από την κομματική διαμάχη, θα πρέπει να προχωρήσει απερίσκεπτα πλέον και με επιταχυνόμενους ρυθμούς στην εφαρμογή της αντιλαϊκής οικονομικής της πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται από το πρόγραμμα "σύγκλισης". Τις θέσεις αυτές των εμποροβιομηχάνων εξέθεσε με χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος ανέφερε: "Οι εσωκομματικές εκκρεμότητες στο ΠΑΣΟΚ τελείωσαν. Τώρα η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δικαιολογία ώστε να μην πάρει τα πρόσθετα εκείνα μέτρα που χρειάζονται για να παραμείνει η χώρα στο δρόμο της σύγκλισης και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δύναμη και την τόλμη να το κάνει".

Την ίδια στιγμή άνοδο 1,39% παρουσίασε χτες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, ενώ τα προθεσμιακά επιτόκια στη διατραπεζική αγορά παρουσίασαν μείωση μέχρι και 1,25 μονάδες. Οι εξελίξεις - σύμφωνα με τα λεγόμενα "οικονομικών παραγόντων" - δείχνει την εμπιστοσύνη "των αγορών" στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και, παράλληλα, ανακούφιση από την πολιτική ρευστότητα των τελευταίων ημερών, που είχε οδηγήσει σε μικρές εκροές κεφαλαίων και σε άνοδο των επιτοκίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος της ευφορίας και η οικονομική εφημερίδα "Ημερησία", του συγκροτήματος Μπόμπολα, η οποία με σχόλιο της σύνταξης αποκαλεί τον Κ. Σημίτη τον "κατάλληλο άνθρωπο" και "επαρκή εγγύηση" για την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας, επικαλούμενη το προηγούμενο "έντιμο" παρελθόν του, όταν ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας την περίοδο 1985 - 1987 εφάρμοσε το πρώτο πρόγραμμα λιτότητας. Και η εφημερίδα επισημαίνει: "Η εκλογή του και στην προεδρία του κόμματος σημαίνει ότι ήρθε η ώρα της οικονομίας. Ηρθε η ώρα των μεγάλων παρεμβάσεων για την απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος Σύγκλισης...". Και καταλήγει με την απειλή ότι "δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο αλλά και καμία δικαιολογία για την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος...".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΕΥΡΩ και τα επιτόκια (1999-01-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν ν' αλωνίζουν οι κερδοσκόποι (1998-01-09 00:00:00.0)
Στο... ασανσέρ των κερδοσκόπων (1997-11-06 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις που στοιχίζουν δισ... (1997-05-18 00:00:00.0)
Ο πληθωρισμός καραδοκεί (1996-12-18 00:00:00.0)
Πώς το δημόσιο "καλοτα'ϊζει" τους κερδοσκόπους (1996-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ