Πέμπτη 6 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Στο... ασανσέρ των κερδοσκόπων

Στο χορό των κερδοσκόπων, εξακολουθεί να χορεύει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας, αφού οι κάθε λογής "θεσμικοί επενδυτές", αξιοποιώντας την απελευθερωμένη - διάβαζε ανεξέλεγκτη - αγορά πιέζουν τη δραχμή, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, σε βάρος του δημοσίου και κατά συνέπεια των εργαζομένων. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη, είναι το γεγονός ότι χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, μετά από ύφεση δύο ημερών, αναγκάστηκε να ξοδέψει για τη στήριξη της δραχμής από τα συναλλαγματικά της αποθέματα περίπου 400 εκατ. ECU και να αυξήσει τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς. Τα τελευταία διαμορφώθηκαν και πάλι στα υψηλά επίπεδα του 70% για καταθέσεις μέχρι και μιας βδομάδας. Την ίδια στιγμή "πτώση" είχαμε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, γεγονός που αποτελεί μια πρόσθετη απόδειξη του χοντρού τζόγου που παίζεται όλες τις τελευταίες μέρες.

Οι νέες πιέσεις που ασκήθηκαν χτες απέναντι στη δραχμή και η νέα αύξηση του επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς στο 70%, δημιουργούν, όπως σημείωναν χτες τραπεζικοί παράγοντες, νέα κατάσταση και στο χώρο των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν οι τράπεζες τους πελάτες τους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπάρχει κάποιου είδους "συμφωνία κυρίων" ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις διοικήσεις των τραπεζών να "στηρίξουν την προσπάθεια της Τράπεζας Ελλάδας και να μην προχωρήσουν άμεσα σε αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους". Η ...συμφωνία αυτή φαίνεται να έχει ορίζοντα ισχύος την επόμενη βδομάδα, ενώ από εκεί και πέρα οι διοικήσεις των τραπεζών προσανατολίζονται σε αυξήσεις των επιτοκίων τόσο για τις χορηγήσεις, όσο και για τις καταθέσεις. Αν αυτό τελικά συμβεί, είναι φανερό πως θα μπούμε σε ένα νέο "φαύλο κύκλο" που θα πυροδοτήσει αυξημένα επιτόκια στους τίτλους που θα εκδώσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών και κατ' επέκταση ενίσχυση των λεγόμενων πληθωριστικών πιέσεων...

Οι εξελίξεις κάνουν όλο και πιο φανερό πως οι έντονες διακυμάνσεις και τα... ταρακουνήματα στην ελληνική χρηματαγορά είναι σχεδόν αποκλειστικό αποτέλεσμα της "αρπαχτής", που έχουν εγκαινιάσει οι "μεγάλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων". Οι κατέχοντες, δηλαδή, μεγάλα πακέτα μετοχών που όλο και πιο απροκάλυπτα τα αξιοποιούν, για να υπαγορεύουν τις αυξομειώσεις των τιμών στις μετοχές και να κερδοσκοπούν σε βάρος των χιλιάδων μικροεπενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με το άνοιγμα της χτεσινής συνεδρίασης της οδού Σοφοκλέους, όλοι εκείνοι που είχαν κερδοσκοπήσει με τη μεγάλη πτώση των τιμών τις προηγούμενες μέρες, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αισθητή άνοδο που μεσολάβησε τη Δευτέρα και την Τρίτη, πουλώντας μαζικά μετοχές. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί απότομη κάμψη των τιμών σε τέτοια επίπεδα που κάποιοι άλλοι "θεσμικοί επενδυτές" να αρχίσουν να αγοράζουν. Μετά από μια παροδική ανάκαμψη του γενικού δείκτη η συνεδρίαση έκλεισε με "απώλειες" της τάξης του 2,07%. Ετσι, ενώ τις δύο προηγούμενες μέρες σχεδόν όλες οι μετοχές είχαν άνοδο της τιμής τους, χτες 182 μετοχές "έπεσαν" και μόλις 59 μετοχές σημείωσαν "κέρδη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ